Etter at de to selskapene ble slått konkurs i vinter etter skattekrav, har det kommet inn samlede krav på rundt 30 millioner kroner i konkursboene, viser de midlertidige innberetningene.

29 år gamle Birger Adrian ledet og eide begge selskapene, og sier til Adresseavisen at han ikke har noe imot en granskning.

- Jeg har ikke noe å skjule, sier Adrian til Adresseavisen.

Adresseavisen skrev i desember i fjor om konkursen i entreprenørfirmaet Stokkan Bygg, som da var involvert i byggingen av et leilighetsprosjekt på Ranheim i Trondheim. Kjøpere i prosjektet har holdt tilbake fire millioner kroner på grunn av feil og mangler, og utbyggingsselskapet Taj Eiendom krever nå pengene tilbakebetalt i en sak som skal opp for Sør-Trøndelag tingrett.

Skattekrav

Birger Adrian sto også bak selskapet Bold Eiendom, som ble slått konkurs starten av mars i år. I likhet med Stokkan Bygg var Bold Eiendom et entreprenørselskap, som hadde stått bak byggingen av en enebolig og et leilighetsprosjekt med 18 leiligheter i Trondheim.

I det sistnevnte prosjektet har kjøperne holdt tilbake til sammen rundt en halv millioner kroner på grunn av feil og mangler, men Adrian har i begge tilfeller avvist hans selskaper har gjort dårlig arbeid.

Begge selskapene ble slått konkurs etter begjæringer fra skattemyndighetene. Kravet mot Stokkan Bygg var på 1,45 millioner kroner, mens kemneren hadde fremmet et krav på 3,24 millioner kroner mot Bold Eiendom.

Ifølge de midlertidige innberetningene har det kommet inn krav på til sammen 15,6 millioner mot Stokkan Bygg og 14,2 millioner kroner mot Bold Eiendom. Bostyrer for begge konkursene er advokat Joar Grimsbu hos Arntzen de Besche, og han skriver i innberetningen for Bold Eiendom at han har bedt om 100 000 kroner fra Justisdepartementets garantiordning for å granske konkursene nærmere.

foto
Bostyrer: Advokat Joar Grimsbu er oppnevnt som bostyrer i begge konkursene Foto: Morten Antonsen

Flere konkurser

Grimsbu sier til Adresseavisen han ønsker å granske pengestrømmene mellom selskapene nærmere. Konkursen i Bold Eiendom var den åttende konkursen Birger Adrian var involvert i. Ifølge Helgelands Blad ble familiens selskaper i Sandnessjøen slått konkurs med en samlet gjeld på 14 millioner kroner.

Adrian og hans familie sto også bak Trondheim Panorama AS som ble tvangsoppløst etter at selskapet ikke sendte inn årsregnskap. Dette selskapet var utbygger for to tomannsboliger i Fagerlia i Trondheim, der kjøperne nylig ble tilkjent 13,5 millioner kroner i erstatning etter at ble påvist store råteskader.

- Det er titalls millioner kroner som er tapt, og vi ønsker å undersøke om det ligger noe under, sier Grimsbu til Adresseavisen

- Vi ønsker ikke at personer som går over ende så mange ganger, med så store tap, skal føle at dette ikke blir tatt på alvor, sier han.

På spørsmål om hvor ofte det bes om midler til å gjennomføre slike konkursgranskninger, svarer Grimsbu:

- Det skjer fra tid til annen, særlig hvis det ikke er fem flate øre i boet. Hvis det er store tap, så bør man se nærmere på det av hensyn til de som har blitt utsatt for dette, sier han.

Adrian-familien står også bak kjøpet av en tomt i Møllebakken på Byåsen, der det er planlagt tolv nye leiligheter. Birger Adrian uttalte i forrige til Adresseavisen at de nå vil selge denne eiendommen.

Dominoeffekt

Birger Adrian sier at konkursen i Bold Eiendom var en konsekvens av den tidligere konkursen i Stokkan Bygg. Selskapene er del av den samme konsernstrukturen, og Adrian sier at problemene i Stokkan Bygg gjorde at de ikke kunne ta ut konsernbidrag for å dekke skattekravet mot Bold Eiendom.

- Jeg tror ikke vi har gjort noe galt, sier Adrian om granskningen.