Torsdag kveld har generalsekretær Knut M. Olsen i Senterpartiet avsluttet saken i samsvar med partiets etiske retningslinjer og i tett dialog med varsler og de det varsles mot, som det het i sentralstyrets vedtak torsdag formiddag. Saken er selvsagt sexmeldingen som ble sendt til tidligere partileder Liv Signe Navarsete. Tidlig onsdag kveld var Olsen ferdig med den jobben, og da bekrefter Ola Borten Moe overfor Adresseavisen:

- Jeg gjeninntrer som nestleder i partiet. Det at sentralstyret nå har sluttbehandlet saken, og at generalsekretær Knut M. Olsen etter grundige undersøkelser sier at det ikke er noe som tyder på at den trakasserende meldingen var en kollektiv handling, har vært avgjørende for valget.

- Har det vært et vanskelig valg?

- Det har vært en vanskelig tid.

- På hvilken måte?

- For Liv Signe, som har opplevd noe hun ikke har fortjent å oppleve, for partiet og for de av oss som har vært på hyttetur og som ikke har hatt noe med dette å gjøre. Vi har vært dratt gjennom gjørma i norsk offentlighet i tre uker. Jeg håper og tror at vi i dag er i stand til sammen å komme inn på et godt spor for framtida og vinne nye valg. Fremdeles er det mye arbeid og tidsrom gjenstår før dette er ute av verden. Det som er bra er at Sp tidligere har vist at vi er i stand til å samle seg etter krevende runder. Jeg håper vi klarer det nå også.

- Det ser jo ikke ut som dere har tapt velgere, hvorfor tror du det?

- Det vil jeg ikke spekulere i.

- Har du vært usikker på om du kom til å komme tilbake?

- Det var slett ingen selvfølge.

- Er det en repetisjon av maktkampen i 2013 vi har sett utspille seg?

- Jeg tror vi har sett flere ting. Maktkampen er noe av det. Men det viktigste er at det er en alvorlig sak. Det er ei tekstmelding som aldri skulle vært sendt. Det faktum er at det ikke er noen kjent gjerningsmann, har vært viktig. Og så handler noe av dette om at det involverer noen av de samme personene som for fire år siden.

- Du vil ikke kommentere om, eller hvem, du har mistenkt for å ha sendt meldingen. Hvorfor ikke?

- Dette er generalsekretæren sin sak. Sånn må det være. Jeg er også veldig spørrende til den gapestokkmentaliteten som rår nå. Denne type saker bør primært løses internt i partiene. Det klarte vi ikke denne saken. Jeg har fortalt generalsekretæren alt jeg vet og tror. Det er nødt å bli oss imellom.

- Hva legger du i «gapestokkmentaliteten som rår»?

- Det mener jeg er selvforklarende.

- Burde ikke avisene ha skrevet om dette og hvem som var på den hytteturen?

- Det sa jeg ikke. Men jeg ser at dette har blitt en stor belastning for mange som ikke har bidratt til dette.

- Du sier at internt i partiet så er dette generalsekretærens sak. Men internt i vennegjengen, hva har du gjort for å avsløre synderen?

- Det som er sagt og gjort er mellom oss. Dette er heller ingen ikke samtaler som som hører hjemme i norsk offentlighet.

- Har du fått et nytt syn på vennskap etter dette?

- Det er ingen tvil om at dette også er et dypt tillitsbrudd i en bekjentskapskrets og kameratgjeng. Hvilke konsekvenser det får, er for tidlig å si. Fremdeles er det veldig intenst. Jeg har gjort det jeg kan. Jeg har lagt det presset det er mulig for meg å legge, for å få oppklart saken. Jeg fratrådte som nestleder. Både for å gi partiet arbeidsro og fordi det var umulig å fylle rollen min. Men også for å bidra med det jeg kunne for å få løst saken.

- Som politiker, har dette vært den tøffeste runden du har stått i?

- Det var tidvis svært krevende sist også. Men nå føles det veldig, veldig intenst.

- Liv Signe Navarsete er svært kritisk til måten Trygve Slagsvold Vedum og Marit Arnstad har behandlet denne saken. Er du enig?

- Nei, jeg har tillit til måten partiledelsen har håndtert saken på.

- Kommer du til å ta gjenvalg neste år?

- Det er for tidlig å si nå.