Tirsdag var ledelsen i selskapet Skamik fra Nærøy i Nord-Trøndelag på reise til Oslo.

Der fikk de på formiddagen prisen som beviser at de er Norges raskest voksende bedrift per 2016. Kåringen ble gjennomført av konsulentselskapet Deloitte, som har gått gjennom samtlige selskapers regnskaper de siste fire årene i sin Fast50-kåring. Gjennomgangen viser at ingen har vokst mer enn Skamik i denne tidsperioden.

Faktisk har selskapets omsetning vokst med 5479 prosent i fireårsperioden frem til og med 2016. Altså var omsetningen rundt 55 ganger større i fjor, da den endte på 96,4 millioner kroner, enn den var fire år tidligere.

Daglig leder og gründer Geir Skarstad beskriver 2016 som et spesielt hektisk år.

- Fjoråret var preget av flere enormt store prosjekter. Vi har faste priser på avlusingsmaskinene vi selger, men samtidig tar vi på oss hele prosjektet, med installering på båt eller lekter, innsettelse av fiskepumper og så videre. Vi har måttet leie inn en del arbeidskraft for å få det til å gå opp. Heldigvis har vi god hjelp fra Moen Marin Service, som har et verft like i nærheten, sier Skarstad.

- Brukt opp alle pengene

2017 har imidlertid vært betydelig roligere for selskapet med seks faste ansatte. Skarstad regner med at omsetningen i år kommer til å ende på mellom 20 og 30 millioner kroner, og det har i kortere perioder vært permitteringer. Det bekymrer imidlertid ikke den daglige lederen.

- Det har egentlig vært et mer behagelig år for alle. Det var veldig travelt for alle da det sto på i 2016. Nå får vi litt pusterom. Vi får lære av hele prosessen og utviklet nye systemer, sier Skarstad.

Han sier at alt overskuddet som ble generert av monsteromsetningen i fjor er brukt opp på investeringer i 2017.

- Nå har vi videreutviklet det gamle systemet og har begynt å selge disse oppgraderte systemene. Vi har solgt seks-sju stykker av dem. I tillegg har vi et helt nytt system på gang som blir klart neste år, sier Skarstad.

- Ser lyst på fremtiden

- Er 2017 et tungt år sammenlignet med tidligere år?

- Nei, det vil jeg ikke si. Vi visste at i 2017 måtte vi bare roe ned og videreutvikle produktene våre. Det var en del ting vi hadde oversett på den første versjonen. Vi har brukt året på å gjøre konseptet vårt mye bedre. Det blir ikke noen superomsetning i år, men vi er godt fornøyd uansett og ser lyst på fremtiden, sier Skarstad.

Han legger til at selskapet verken har gjeld eller driftskreditt.

Vil fjerne 100 prosent lus

Forbedringene Skamik er i gang med skal bringe selskapet nærmere målet om å bli kvitt 100 prosent av all lus på fisken. Selskapets system skiller seg fra mange andre systemer ved at det ikke bruker kjemikalier, men fjerner lusa fra fisken på en mekanisk måte.

Selskapets største kunder er blant andre Alsaker Fjordbruk, Sinkaberg-Hansen og Refsnes laks. Skarstad anslår at systemet som bedriften selger i dag fjerner omtrent 95 prosent av all lus.

- Det er de siste prosentene som er vanskeligst. Men vi håper å komme nærmere når vi har vårt nye system klart neste år, sier Skarstad.

Til sammen anslår han at selskapet har solgt rundt 20 avlusingsmaskiner samlet i 2016 og 2017.