Det er tyve år siden det ble dyrket fram blomster i Blomsterhjørnet gartneri på Sistranda. Nå er det gjort en jobb med rydding og reparasjoner, og bygget er klart for ny drift.

– De første frøene vil bli sådd til uka, så om cirka to uker vil det ha begynt å spire inne i veksthuset, forteller Nils Olav Askim.

Grønnsaker både på friland og i drivhus

Nils Olav er anleggsgartner, og siden han og kona bestemte seg for å flytte til småbruket på Stølan på Frøya, som har vært deres fritidsbolig i 20 år, har han drevet sitt eget anleggsgartner-firma med utgangspunkt Frøya.

– Det vil nok fortsatt bli min hovedaktivitet.

Han eier også selskapet Frøya Markedshage AS, som ved siden av å drive produksjon i veksthuset på Sistranda, vil dyrke grønnsaker frilands på Stølan.

Det er hans bror Jan Henrik Askim som skal stå for den daglige drifta av veksthuset. Eier at bygget, og tidligere driver av Blomsterhjørnet, Eirin Greve, blir også med på laget.

– Jeg er veldig glad for at vi har fått en avtale med Eirin. Vi ønsker å dyrke fram grønnsaker, mens Eirins spesialitet er blomster. Der vil vi utfylle hverandre. Hun starter faktisk å jobbe førstkommende mandag, sier Nils Olav.

Nils Olav (til venstre) og Jan Henrik Askim viser hvor de første frøene vil bli plantet allerede kommende uke. Foto: Trond Hammervik

Askim-brødrene kommer fra en gartnerfamilie. Jan Henrik, som skal ha den daglige jobben i drivhuset, viser oss hvordan de har bygget et hus inne i huset, hvor de straks skal plante de første frøene. Dette gjør de for å slippe å bruke energi på å varme opp hele bygget.

– Her kommer det flere sorter salat. I tillegg har vi nå planter til oppal på Jevnaker, som skal settes ut her. Det er tomater, chili, agurk og paprika, forteller Jan Henrik.

Håper å bli del av lokalmat-felleskapet

Grønnsakene vil ikke bli solgt som økologiske, men Nils Olav sier at de vil drive etter økologiske prinsipper, der det å bevare god jordhelse er viktig.

– Dette blir ikke stordrift med få kulturer, som er blitt det vanlige. Vi vil dyrke allsidig og i mindre skala. Totalt ser vi for oss å kunne tilby 40 forskjellige sorter, sier Nils Olav Askim.

I gamle dager ble det dyrket en god del grønnsaker på Frøya. Fiskerbøndene hadde sine åkre hvor de dyrket poteter, gulrøtter, kålrot og neper. I dag er det svært få som driver med dette, og enda færre som dyrker fram for salg.

– Den nærmeste vi kjenner til er Elise på Helgebostad. Vi tror at det vil være en interesse fra frøyværingene å kjøpe «handverksgrønnsaker». Det er etablert et felleskap mellom lokalmat-produsentene på Frøya og Hitra, og vi håper på å bli en del av det, sier Nils Olav Askim.

Allerede i mai satser brødrene på å ha grønnsaker for salg fra veksthuset.

Vil dele ut penger til ni bedrifter

Det relativt nystartede firmaet har søkt Frøyas kommunale næringsfond om støtte til etableringen av veksthuset. De hadde søkt om 200.000 kroner. Kommunedirektøren innstiller på at de får 73.000 kroner. Formannskapet skal tirsdag behandle hele ni søknader på næringsfondet, og ingen av bedriftene er anbefalt å få mer enn nettopp 73.000 kroner.

Dette er de øvrige søknadene, og anbefalt innstilling:

  • Kystteknikk - 73.000 kroner for gjennomføring av geotekniske undersøkelser

  • Vågagutt AS - 43.000 kroner til investering i hendelsystem, redningsflåte, bruk og etablering av landbase.

  • Vigrunn AS - 73.000 kroner til tilpassing av utstyr til ny drift av speedsjark

  • Vikan Settefisk AS - 73.000 kroner for investering i ny løsning for luthåndtering

  • Odin Eiendom AS - 73.000 kroner for rehabilitering av ekspedisjonskai og flytekai.

  • Centrum Trafikkskole - 73.000 for investering i bil, MC og utdanning.

  • Terje Melkvik - 46.000 kroner til garnhaler.

  • Froheim - −73.000 for investering i glamping på Sørburøya.