I forrige uke skrev Adresseavisen om Iran Dar Tabriz (85) på Saupstad. Hun har mottatt minstepensjon i en årrekke, men plutselig var det slutt. Bakgrunnen er en lovendringen som fratar eldre innvandrere deres rett til «supplerende stønad», en ordning tilsvarende minstepensjon. Kuttet rammer eldre som er kommet til Norge gjennom familiegjenforening, og loven trådte i kraft 1. januar.

- Slik det er nå, får lovendringen tilbakevirkende kraft. Vi kan ikke ta minstepensjon fra dem som allerede har fått det. Dette er mennesker som har søkt om familiegjenforening under gitte forutsetninger og lagt disse til grunn i sine valg. Da kan det få dramatiske konsekvenser for deres økonomi. Det er et viktig prinsipp at offentlige ordninger er forutsigbare over tid, sier Lykke.

Her kan du lese mer om situasjonen til Iran Dar Tabriz (85), som bor i en toroms på Saupstad.

Urolig over saken

Lykke sier han er urolig over denne saken:

- Jeg har allerede tatt den opp med stortingsgruppa, og avventer svar derfra. Jeg registrerer også at KrF sentralt vil følge saken tett videre, så de har også en viss uro rundt dette, sier Lykke.

Han sier likevel det er «åpenbart» at man må ta en gjennomgang av norske velferdsordninger, og han sier det kan være riktig å endre loven for supplerende stønad:

- Vi må unngå at norske ordninger virker tiltrekkende på mennesker med et stønadsbehov. Vi er inne i en fase med store migrasjoner, og jeg mener vi prinsipielt må se på om noen ordninger kan virke urimelig tiltrekkende, sier Lykke.

- Dette gjelder 500 personer, så ordningen har ikke ført til en strøm eldre som vil heve supplerende stønad så langt?

- Nei, så erfaringene med denne stønaden kan ikke være begrunnelsen for å kutte i ordningen, sier Lykke.

Les også om Snorre Valen (SV) sine reaksjoner: - Helt uverdig og helt unorsk. SV, Ap, MDG og Sp stemte nei til lovforslaget.

Økning i sosialhjelp

Regjeringen sparer ca. 40 millioner kroner på dette i år, og rundt 87 millioner kroner i 2017, ifølge lovforslaget som lå til grunn. Her står det også at det må «påregnes noe økning i kommunenes utgifter» til sosialhjelp etter lovendringen.

Iran Dar Tabriz (85) har søkt om sosialhjelp, og hun har nå, ifølge sønnen, fått innvilget noe til matbudsjettet.

- Staten sparer penger på denne saken, men dette er en kostnad som med stor sannsynlighet vil bli overført på kommunen. Jeg har ikke registrert at vi blir kompensert for dette, sier Lykke

- Hva tenker du om konsekvensene for Iran Dar Tabriz på Saupstad?

- Det er en sterk historie, og jeg forstår fortvilelsen til henne og familien når vilkårene blir snudd opp ned på så kort varsel. Det ville vært dramatisk for oss alle. Det er derfor jeg mener ordningen ikke kan ha tilbakevirkende kraft. Jeg er også forbauset over at en ordning som omfatter så få personer ikke kan beholdes.

Les om hvordan flyktninger integreres i Trondheim her.

Iran Dar Tabriz (85) står ofte ved vinduet i leiligheten ved Saupstadsenteret. Når hun nå ikke lengre får supplerende stønad, det vil si en slags minstepensjon, er hun blitt bedt om å søke sosialhjelp. Foto: Håvard Haugseth Jensen