- Det er en historisk avtale, fordi det er første gang Norge inngår avtale med EIF. Det er midler fra EØS. Det blir ofte sagt at vi bare betaler inn til EØS, men her får vi noe tilbake, sier direktør Vigdis Harsvik i Innovasjon Norge Trøndelag.

Mandag undertegnet Innovasjon Norge to avtaler med Det europeiske investeringsfondet, som skal gi mulighet til å gi 1,2 milliarder mer i lån til norske oppstartsbedrifter og små og mellomstore vekstbedrifter.

900 millioner

Garantiene fra EU-systemet er delt i to ordninger. Den ene er en økning på 900 millioner kroner i Innovasjon Norges ramme for hvor mye de kan låne ut til etablerte vekstbedrifter i år og neste år,

- Vi kan over to år tilføre innovative bedrifter 900 millioner mer, uten at det går over statsbudsjettet. Vi kan øke hvor mye vi gir i risikolån, som tidligere var maksimalt 25 millioner. Nå kan vi gi 50 millioner. Det betyr at flere prosjekter kan finansieres og realiseres. I Trøndelag er det en spesielt god nyhet, hvor vi har tilgang på mange prosjekter. Mange teknobedrifter kan få mer kapital, og vi kan få flere suksesser og mer verdiskapning og arbeidsplasser i teknomiljøet, sier Harsvik.

Ordningen er rettet mot etablerte bedrifter og oppstartsbedrifter, som har økonomi til å ta opp så store lån. Minstebeløpet for risikolån er på fire millioner kroner. Renta er lavere for lån med garanti fra Det europeiske investeringsfondet. Risikoen ved lånene er likt fordelt mellom Innovasjon Norge og investeringsfondet, ved at fondet dekker halvparten av tapene.

I fjor lånte Innovasjon Norge ut én milliard kroner i risikolån. Med pengene fra Det europeiske investeringsfondet økes utlånet til 1,5 milliarder i år.

Får banklån uten sikkerhet

Den andre avtalen Innovasjon Norge undertegnet med Det europeiske investeringsfondet er en Vekstgaranti på 300 millioner kroner. Tre pilotbanker skal gi små og mellomstore bedrifter med vekst- og innovasjonspotensial lån, selv om de ikke kan stille tilfredsstillende sikkerhet for å få banklån. Innovasjon Norge er en «mellommann» mellom investeringsfondet og de tre bankene.

Dersom det blir tap på lånene, fordi bedriftene ikke greier å betale tilbake, dekker garantien fra investeringsfondet 75 prosent av tapet.

De tre pilotbankene for Vekstgaranti-ordningene er DNB, Nordea og Sparebank 1 SMN. Garantien gjør at pilotbankene kan øke utlånet til vekstbedriftene med til sammen 300 millioner kroner i år og neste år. Dette er bedrifter som er kredittverdige, men ikke kan stille tilfredsstillende sikkerhet for å få banklån.

Kan låne ut til flere

Konserndirektør for næringsliv i Sparebank 1 SMN, Vegard Helland, sier de nå kan gi lån til flere små- og mellomstore bedrifter.

- Det er tidligfasebedrifter, hvor pengene kan brukes til driftsfinansiering, investering i materielle og immateriell eiendeler, arbeidskapital, eierskifte og forskuttering av penger mens de venter på penger fra skattefunnordningen, sier Helland.

En bedrift kan låne maksimalt fire millioner kroner, og må låne minst 250 000 kroner. Sparebank 1 SMN og DNB i Trondheim kan låne ut til sammen 50 millioner hver med ordningen.

- Har ikke varelager

Divisjonsdirektør for bedriftsmarked i DNB i Trøndelag, Rigmor Bråthen, forteller at det er kontorene i Stavanger og Trondheim som er piloter i Norges største bank.

- Vi har involvert oss i en del miljøer med vekstbedrifter. Der kan det være spennende produkter som virkelig kan anspore til vekst, men spesielt de nystartede som kanskje har fått sin første kunde har vanskeligheter med å stille sikkerhet for banklån. Bedrifter som utvikler ny teknologi har ingen sikkerhet i balansen, de har ikke et varelager å stille som sikkerhet. Da blir det for komplisert for tradisjonell bankfinansiering å løse problemet, sier Bråthen.

Bankene skal gjøre kredittvurderingen, mens Innovasjon Norge skal godkjenne låntakeren.

- Flere enn teknobedrifter

- Vi hadde et sterkt ønske om å være med fordi vi ser et gryende miljø, og et sterkt miljø for denne typen bedrifter. Det er naturlig å tenke på teknologibedrifter, men mange kan få muligheter, sier Bråthen.

Helland påpeker også at det kan være aktuelt for andre enn teknologibedrifter å få banklån fra vekstgarantien, for eksempel bedrifter i Trøndelag som utvikler produkter for havbruksnæringen.Både Innovasjon Norge og bankene håper ordningene etter hvert kan utvides.

Det europeiske investeringsfondeter en del av Den europeiske investeringsbanken. Oppgaven til fondet er å støtte oppstartsbedrifter, og små og mellomstore selskaper i Europa.

Divisjonsdirektør i DNB, Rigmor Bråthen, forteller at bankens kontorer i Stavanger og Trondheim er piloter for låneordningen. Foto: Morten Antonsen