Lørdag offentliggjorde selskapet at de skal bygge et nytt slakteri- og foredlingsanlegg på Senja, i Lenvik kommune i Troms.

Anlegget har en anslått prislapp på 675 millioner kroner, og avgjørelsen ble offentliggjort på en pressekonferanse på Senja på lørdag der blant andre statsminister Erna Solberg (H) og Salmar-gründer Gustav Witzøe var til stede.

- Det skal bli et prosesseringsanlegg for laks, hvor vi slakter fisken og deretter bearbeider den. I første omgang blir det 50–70 arbeidsplasser, sa Witzøe til NRK.

To alternativ

Ifølge selskapet sto lokaliseringsvalget mellom de to kommunene Lenvik og Sørreisa. Ved å velge førstnevnte havner fabrikken i nabokommunen til Tranøy på Senja, der Salmar har bygget et stort smoltanlegg.

Smoltanlegget kostet rundt 600 millioner kroner, og ble åpnet av statsministeren i mai i fjor.

Ifølge Salmar vil de nå umiddelbart gå i gang med prosjektering og planlegging. De forventer at byggearbeidene vil starte neste sommer, og at anlegget skal være klart til bruk i andre halvår i 2020.

foto
Nytt: Slik skal Salmars nye slakte- og foredlingsanlegg på Senja se ut, ifølge selskapets illustrasjon. Foto: Salmar/Illustrasjon

I hjemkommunen Frøya har Salmar bygget slakteri- og foredlingsanlegget Innovamar, som sto ferdig i 2010 med en prislapp 550 millioner kroner.

32 lisenser i nord

Salmar har totalt 100 for lakseoppdrett i Norge. 68 av lisensene ligger i Trøndelag og på Nordmøre, mens de har 32 lisenser i Nord-Norge gjennom det heleide datterselskapet Salmar Nord.

Witzøe sier på Salmars hjemmesider at de Salmar langt på vei har blitt selvforsynt med smolt fra selskapets smoltanlegg i Tranøy, som leverer til oppdrettsanleggene i nord.

- Med vår nye laksefabrikk i Lenvik vil vi også kunne prosessere og bearbeide laksen når den er klar for slakting. Vi vil på denne måten ha etablert den komplette fiskeindustrielle verdikjeden i nord, sier Witzøe.