- Aldri glem kleskoden i en intervjusituasjon. Du dukker ikke opp på intervju til bankjobben i hettegenser, sier Lars Jakob Arnøy, partner og hodejeger i Headvisor.

Arnøy har jobbet lenge som hodejeger i Trøndelag, i tillegg har han ti års ledererfaring på nasjonalt nivå i legemiddelindustrien. Med flere tusen intervjuer på CV-en, vet han hva som skal til for å få jobben.

Førsteinntrykk

Det aller viktigste er å unngå å skape et dårlig førsteinntrykk. Kroppsholdning, klær, hår, og håndtrykk kan felle deg, skal vi tro Arnøy.

- Sørg for å vær velstelt i ditt første møte med en eventuell fremtidig arbeidsgiver. Du har bare én mulighet til å gjøre et godt førsteinntrykk, sier han.

Nervøsitet kan skape problemer for mange. Det beste tipset er: Å lytte, tenke, og så svare.

- Kunstpauser er absolutt lov. Hodejegere og ledere forventer gjerne en viss refleksjon fra søkeren. Hva er det de spør om? Hva mener de egentlig? Spør gjerne hva lederen mener hvis noe er uklart, i stedet for å svare på måfå. Dessuten viser du best hvem du er når du er avslappet, sier Arnøy.

Hjemmelekse

Tenk nøye over hvorfor du vil ha jobben, ledere og hodejegere liker folk som kan beskrive hvorfor de gjør det de gjør, og tar de valgene de tar.

Ved å forberede deg hjemme kan du også bli kvitt nervøsitet. Forbered deg på hva de vil spørre om, og hva du kan svare.

- Da vet du hva du skal selge, sier Arnøy.

Er du fremdeles nervøs under intervjuet, hold i kaffekoppen eller vannglasset du har fått. Da har du i alle fall et sted å ha hendene dine, som ikke skal i kors.

Aldri gjør dette:

1. Kom for sent. Det handler om respekt, og det sier noe om deg som type hvis du er sent ute.

2. Møt uforberedt. Undersøk selskapets profil, konkurrenter, bransje, hjemmeside. Vær detektiv på forhånd.

3. Snakk nedlatende om tidligere arbeidsgivere. Det er alltid to sider av samme sak, ofte enda flere, og seriøse aktører sjekker alltid alle sidene.

4. Spør om lønn i første intervju. I det første intervjuet vil lederen se hva du har å tilby.

5. Drikk brus og tygg tyggegummi. Du får stort sett alltid tilbud om drikke.

6. Skjul hullene i CV-en. Vær ærlig, forsøk på kamuflering av hullene blir oppdaget, og antyder at du er en løgner.

7. Fremstå uentusiastisk og anonym. Defensiv kroppsholdning er en «dealbreaker». Ta rommet. Skryt moderat av deg selv, og skap en god tone.

8. Glan på listverket. Hold blikk-kontakt med alle rundt bordet. Blikk er også kommunikasjon.

9. Ring et par dager etterpå uten å ha noe å spørre om. At oppringing bare for å «følge opp» er positivt, er bare en myte.

10. Bruk ironi som virkemiddel.

Kilde: Lars Jakob Arnøy, Headvisor.