– Hvis kritikerne med dét mener at jeg gjør dette for å få mer fokus på verdibasert ledelse, Reitangruppens kjerneverdi, er det riktig. Utenom det har jeg egentlig ingen kommentar, sier Odd Reitan til adressa.no.

Prisen Årets ladejarl ble i dag tildelt Mot-grunnlegger og -leder Atle Vårvik. Som de to prisvinnerne før ham, Anlov Peter Mathiesen og Helga Arntzen, fikk Vårvik overrakt Per Sverre Dahl-skulpturen «Colonialmajoren»; en slags mini-me av Odd Reitan i steingodsleire.

«Uhemmet egoisme»

I en kronikk i Dagbladet, skriver rådgiver Stein Stugu at «I dag deler Odd Reitan ut en statue av seg selv til en leder han synes godt om. I bunn ligger en hyllest til uhemmet egoisme og den sterkestes rett».

Odd Reitan vil ikke kommentere kritikken mot egen person, men legger ikke skjul på at prisen er del av Reitangruppens visjon om å bli «kjent som Skandinavias mest verdidrevne selskap», som også er et mål nedfelt i statuttene for prisen. Prisen inngår i å fremme den visjonen, medgir Reitan.

– Ja, og verdibasert arbeid. Det å lede etter verdier og ikke regler vil vi synliggjøre.

– To millioner kroner er mye penger. Hvorfor så mye?

– Det må jo vises! Det er derfor vi har dette store opplegget på Lade gaard også, for å skikkelig hedre enkeltmenneskene som får denne prisen, sier Reitan.

Også kritisert tidligere

Årets ladejarl-prisen er tidligere blitt kritisert for å være egenreklame og billig markedsføring for Reitangruppen. Odd Reitan svarte til Adresseavisen i fjor:

– Noen vil påstå at det er det, men det bryr jeg meg ikke om. For meg er det ikke det. Skal man slutte å gjøre ting på grunn av slik kritikk, ja da går det skikkelig ille med Norge.

Får noe igjen selv

Kritikken av prisutdeleren går ikke hjem hos den ferske prisvinneren som akkurat har fått utdelt to millioner kroner fra Reitangruppens toppsjef.

– Er prisen en egotripp av Odd Reitan?

– Det syns jeg ikke i det hele tatt. Jeg tror ikke jeg kjenner noen som gjør noe uten at det gir dem noe selv. Jeg liker jo å tenke på meg selv som ganske idealistisk, men også jeg får jo mye igjen for arbeidet mitt, sier Atle Vårvik.

Foto: Kjell A.Olsen