Analytikerne i DNB Markets peker i sin vurdering av situasjonen i Norge på at veksten i vår økonomi ble nær halvert i fjor, først og fremst som følge av fall i etterspørselen fra petroleumssektoren.

– Nedgangen i oljeprisen har forsterket fallet i petroleumsinvesteringene, redusert kostnadsveksten i leverandørnæringene, dempet optimismen for bedrifter og husholdninger og gitt lavere inntekter til både staten og private aktører, fastslår analytikerne.

Utviklingen har rammet økonomien skjevt, både regionalt og for næringene, fastslår de.

– For i år venter vi videre fall i petroleumsinvesteringene, og at utslagene av nedgangen brer seg i økonomien. En ekspansiv økonomisk politikk og lavere kronekurs modererer utslagene og bidrar til at det fortsatt er vekst i norsk økonomi. Fremover blir påvirkningen fra petroleumssektoren lavere, samtidig som stimulansene vedvarer, mener DNBs økonomer.

Oljeprisen skal opp

DNB Markets har også sett nærmere på det globale oljemarkedet i inneværende år, slik finanskonsernet har gjort de siste årene. For et drøyt år siden endte DNB Markets opp med å se for seg en oljepris på 70 dollar fatet i 2015. Dette var mer pessimistisk enn de fleste, men likevel viste det seg at oljeprisen ville falle mye mer.

Nå virker imidlertid DNB Markets' økonomer å være rimelig sikre på at oljeprisen skal opp i løpet av året.

– Vi er nå veldig klare på at retningen for oljeprisen blir opp i 2016, skriver DNB Markets i en egen rapport om oljemarkedet.

DNB Markets ser for seg en oljepris på 38 dollar fatet i første kvartal og deretter 50 dollar i andre kvartal. I fjerde kvartal øker man imidlertid prognosen fra 60 til 65 dollar fatet, noe som vil gi en gjennomsnittspris i 2016 på 55 dollar. I 2017 er prognosen senket til 65 dollar, mens man som tidligere ser for seg at prisen vil ligge på 70 dollar i 2018.

Overskudd kan gi nedgang

Nøkkelen for bransjen ligger i å se framover og flytte fokuset mot neste år.

– Vi er overbevist om at i det øyeblikket oljemarkedet begynner å flytte fokuset mot 2017 og slutter å bekymre seg for smekkfulle lagre i 2016 – det er øyeblikket oljeprisen begynner å stige.

DNB-analytikerne innrømmer samtidig at et økt overskudd av olje vil kunne sende oljeprisen ytterligere ned i tiden som kommer, fra dagens nivå på rundt 31 dollar fatet.

– I et slikt tilfelle kan man rett og slett ikke produsere mer olje enn det er etterspørsel etter, og da må de stedene i verden som har de høyeste operasjonelle kostnadene, begynne å stenge ned produksjonen sin, fastslår analytikerne.

Ettersom de operasjonelle kostnadene i norsk oljeproduksjon ligger mellom 10 og 12 dollar fatet, er det foreløpig ingen fare for at denne vil stenges ned – med mindre oljeprisen faller under 10 dollar og blir der en stund.