Når Spieler nå for første gang går ut offentlig, er det i forståelse med den da 17-årige gutten, som har fortalt at han og Trine Skei Grande hadde frivillig sex i Ola Borten Moes bryllup i 2008. Grande har ikke bekreftet dette.

Spieler er gammel nabo og venn av familien. Hun var en edru gjest i Ola Borten Moe og Anna Cecelie Brustads to dager lange bryllup, og overnattet på gården den aktuelle natten.

- Jeg gjør det for hans skyld. Han har båret på veldig mye skam i alle disse årene. Denne historien er blitt bagatellisert, også av statsminister Erna Solberg. Og det holder ikke, sier Gro Spieler.

Hun sier at mens gutten har vært raus mot Skei Grande, og tonet ned hennes rolle i saken, har Venstre-lederen bedrevet ansvarsfraskrivelse når det eneste hun har sagt offentlig at hun ikke er en overgriper. Spieler mener statsministeren har et stort etisk ansvar for at mannen får oppreisning, i form av at det erkjennes at han ikke var pådriver for det som skjedde.

- Guttene må sees i slike saker

Etter at Spieler sendte varselet, ble hun kontaktet av Statsministerens kontor, og da ba hun dem ivareta den unge mannen på den bedre måte. Etter dette har hun ikke hørt mer.

Adresseavisen har fått tilgang til både Spielers og mannens varsler. I sitt varsel til statsministeren, åpner mannen med at han skriver brevet fordi det er fortalt usannheter om han og at han derfor ønsker å legge frem sin versjon. «Jeg kan ikke akseptere at landets statsminister og store deler av norsk media tror at jeg har gjort noe galt», skriver 26-åringen i varselet som ble sendt i slutten av januar i år. Mannen ble deretter oppringt av statsministeren.

Mannen opplyser til Adresseavisen at han da sa til statsministeren at han trodde det kanskje hadde stilt seg annerledes hvis det var en mannlig nestleder på 38 år som hadde hatt seg med en 17 år gammel jente. Dette skal statsministeren ha vært enig i, ifølge han.

Dette opprører Spieler, som har jobbet i barnevernet i en årrekke. Hun er opptatt av at også de unge guttene må sees i slike saker.

- Dette opptar meg veldig. Hvordan tar vi vare på de unge mennene? Ifølge mannen har Erna Solberg sagt seg enig i at om han hadde vært en kvinne, ville saken ha vært en annen. Hva er det for noe? Er det slik vi vil ha det, spør Spieler.

- Dette oppleves som et overgrep

Adresseavisen har også snakket med 26-åringen om det som skjedde kvelden for snart ti år siden. Han forteller at han slett ikke hadde noe ønske om å fortelle om saken i offentligheten. Da saken ble offentlig kjent i januar, ble imidlertid både han og Skei Grande nødt til å forholde seg til oppmerksomheten saken fikk.

- Etter at Resett kom med den første saken, snakket jeg med Skei Grande. Da spurte jeg henne hva som var hennes opplevelse av hendelsen. Da sa hun: Du må huske at det var du som dro med meg bakom huset og hoppet på meg. Jeg ble helt sjokkert. Det var så langt fra sannheten som det går an, sier mannen til Adresseavisen.

Overfor Adresseavisen bekrefter flere i Venstre at Trine Skei Grandes nærmeste medarbeidere aktivt har dempet saken både internt og overfor media. Utad sier Trine Skei Grande at hun overhodet ikke vil kommentere saken. Innad i partiet har hun blankt avvist at det skjedde noe ved åkerkanten i Trøndelag.

- Hele saken er blitt et ikke-tema i partisammenheng. Spørsmål og bekymringer blir møtt med et skuldertrekk – og beskjed om at det ikke skjedde noe galt i Trøndelag. Partiet er i realiteten låst, sier en kilde.

Dette skal ikke ha skjedd i møtesammenheng med stortingsrepresentantene til Venstre, men i ulike uformelle sammenhenger. Også på et møte med rådgivere og informasjonsfolk i partiet til stede, ble det snakket om situasjonen på gården til Ola Borten Moe.

- Han ble beskrevet på en måte som skulle gjøre hans versjon lite troverdig. De faktiske omstendighetene ble også avvist, sier en Venstre-kilde.

- Han ble beskrevet som «ikke så ressurssterk», sier en annen kilde i partiet.

- Dypt krenkende

Mannen, som er ingeniørutdannet, forteller Adresseavisen at han flere ganger er blitt informert om en versjon han reagerer på.

- Jeg har fått høre fra flere hold at Skei Grandes folk sa at jeg var en enkel sjel fra landet som måtte beskyttes mot meg selv. At jeg nærmest var evneveik. Og at det var jeg som hadde forgrepet meg på henne. Og så kom VG-intervjuet med partilederne i påska, der saken ble beskrevet som en rykteflom og at hun var offer for en svertekampanje. Det oppleves som et slags overgrep at det er jeg som blir fremstilt på denne måten. Det eneste jeg kan gjøre er å fortelle min historie, som jeg mener er sannheten.

