Trondheimsselskapet skal ha lurt bedrifter til å signere avtaler om oppføring i en nettkatalog, uten at bedriftene selv var klar over det.

Både styreleder og daglig leder i Nummeropplysninga AS ble varetektsfengslet i fire uker i Sør-Trøndag tingrett tirsdag. I de to første ukene må de sitte isolert på grunn av faren for bevisforspillelse, ifølge kjennelsen.

Styrelederen anket kjennelsen på stedet, mens daglig leder tok betenkningstid. Ingen av dem erkjenner straffskyld, ifølge forsvarerne.

- Han nekter straffskyld både for grovt bedrageri og underslag, og mener at han ikke har hatt noen rolle i dette i det hele tatt, sier advokat Torfinn Svanem, som forsvarer den daglige lederen.

Fant store summer

Da politiet ransaket boligene til de to lederne ble det beslaglagt store pengesummer i kontanter, ifølge kjennelsene.

Hjemme hos styrelederen i selskapet ble det funnet rundt 330 000 kroner i kontanter, mens det hos den daglige lederen ble det funnet rundt 110 000 kroner.

Samtidig viser kontoutskrifter at det fra mars til september i år ble overført nær 3,7 millioner kroner fra firmaets konto til styrelederens private konto. Han skal også ha tatt ut nær 1,3 millioner fra sin egen konto i den samme perioden, og overført store beløp til utlandet, ifølge kjennelsen.

Advokat Per Wold forsvarer styrelederen i selskapet. På spørsmål om hvordan mannen forklarer pengeoverføringene fra selskapet til seg selv, svarer Wold:

- Jeg kan ikke gå så mye inn på forklaringene hans nå, men det han har sagt, er at han har fakturert firmaet fra sitt enkeltmannsforetak. Utover det kan jeg ikke kommentere det noe mer.

- Hva har han sagt om pengeoverføringene til utlandet?

- Det hørte jeg om for første gang i dag, sier Wold.

45 anmeldelser

Ifølge fengslingskjennelsen har politiet i Trøndelag registrert 45 anmeldelser for bedrageri for ulike bedrifter og andre organisasjoner som føler seg lurt av trondheimsfirmaet. Adresseavisen fortalte tirsdag om Fretex som skal ha betalt inn rundt 30 000 kroner til firmaet, etter at de ble oppringt av Nummeropplysningas selgere.

Den vanligste metoden skal ha vært å be bedriftene bekrefte kontaktopplysningene Nummeropplysninga AS hadde på dem, uten å opplyse om at de kjøpte en tjeneste.

Ifølge Per Wold har hans klient omtalt seg selv som arbeidende styreleder i firmaet, og ifølge kjennelsen skal han selv ha opptrådt som selger.

Svanem sier at hans klient forklarer at han har hatt en helt alminnelig rolle i firmaet, og at han har drevet med salg. Han sier at klienten avviser at har gjort noe straffbart, men at han erkjenner å noen ganger ha gitt uriktige opplysninger til kundene.

- Men det er et fåtall av tilfellene, og i det store og hele har han sagt at han har gått frem på en redelig og hederlig måte.

- Hva slags uriktigheter er det?

- Jeg vil ikke gå nærmere inn på det, utenom at han ikke erkjenner straffskyld for siktelsen, sier Svanem.

- Har han forklart at det er andre i selskapet som har gitt uriktige opplysninger til bedriftene?

- Han har ikke kommentert det direkte enda, men det noe jeg antar man vil komme tilbake til senere i etterforskningen.

- Hvordan forklarer han sin rolle overfor den andre som også ble varetektsfengslet?

- Jeg vil ikke gå nærmere inn på det, men han forklarer at hans rolle har vært som en vanlig selger.

- Men han står oppført som daglig leder i selskapet?

- Strafferettslig skal han vurderes ut ifra rollen han faktisk har hatt, og de faktiske handlingene han har utført. Han sier at han ikke har hatt en slik rolle som politiet mener han har hatt.

- Ifølge kjennelsen er det også funnet store pengesummer hjemme hos ham. Hvordan forklarer han det?

- Som sagt, han har ikke vært involvert i noe sånt, og han avviser skyld i det, sier Svanem.

Ti siktet

Ifølge kjennelsen er det nå totalt ti personer som er siktet i saken.

Politiadvokat Aage Sliper Midling sier at de åtte øvrige er selgere i selskapet. De er også siktet for grovt bedrageri.

- De er tatt inn til avhør, men det er ingen som sitter i arrest, sier Midling til Adresseavisen.

Advokat Torfinn Svanem forsvarer den daglige lederen i katalogselskapet. Foto: Kim Nygård, Adresseavisen