KrFs landsstyremedlem vil ikke gå inn i hva som skjer i Stortinget tirsdag, om statsministeren stiller kabinettspørsmål. Det har stortingsgruppen fått mandat til å avgjøre, understreker hun. Samtidig er hun tydelig på at det slett ikke behøver å ende der:

- Situasjonen er veldig alvorlig. Og den er det ikke KrF som har skapt. Erna Solberg står fritt til å sette sammen en regjering. Vi har en justisminister som stortingsflertallet ikke har tillit til, som mener at stortingsflertallet er mer opptatt av å beskytte terrorister, enn av landets sikkerhet. Men dette handler om langt mer enn én Facebook-oppdatering. Dette er en vurdering av den samlede situasjonen, sier hun.

- Hva er det du sikter til da?

- Det handler om polariseringen hun har sørget for, mistenkeliggjøringen, frykten som skapes. Det handler om at vi har en justisminister som i stedet for å bygge bruer, bygger mur.

- Hvilke andre forhold enn Facebook-oppdateringen gjør at dere ikke har tillit?

- Saken der en familie ble kastet ut av kirkeasyl var alvorlig. Imamsleikingen, gullstolen. Men det er klart at den siste oppdateringen, var veldig alvorlig. Den var dråpen som fikk det til å renne over.

- Men Sylvi Listhaug har jo sagt unnskyld for dette. Skal hun ikke få tilgivelse?

- Det måtte fire forsøk til for at hun klarte å gi en skikkelig unnskyldning. Og dagen etter stilte hun opp på blomsterbilde, med blomster fra folk som har bedt henne om ikke be om unnskyldning. Det gir ikke tillit. Alle kan gjøre feil, men dette ser ikke ut som noen som erkjenner det.

Etter det Adresseavisen kjenner til var det bred enighet internt i KrF om mistilliten til Listhaug. Større diskusjoner var det om hva stortingsgruppa skal gjøre dersom det kommer et kabinettsspørsmål. KrF er inne i en strategiprosess om hvor de skal legge seg i det politiske landskapet. I dette spørsmålet har ikke KrF landet, og det bar også diskusjonen i landsstyret mandag preg av, ifølge avisens kilder.

- Det var et samlet parti som står bak mistillit til Sylvi Listhaug. Nå utfordrer vi statsministeren. Det er opp til henne å ordne dette før det kommer til et kabinettsspørsmål, sier Bjørkhaug til Adresseavisen.

- Hvordan mener dere at hun skal gjøre det, hvilke grep mener dere at hun skal hun ta?

- Hun bestemmer sammensetningen av regjeringen.

- Betyr det at dere går for det samme som Ap og Sp har pekt på: At statsministeren selv kan endre sammensetningen i regjeringen, og så lenge Listhaug ikke fortsetter som justisminister, så er det greit for dere?

- Ja, det er slik vi ser det.

- Men Høyre har jo kategorisk avvist å gå inn på en slik linje, fordi de mener det svekker statsministerens autoritet?

- Det er opp til statsministeren å avgjøre i Stortinget. Hun står fritt til å gjøre dette.

KrFs Geirmund Lykke var ikke til stede i møtet. Han tror mandagskvelden vil bli brukt til samtaler mellom partilederne.

- De vil nok gå flere runder for å sjekke ut mulighetsrommet. Erna har alle muligheter for å ordne denne saken før det kommer til et kabinettsspørsmål. Hvis hun mener Sylvi Listhaug er viktigere enn hele regjeringsprosjektet, er det et valg. Men det er mulig å tenke over det en gang til. Hun kan gjøre endringer i mannskapet sitt.

Lykke mener også at det er mulig at noen partier, les Frp, forlater regjeringen, mens andre kommer inn. Han ser for seg at en ren Høyre-regjering er en mulighet, eller en Sentrum-Høyre-regjering.

Tidligere stortingsrepresentant for Sør-Trøndelag KrF, Øyvind Håbrekke, er faglig leder i den kristne tankesmia Skaperkraft. Han har følgende kommentar til morgendagens drama i Stortinget:

- Jeg håper vi fortsatt får en ikke-sosialistisk regjering uten kynisk populisme som egner til splittelse. Jeg ønsker at Erna Solberg tar grep og kommer KrF i møte, slik at landet får en ny justisminister som har Stortingets tillit.

- Er KrF klare til å felle regjeringen i et kabinettsspørsmål?

- Erna må uansett ta grep og stramme tøylene for hva om er greit. Statsministeren må endre kursen og måten Listhaug håndteres på.

David Hansen var politisk rådgiver i Bondevik 2-regjeringen og kjenner partiet godt. Han sier det nå er helt opp til regjeringen hva som videre skjer.

- Det sentrale her er jo at én statsråd har ikke Stortingsts tillit. Det er etablert. Nå må situasjonen håndteres. Ingenting mer dramatisk burde skje enn at det får rettet virkning mot denne ene statsråden. Det er hennes helt personlige håndtering som har gjort at hun kom i mistillit. Hun brakte seg selv inn i dette. Hele regjeringen trenger virkelig ikke følge etter.

- Kan KrF redde regjeringen i et kabinettsspørsmål selv om Listhaug fremdeles sitter?

- Dersom regjeringen velger å stille hele regjeringen bak en statsråd som ikke har tillit i Stortinget, er det et valg regjeringen tar. Da gjør de hele regjeringen til gissel for én statsråd. Hareide sa noe klokt i dag: Det er ikke Stortingets ansvar å gi regjeringen flertall, det må regjeringen gjør selv. Regjeringen må finne ut hva som er viktigst.

- Så hvis Listhaug ikke går ut av regjeringen?

- Da ryker regjeringen. Stolthet kan koste dyrt, og en krise som dette er lettantennelige saker. Men: Kanskje Stortinget likevel kan få en justisminister de har tillit til når det har gått én dag, tre dager eller tre uker. Det kan ikke utelukkes. Poenget er at det er statsråd Listhaug som ikke har Stortingets tillit.

En annen kilde som kjenner partiet godt, mener blomsterframvisningen vekket KrF på alvor. Blomstene går under tilnavnet «naziblomstene» i Justisdepartementet nå.

- Nazi-blomstene gjorde folk i KrF betenkt. Listhaugs side er et arnested for hatefulle ytringer og fremmedfrykt. Dette mener Hareide at KrF ikke kan ta medansvar for.

Men til tross for stor frustrasjon over Listhaug, men slett ikke gitt at KrF tar ut Erna.

- Mange i partiet vil ha problemer med at dette skal gå ut statsministeren, sier kilden og konkluderer:

Mindretallsregjering med Høyre ikke noe dårlig alternativ for KrF.