I varselet til statsministeren viste mannen også til fremstillingen som skal ha blitt skapt av han som ressurssvak og en person som må beskyttes mot seg selv:

«Jeg opplever begge deler som dypt krenkende. Selv om jeg hadde vært arbeidsledig og enkel er det etter mitt skjønn uakseptabelt å bli møtt med den typen påstander fra noen av landets mektigste mennesker med fri tilgang til media», skriver mannen i varselet.

Mannen forteller til Adresseavisen at kommunikasjonssjef i Venstre, Steinar Haugsvær, ringte i februar.

- Han lurte på hva jeg mente var uretten som var begått mot meg. Jeg sa at jeg hadde fått høre at Venstre-folk sa jeg var ressurssvak, og at det var jeg som hadde forgrepet meg på Skei Grande. Han sa at ingen i Venstre hadde sagt noe galt om meg. Men dersom jeg følte at det var slik, så sa han unnskyld, uansett om han ikke hadde hørt det selv.

Adresseavisen har også snakket med broren til mannen. Det var han som oppdaget at broren var forsvunnet fra festen:

- Jeg så at broren min og Grande var borte, så jeg ringte han. Da skjønte han alvoret og kom springende tilbake. Vi satte oss ned, og han begynte å gråte. Jeg måtte trøste han, han var virkelig nedfor. Nå opplever han at han ikke blir trodd, og han blir fremstilt som en helt annen person enn den han er. Dette oppleves som et overgrep, sier mannen til Adresseavisen.

Fortvilet

Gro Spieler så ikke selv det som skjedde ved åkeren. Men da hun våknet, fikk hun historien. Gutten var fortvilet, men ønsket ikke at det skulle snakkes mer om.

- Det har jeg respektert.

I 2013 skrev hun imidlertid brev til Skei Grande og ba henne beklage.

- Hvorfor velger du nå å stå fram og fortelle dette?

- Fordi Trine Skei Grande har lagt ansvaret over på han, og ifølge mannen sa Grande til han, at det var han som nærmest hadde hoppet på henne. Hun har ikke erkjent det som faktisk skjedde. Sannheten må fram, hun må ta ansvaret for den og si unnskyld. Jeg forstår hennes fortvilelse, og at det er vanskelig for henne også. Men det er ikke greit det hun gjorde, hun er en rollemodell for våre barn og unge.

- Så hvis hun sier unnskyld, da er det greit?

- Ja.

- Og da kan hun fortsette som kulturminister?

- Jeg skal ikke blande meg opp i det politiske. Men med hennes måte å håndtere mennesker på, synes jeg ikke hun er egnet til sin stilling. Det viktigste for meg er at hun sier unnskyld. Alle kan gjøre feil. Men den mangelen på etikk jeg har sett her, og mangelen på empati for hans situasjon, har sjokkert meg. Jeg er utrolig skuffet over henne, over Venstre og over statsministerens behandling av saken.

- Noen hevder at saken trekkes frem for å ramme Trine Skei Grande av helt andre grunner enn det du har?

- Det har jeg egentlig ingen kommentar til. Trine Skei Grande sier at hun blir mobbet, det er selvfølgelig ikke greit. Det burde gjøre henne mer egnet til å sette seg i den unge mannens sted. Men så lenge Trine Skei Grande fortsetter å nekte på det som har skjedd, vil jo dette fortsette. For folk vil ikke ha tillit til noen som ikke forteller sannheten. Hun og statsministeren må faktisk be om unnskyldning. Vi må få en slutt på dette.

Vil at de skal uttale seg

Den nå 26 år gamle mannen understreker overfor Adresseavisen at han ikke har bedt Grande love å ikke uttale seg om saken, og han har formidlet dette til både statsminister Solberg og statsråd Grande.

- At han sier det, endrer ikke vårt syn på at denne saken ikke tilhører offentligheten, sier Grandes statssekretær Jan-Christian Kolstø.

Adresseavisen har sendt Venstre og Statsministerens kontor en rekke spørsmål knyttet til Spielers og 26-åringens uttalelser – blant annet om hvordan bekymringsmeldingene er håndtert.

Grandes statssekretær Jan-Christian Kolstø har kun denne kommentaren til saken:

- Jeg har ikke karakterisert ham, og har heller ikke noe grunnlag for det. Jeg har gitt uttrykk for en generell bekymring for det medietrykk oppstår rundt en person ikke er vant til det. Ut over det som er sagt til VG og Aftenposten tidligere har vi ingen kommentar, sier Kolstø.

Statsminister Erna Solberg ønsker heller ikke å kommentere saken:

- Statsministeren kommenterer ikke innholdet i fortrolige samtaler eller gjengivelser av hva som skal ha blitt sagt i slike samtaler, skriver statssekretær Rune Alstadsæter i en sms til Adresseavisen.

Overfor Adresseavisen bekrefter flere andre i Venstre at Trine Skei Grandes nærmeste medarbeidere aktivt har dempet saken både internt og overfor media. Foto: Kim Nygård
- Erna Solberg har bagatellisert denne saken, mener kvinnen som sendte statsministeren brev. Her er Solberg på vei til Gudtjeneste i Nidarosdomen. Foto: Leikny Havik Skjærseth