- Det henger sammen med den historiske tradisjonen for Ap, sier Erna Solberg (H).

- Trønderne vender ryggen til hennes politikk, sier en fornøyd Jonas Gahr Støre (Ap).

På andre statsministermålinger det siste halve året har Støre og Solberg gått litt opp og ned forbi hverandre. En augustmåling fra NRK viste et relativt klart forsprang til Solberg, men tallene fra Trøndelag er altså helt annerledes.

- Hva er det med trønderne som gjør at du og Høyre er såpass upopulære?

- Det henger nok sammen med at Ap har sittet lenge med makten her, og den historiske tradisjonen for stemme Ap. Og så finnes det nok noe forklaring i miksen mellom offentlig ansatte versus private og næringsstruktur, sier Erna Solberg.

En annen meningsmåling publisert fredag, viser at regjeringspartiene går noe tilbake, mens Ap, SV og Sp er vinnerne i Trøndelag. Solberg kommenterer:

- På landsbasis ligger vi på nivå med før valget. Vi har sittet tre år i regjering, og ikke siden Kåre Willoch har noen hatt et så godt utgangspunkt, sier Solberg.

Statsministeren har fått med seg at de små partiene i samarbeidet til trondheimsordfører Rita Ottervik (Ap), deriblant Venstre og KrF, har raslet med sablene. De er misfornøyde med at Ap stemmer sammen med Høyre i viktige saker, som Gråkallen vinterpark:

- Jeg tenker at det ikke er unaturlig å splitte opp en slik koalisjon hvor Ap oppfattes som dominerende. Dette viser at det er vanskelig å samarbeide i koalisjoner, sier Solberg.

Les også: Trønderne svikter regjeringen

Støre glad for tallene

Ap-leder Jonas Gahr Støre kaller tallene «hyggelige og inspirerende»:

- Dette blir jeg glad for. Jeg tolker det slik at trønderne vender ryggen til en politikk som ikke svarer på dagens utfordringer, men som prioriterer store skattekutt fremfor å løse viktige oppgaver. I Trøndelag har man sett at Arbeiderpartiet er et åpent parti for samarbeid, sier Støre.

- Men du har fått med deg misnøyen blant småpartiene i ditt «utstillingsvindu» i Trondheim?

- Ja, jeg har gjort det. Men politikk handler om vanskelige saker, og jeg har stor tillit til ordfører Rita Ottervik, som gjennom mange år har vist politisk klokskap og evne til å levere på områder som er viktige, sier Støre.

Fornøyd: Jonas Gahr Støre besøkte nylig NTNU. Nå omfavnes han av trøndere som statsminister etter 2017-valget.

Trenger fire nye år

Solberg deltar på Høyres kommunalkonferanse i Trondheim denne helgen som samler 700 Høyre-folk. Det var nærmest amerikanske valgkamptilstander da de klappet inn statsministeren fredag ettermiddag. Nå er det ett år igjen til valget, og valgkampen starter nå.

- Hvorfor trenger du fire år til?

- Vi er inne i en stor omstilling av samfunnet. Sist gang vi var godt i gang med å reformere, men så stoppet blant annet Sp det opp da de kom i regjering med Arbeiderpartiet. Vi tror for eksempel at det blir flere kommuner som vil slå seg sammen, det ser vi en del steder der naboer gjør endringer, så kommer andre etter, sier Solberg.

- Frivillighet er vår linje, men det er en diskusjon i partiet vår om Stortinget til slutt må ta ansvaret, understreker Solberg.

- Det henger nok sammen med at Ap har sittet lenge med makten her, og den historiske tradisjonen for stemme Ap, sier Erna Solberg, når hun ser tallene.

Olja viktig

Den siste tiden har oljen utenfor Lofoten og Vesterålen igjen blitt en het potet. De to samarbeidspartiene til regjeringen har fått igjennom at disse områdene ikke skal røres. Likevel ble de lagt ut som en del av den såkalte nominasjonsprosessen i 24. konsesjonsrunde. Venstre og KrF reagerte raskt – og naturvernerne raste. Olje- og energidepartementet har beklaget og endret prosessen.

- Var dette en unødvendig provokasjon?

- Mistakes happens, det skjer. Jeg tror det ikke var noe mer politisk annet enn at man i departementet ville se hva man hadde av informasjon om disse stedene, kommenterer Solberg.

- Hvor viktig er konsekvensutredning for Høyre, veid opp mot samarbeidet med Venstre og KrF?

- Det er viktig for oss i Høyre å konsekvensutrede, og for olje og gassnæringen er det viktigere nå enn for tre år siden. Vi er ikke ferdige med programbehandlingen, så jeg kan ikke si noe mer om det. Men for bransjen er det en stor utfordring hvis vi holder de mest sannsynlig beste områdene ute, sier Solberg.

- ... og det påvirker vel dere når næringa er i krise?

- Jeg kommer ikke til å gi slike parametere, sier Solberg.

Utbyggingen av E6 nordover fra Trondheim er viktig debattsak i regionen nå. Blant annet har fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap) i Sør-Trøndelag ytret stor misnøye rundt prosessen.

- Det er en tradisjon hos Ap om å være misfornøyde med mye. De har mest kritikk, litt lite politikk, kommenterer Solberg.

Høyre-topper: Trondheim Høyres Yngve Brox, kommunalminister Jan Tore Sanner og statsminister Erna Solberg.

Venstre vil også ha Støre

Tilbake til meningsmålingen: Trøndervelgere fra alle partier – bortsett fra Høyre og Frp – ønsker Støre. For KrF-velgerne er det relativt jevnt løp mellom de to kandidatene, mens Venstre-velgerne i stor grad ønsker Støre:

- Jeg tror det handler om at våre velgere ikke liker Frp. Så lenge Høyre velger å regjere sammen med Frp, så vil de ikke har Solberg. Så dette handler ikke om Solberg som person, sier Jon Gunnes, som står på topp for Venstre Sør-Trøndelag før stortingsvalget neste høst.

Kvinner i Trøndelag er særlig glade i Støre – nesten 60 prosent av dem vil ha Arbeiderparti-toppen inn på statsministerkontoret etter valget neste år. Solberg kommenterer:

- Det handler nok om at kvinner i offentlig sektor stemmer på venstresiden, sier Solberg.

Meningsmålingen er gjort av Respons analyse for Adresseavisen blant 1200 trøndere nå i september. Feilmarginen er på rundt 2–3 prosentpoeng for statsministerspørsmålet, og noe større for undergrupper.

Interessert i politikk? Les flere saker her.