Teknologiselskapet, som er verdensledende på Bluetooth Low-Energy, har akkurat flyttet inn i nytt hovedkontor. Det gjør at de både har kapasitet og plass til å ta inn flere sommerstudenter.

- Studentene er viktige for Nordic. På de siste tre årene har vi ansatt 41 nyutdannede studenter. Vi skal fortsatt vokse, derfor er vi helt avhengige av god rekruttering, og at også de beste avgangsstudentene ønsker seg til oss, sier Karin Lian, senior HR rådgiver i Nordic Semiconductor.

Sist uke presenterte Nordic resultater for andre kvartal. Det viser inntekter på cirka 480 millioner kroner, opp 11,3 prosent fra andre kvartal i 2016. Resultat før skatt kom på 64,7 millioner kroner, mens driftsresultatet endte på 31,5 millioner kroner. Det er godt nytt for studentene.

Mistet viktige kunder

Lian sier at det aldri tidligere har blitt tatt inn så mange sommervikarer, og at det å bli kjent med studentene tidlig i studieforløpet er viktig for rekrutteringen.

- Vi får testet ut studentene, og de blir kjente med oss. På den måten kan du si at de gjør ferdig litt av prøveperioden i denne perioden.

Steg på børsen

Nordic ønsker å ha med studentene gjennom flere år. Sommervikarene jobber minimum seks uker, og noen får også jobbe deltid gjennom hele året. Hun opplever at mange studenter ønsker å komme til trondheimsselskapet, som nå har 241 ansatte på hovedkontoret på Tyholt, og totalt 564 ansatte på verdensbasis. 38 av vikarene jobber i Trondheim, seks er ansatt i Oslo.

- Vi har mange søkere, og jeg tror studentene nesten mer føler at de leker seg, enn at de er på jobb. Her lager de roboter og biler, og tester hva utstyret vårt kan brukes til, sier hun.

Lager instruksjonsvideo

Vilde Gjærum studerer til mastergrad i kybernetikk og robotikk ved NTNU. Hun bekrefter Lians fremstilling av Nordic som arbeidsplass.

- Vi har det veldig gøy på jobb. Vi prøver å finne på kule ting som vi kan lage instruksjonsfilm om, slik at folk kan lære å gjøre det selv, sier hun.

Gjærum kom inn i selskapet i vår, der Nordic Semiconductor gjennomførte et prosjekt der de delte ut såkalte BBC micro:bit (se faktaramme) til elever i den videregående skolen. Gjærum og en rekke andre NTNU-studenter var med ut i skolene for å lære elevene å programmere micro:bit. Deretter fikk den samme gjengen tilbud om sommerjobb i Nordic, for å lage instruksjonsfilmer for å legge på YouTube.

- Det er egentlig fantasien som har vært den største begrensningen, det å finne på ting som er kult å lage, og deretter finne en god måte å lære det bort på.

Oppgavene de får hos Nordic er varierte. Noe er kjente områder for studentene, noe er helt nytt.

-Arbeidsoppgavene studentene får hos Nordic er varierte og faglig utfordrende. Noe har de allerede bakgrunn fra gjennom studiet, annet er helt nytt. Læringsutbyttet de får fra å jobbe her er nyttige for studiet, sier Lian.

Regionens største teknologiselskap (pluss)

Praktisk utdanning

Blant annet har studentene laget en fjernstyrt bil og flere forskjellige spill.

Carl Richard Fosse studerer elektronisk systemdesign og innovasjon. Han trekker frem det praktiske som det mest nyttige med både studiene og sommerjobben.

- Tidligere var elektronikkstudiene et tungt teoretisk og avansert studie. Nå er det mer praktisk. Og her hos Nordic får vi finne opp og teste ting. Vi får lært teorien gjennom praktisk arbeid, og vi ser at det fungerer etterpå. Mye av jobben er å leke seg, men det underliggende er at man faktisk produserer noe, sier han.

Endre Rindalsholt, leder for application group, sier at studentene er en fin arena å teste ut bruksområdene på produktene.

- Studentene er ferske brukere av våre produkter, de ligner veldig på kunder som bruker et nordicprodukt for første gang. Da får vi testet ut alt vi har, og da får vi luket ut små feilkilder.

Nordic Semiconductor lager også bachelor- og masteroppgaver til studentene, og deler også ut utviklingspakker som de får leke seg med.

- I forbindelse med bacheloroppgaver får vi realisert ting som vi selv har hatt lyst til å gjøre, men som vi ikke har tid til, sier Rindalsholt.

- Et solid år

Bluetooth-markedet representerer 61,4 prosent av inntektene for Nordic. Inntektene på 290 millioner kroner betyr en økning på 32 prosent opp mot fjoråret.

- Andre kvartal var et rekordkvartal for Nordic. Det markerer starten på det som vil bli et veldig solid år, sier Svenn-Tore Larsen, CEO i Nordic Semiconductor ASA i en børsmelding.

Selskapet forventer inntekter på rundt 1 milliard kroner i andre halvår, og forventer at Bluetooth skal vokse 30–40 prosent.

2. kvartal
NordicSemiconductorASA
Mill. kroner20172016Endring i prosent
Driftsinnt.472,8425,211,3
Driftsres.31,432,2- 4,2
Res. før skatt64,459,57,1
Spill: Studentene følger med når Carl Richard Foss utfordrer Natalie Aasen fra HR til et spill, der det handler om å skyte hverandre med lyssignalene på en liten micro:bit. Her er Didrik Rokhaug (fra venstre), Vilde Gjærum (delvis skjult), Carl Richard Steen Fosse, Nhat Hao Bui, Frida Marie Viset og Natalie Aasen. Foto: Truls Lereggen
Byggeklosser: Carl Richard Fosse og Vilde Gjærum prøver å styre en balanserobot, mens Nhat Hao Bui (fra venstre), Vilde Gjærum og Carl Richard Steen Fosse. sjekker programmeringen av byggeklossene på data. Foto: Truls Lereggen