Kanskje du kan ta sykkelen eller bussen istedenfor bilen? Og trenger du egentlig siste modell av Iphonen eller ny datamaskin, eller er det bare fordi du har så lyst på det – og har råd til det?

Denne høsten har barneskoleelevene jobbet med klima- og miljøspørsmål frem mot FN-dagen som var 24. oktober. Blant oppgavene var å skrive leserinnlegg. Bunken som lærer Ruth-Kristin Sollie legger frem viser et brennende engasjement for saken. Til ære for avisa har Viktoria Ninic (12), Mabel Ovedie Herskedal Amundsen (12), Siyar Salah Bederkhan (12) og Eskil Ellefsen (11, snart 12) satt opp essensen i sine innlegg på plakater.

Denne uken besøkte Adresseavisen også ungdommer på Tiller videregående skole som har sett på hvordan vi kan redusere energiforbruket.

Savner snø

– Jeg vil ha snø! Jeg liker å gå på ski og det har bare blitt mindre av det. Da jeg var mindre var det alltid mye snø, mener Mabel Ovedie, som skriver «Stopp utslippene. Mere CO2, mindre snø. Vi ønsker å ta vare på vinteren, årstidene og klimaet».

– Hvis noen leser det jeg har skrevet kanskje de hører på det. Jeg er veldig opptatt av dette, sier Eskil som har «Eksosutslipp er ikke bra. Ta buss, bruk sykkel» på sin plakat.

–Det er dumt at verden blir ødelagt fordi vi kjører så mye bil og forurenser så mye. Mange kan heller sykle og ta buss. Det er mye bedre, mener Siyar.

På plakaten har han skrevet «Klimaendringer fører til at været forandrer seg. Det blir mere jordskjelv og flom».

– De snakker om å flytte markagrensene i Trondheim. Det liker jeg ikke. Da tar de mer av naturen hvor vi går på tur og har det fint, sier Viktoria.

«Markagrensen er hellig. Vern om våre naturområder», skriver hun på sin plakat.

En grønn bydel med nullutslippshus, drivhus og bikuber, parkanlegg, bruk av elsykler og en mest mulig bilfri bydel med parkering under bakken. Dette er noen av forslagene elevene i førsteklassene ved Charlottenlund videregående skole foreslår i forbindelse med den planlagte utbyggingen av eiendommen Øvre Rotvoll, skrev Adresseavisen nylig.

Palmeoljestopp og gjenbruk

Elevene er oppriktig bekymret for kloden de skal ta over. Klimagassutslippene. Kasting av mat. Forsøpling i naturen. Forbrukskulturen hvor man hele tiden skal ha siste modell. Og regnskogen som forsvinner. De er blitt mer bevisste på å tenke over valgene de gjør i hverdagen, og de oppfordrer alle til å prøve å påvirke sine venner og bekjente til å gjøre det samme.

– Hvis alle gjør litt, blir det stort til sammen, fastslår Siyar.

På handletur med foreldrene er de rene palmeoljedetektiver. Og de arver gjerne, eller kjøper brukt.

– Du trenger ikke ha det nyeste, sier kvartetten som alle har godt brukte elektroniske duppedingser, og greier seg fint med det.

Klimadebatten vanskeliggjør grønn overgang, var tittelen på lederartikkelen i lørdagens utgave av Adresseavisen: «Ja, Norge er en klimaversting. Nei, Norge er ikke en klimaversting! Forvirret? Ikke så rart, siden begge deler er riktig».

Opp om morran

– Men er det ikke et visst press om å ha nye, fine ting?

– Vi merker ikke det så godt blant våre venner, men det er nok litt sånn for dem som er eldre enn hos, medgir de.

Selv prøver de å gå og sykle selv til skole og aktiviteter. Og de oppfordrer folk til å la bilen stå – når det strengt tatt ikke er nødvendig å bruke den. Mabel Ovedie har en pragmatisk tilnærming til saken.

– Det handler mye om planlegging. Hvis du sliter med å rekke det du skal med sykkel eller buss kan du jo bare stå opp litt tidligere, sier 12-åringen.

«Miljøaktivister er mer bekymret enn andre for klodens utvikling. Har de forstått noe vi andre ikke har skjønt?», skrev kommentator Gunnar Okstad nylig etter at han hadde besøkt Besteforeldrenes klimaaksjon, Naturvernforbundet og organisasjonen La Naturen leves temamøte.