I boken «Drømmen om Sparebanken Norge» fortelles for første gang historien om hvordan Sparebank 1 og Sparebanken NOR/Gjensidige NOR fra 1997 til 2002 forsøkte å skape Sparebanken Norge. Administrerende direktør i Sparebank 1 Midt-Norge, Finn Haugan, var sentral i forhandlingene.

– Vi hadde en felles drøm om å skape Sparebanken Norge, sier Haugan i boken.

Kampen om Fokus

Våren 1997 startet Sparebank 1 oppkjøpskampen om forretningsbanken Fokus, hvor Danske Bank gikk av med seieren. Fokusledelsen likte ikke angrepet, og inviterte Sparebanken NOR til å være hvit ridder. NOR tok opp kampen med Sparebank 1, og de to blokkerte for hverandre. Men det som ikke ble kjent den gang, var at Finn Haugan og konsernsjef Kjell O. Kran i Sparebanken NOR, samtidig hadde samtaler om sammenslåing. Forhandlingene strandet fordi de ikke ble enige om styringsstrukturen. Sparebank 1 ønsket en allianse lik sin egen, med selvstendige banker som eier produktselskaper i felleskap. Sparebanken NOR ville ha en teknisk fusjon, slik at det ble én bank.

Gjensidige

I februar 1998 ble samtalene om Sparebanken Norge tatt opp igjen. Men nå kom forsikringsselskapet Gjensidige i hemmelighet på banen, og inviterte Sparebanken NOR til sammenslåing. Sparebank 1 ble først invitert med, da alliansen var et faktum.

– Vi følte det som skjedde i Fokus-saken som et tillitsbrudd, og vi opplevde det som et voldsomt svik da vi ble kjent med at NOR forhandlet med Gjensidige samtidig som de snakket med oss, sier Haugan i boken.

I 2002 inviterte Gjensidige NOR til det siste fusjonsforsøket, etter at det ble klart at myndighetene sa ja til omdanning fra sparebank til aksjebank. Konsernet ble attraktivt for norske og utenlandske friere, og Gjensidige NOR tok igjen kontakt med Sparebank 1. Nok en gang strandet det på styringsmodellen, og Gjensidige NOR gikk for andrevalget, fusjon med DnB.

Enige om navnet

– Vi var enige om at navnet skulle være Sparebank 1 og konsernsjefen komme fra oss. Det vil si at alt annet enn styringsmodellen var greit, sier Haugan. Det var Gunn Wærsted, konsernsjef i Sparebank 1 som var tiltenkt lederjobben i Sparebanken Norge.

En av forfatterne av boken, Adressa-journalist Gunnar Okstad, sier grunnen til at de to bankene gjorde så mange forsøk på å slå seg sammen, er det felles opphavet i sparebankvesenet.

– Bank-Norge ville sett helt annerledes ut i dag, dersom det hadde blitt noe av Sparebanken Norge. Den ville vært like stor som DnB, sier Okstad. Han har skrevet boken sammen med Tone Rose Xhemajli, som arbeider med organisasjonsutvikling i DnB Nor. Boken er skrevet på oppdrag fra Sparebankstiftelsen DnB NOR.

Administrerende direktør i Sparebank 1 Midt-Norge, Finn Haugan, kan glise godt over bankens kvartalresultat. Foto: RICHARD SAGEN