Kåringen av den nordenfjelske Ernst & Young Entrepreneur of the Year fant sted på Britannia Hotell i Trondheim i går kveld. Under samme arrangement ble det kunngjort at Probio-gründerne får følge til den nasjonale finalen i Oslo 28. november av følgende midtnorske bedriftseiere:Geir Furberg og Trond Lysklætt i Aqualine AS i Trondheim, Kåre Hynne i Grande Holding AS/Byggmester Grande AS i Verdal, Nils Williksen i Midt-Norsk Havbruk AS i Rørvik og Jan Tore og Odd Arne Langset i Langset AS i Eidsvåg i Nesset.Alle som kvalifiserte seg for den regionale finalen, går videre til den nasjonale kåringen, hvor i alt 25 finalister skal kjempe om å bli landets beste vekstskapere i kategoriene industri, tjenester og handel. Men bare én av disse får hedersstatuetten Ernst & Young Entrepreneur of the Year 2007, og vedkommende skal representere Norge i den internasjonale finalen i Monaco til våren.

Trøndere i to år

For halvannet år siden hadde Salmar-gründer Gustav Witzøe på Frøya æren av å være norsk representant i Monaco. I fjor høst ble Taubåtkompaniets Ole T. Bjørnevik kåret til Årets Entreprenør nordenfjells.Probio i Tromsø er på kort tid blitt Norges største produsent av helsekost. Hovedproduktet er Omega 3, men i porteføljen finnes også ginseng, rosenrot, selolje og et slankemiddel. Inntil videre er Probio alene om å lage myke, tyggbare kapsler for kosttilskudd og legemidler - GelCube. Disse kapslene kan tilsettes vitaminer og medisiner, og er særlig myntet på eldre og barn.Den hurtigvoksende Tromsø-bedriften vil i år omsette for 120 millioner kroner og få et resultat på 16,5 millioner kroner - opp fra henholdsvis 73,7 millioner og 2,7 millioner kroner i fjor. Arbeidsstokken teller 75 personer, fordelt på hovedkontoret i Tromsø og produksjonsanlegg på Andenes og i Båtsfjord.

Eget FoU-miljø

Juryen for Entrepreneur of the Year begrunner kåringen av Probio-skaperne nettopp med at de har oppnådd gode økonomiske resultater og lagt grunnlag for fremtidig utvikling og vekst gjennom målrettet satsing på et eget forsknings- og utviklingsmiljø. Stein Ulve og Per Benjaminsen berømmes for å ha utviklet Probio til å bli en betydelig aktør i sine markeder. Utstrakt samarbeid med høyskole- og universitetsmiljøer og med andre nasjonale og internasjonale aktører har gitt selskapet tilgang til produkter og markeder som skaper vekst og lønnsomhet. De to har personlig vært pådrivere, og er arkitektene bak utviklingen av virksomheten. Med dette har Ulve og Benjaminsen etter juryens oppfatning vist fremragende lederegenskaper.Viktige kriterier for å bli Ernst & Young Entrepreneur of the Year er entreprenørånd, gode økonomiske resultater, ambisjoner om vekst i omsetning og arbeidsplasser, internasjonale mål, evne til nytenkning og personlig integritet. For å vinne må en vekstskaper også ha eierinteresser og bekle en ledende stilling i virksomheten.

foto
Foto: RICHARD SAGEN