Nyheten om at verdensstjernen Springsteen kommer til Trondheim får det til å bruse i årene i flere deler av trøndersk næringsliv.

Les også: Bruce Springsteen kommer til Trondheim

Reiselivsdirektør Stig Hillestad i Visit Trondheim sier at han holdt på å ramle av stolen da han fikk nyheten.

- Dette er så fantastisk. Det er et monsterarrangement, og gjengen i Trondheim Concerts må ha jobbet målrettet i lang tid for å få til dette, sier han.

Stein Vanebo i arrangøren Trondheim Concerts spår store inntekter for ulike deler av næringslivet i forbindelse med arrangementet.

- Beregninger for en konsert på denne størrelsen, er at de økonomiske ringvirkningene blir på 50 millioner kroner ut over det som skjer på konsertarenaen. Det er penger som legges igjen hos handelsstanden, hoteller, frisører, serveringssteder, taxinæringa og så videre, sier Vanebo.

Les også: Kommentar: En superstjerne man rett og slett må bli glad i

- Viktig signal til andre

Hillestad støtter Vanebos anslag, basert på tall fra andre store arrangementer i Trondheim.

- Det tror jeg er riktig. Det er 35 000 som skal overnatte, spise, handle i butikker og sende ungene i Pirbadet, blant mange andre ting. I tillegg til dette vil alle de andre arrangementene utover i august få masse gratisreklame, sier han, og tror det i tillegg vil sende et viktig signal til andre aktører.

Hillestad sier at ringvirkningene vil merkes langt utover Trondheim.

- Dette er et arrangement som folk praktisk talt legger ferien etter, og vi vil merke interesse fra hele resten av landet. Det blir smekke fullt både i Granåsen og byen, og det vil merkes både i Selbu og på Frosta, tror han.

- Det synliggjør hva som er mulig, og at det er mulig for andre å tenke stort. Dette vil skape masse entusiasme, så det er en gledens dag for oss, sier Hillestad.

Les også: Slik kjøper du Bruce-billetter

Trøndertaxi: - Kjærkomment

Driftsleder Anders Mauring i Trøndertaxi sier at slike arrangement er kjærkomment for dem i en ellers rolig periode, men kan ikke gi noen anslag for hvor mye ekstra inntekter drosjesjåførene vil få. Han sier at de ekstra turene hovedsakelig kommer i de to timene før konserten, og i halvannen time etterpå.

- På slike arrangementer har vi alt av biler ute, og i tillegg har vi folk ute både for å rettlede i køer og samordne biler, sier Mauring.

- Nasjonal begivenhet

Noe av det første som går unna er hotellrommene i Trondheim, ifølge direktør Kjetil Vassdal ved Scandic Nidelven.

- Byens hoteller har allerede godt belegg i juli. Med den fantastiske nyheten om Springsteen-konsert, vil resten av rommene gå unna fort. Innen én uke er det nok fullbooket. Jeg tror også hotellene i Stjørdal vil bli fulle, sier han.

Jo færre konserter i Skandinavia eller i Norge, desto større pågang både fra inn- og utland, ifølge hotelldirektøren. Springsteen har annonsert tre konserter i Norge i sommer: Oslo 29. juni før Trondheim 26. juli og Oslo igjen 28. juli.

- Når han bare besøker to norske byer, vil konserten i Trondheim bli en nasjonal begivenhet som også trekker utenlandske gjester hit. Både trøndere, gjester fra andre deler av landet og også utenlandske besøkende kommer til å ville besøke byen på grunn av konserten, sier Vassdal.

Ukjent hvor The Boss skal bo

- Hvor stor omsetning vil denne begivenheten generere for ditt hotell?

- Det er vanskelig å si. Som nevnt har vi allerede godt belegg i juli. Men det er klart at verdien av dette er stor både for oss og resten av hotell- og restaurantnæringen i Trondheim, sier Vassdal.

- Skal Bruce Springsteen selv bo på Scandic Nidelven når han kommer?

- Informasjon om hvilke gjester vi har, kan jeg uansett ikke gå ut med, sier hotelldirektøren.

- Men generelt: Hva betyr det for et hotell å få verdensstjerner på besøk?

- Å få en slik markedsføring kan ha stor kommersiell betydning og også være til inspirasjon for ansatte, sier Vassdal.

Britannia stenger

Noen som har huset verdensstjerner før, men som helt sikkert ikke får Springsteen på besøk, er Britannia Hotel. Byens eneste femstjerners hotell skal gjennom en betydelig renovering og ombygging og stenger 26 dager før «The Boss» inntar byen.

- Er det bittert?

- Nei, det kan vi ikke si. Vi stenger for en stor oppussing og planene er lagt. Thon som driver hotellet er bare leietaker her og det er gårdeier (Reitan Eiendom journ.anm.) som avgjør, sier hotelldirektør Arne Marius Berg ved Britannia hotell.

Les også: Reitan kjøper og stenger Britannia i halvannet år

Administrerende direktør Ingolv Høyland i Reitan Eiendom sier dette på spørsmål om det er aktuelt å utsette stengingen på grunn av Springsteen-konserten:

- Hotellet er utleid til 30. juni. Vi har ikke fått forespørsel om forlengelse av leieavtalen. En slik forespørsel vil heller ikke kunne etterkommes.

Les også: Hurtigruten på jobbjakt blant Britannia-ansatte

Stein Vanebo i Trondheim Concerts slapp i går nyheten om at de har booket The Boss til Trondheim. Foto: Richard Sagen
Glad: Reiselivsdirektør Stig Hillestad i Visit Trondheim sier at ringvirkningene vil merkes langt utenfor Trondheim. Foto: FOTO SCHRØDER
Lucky town: - Å få Springsteen til byen er som å vinne i lotto, sier en storfornøyd hoteldirektør ved Scandic Nidelven, Kjetil Vassdal (t.h). Bookingene er allerede begynt å renne inn til skiftleder Terje Rønning. Foto: Terje Visnes, adressa