At vi mennesker trenger jern i kosten er en kjent sak. Men visste du at kobber også er et nødvendig næringstoff? Ja, du leste riktig. Kobber er et næringsstoff, men et vi hører og leser lite om.

Dette har med å gjøre at forskerne fortsatt ikke er helt sikre på hva kobber gjør godt for oss. Det de derimot vet er hva som skjer om vi ikke får i oss nok, og hva som skjer om vi får i oss for lite.

- Umedgjørlig, strittende hår

Mennesker med underskudd på kobber i kroppen kan nemlig oppleve å få et umedgjørlig, strittende hår som har lett for å falle av, sier mineral -og vitaminforsker Susanne Gjedsted Bügel fra Universitetet i Køpenhavn til forskning.no.

– Kobber er et veldig interessant mineral, men det er også et av de vi ikke vet så mye om. Vi vet imidlertid at det, som alle de andre sporstoffene er involvert i enzymenes funksjoner. Vi kjenner noen av dem i detalj, men ikke alle, sier Bügel.

Livsviktig stoff for kroppen

Uten kobber ville kroppens celler bli ødelagte og gå tom for drivstoff. Både kobber og andre mineraler er livsviktige for at kroppene våre skal fungere optimalt.

- Kobber er også nødvendig for kroppens jernomsetning sier Bügel.

Kobber-mat: Lever, kjøtt, skalldyr, nøtter, linser sopp, bananer, tomater, poteter og sjokolade er bare noen av de næringsstoffene vi spiser som inneholder kobber. De fleste av oss har ingen behov for mer kobber i maten.

Kobbermangel

Så hva skjer om kroppen mangler kobber? En pågående dansk artikkelserie om mineraler sier danske forskere at kobber er nødvendig for at jern skal bli transportert til det stedet i beinmargen der de røde blodlegemeene blir dannet. I beinmargen blir jern en del av hemoglobin (et jernholdig protein i de røde blodlegemene) som transporterer oksygen rundt i kroppen.

Lavt antall blodlegemer

Kobbermangel kan på sikt føre til et lavt antall hvite blodlegemer. Disse er en viktig del av immunforsvaret vårt og ved mangel på slike er vi mer sårbare for infeksjoner.

Kobber får vi gjennom matvarer som lever, kjøtt, skalldyr, nøtter, linser sopp, bananer, tomater, poteter og sjokolade. De fleste mennsker får i seg nok kobber gjennom vanlig kosthold og det som kroppen ikke har behov for kvitter kroppen seg med selv.

Kinky Hair Day

Men det finnes de som har kobbermangelsykdommer som gjerne skyldes genetiske årsaker. Menkels sykdom er et eksempel på dette. De mest tydelige kjennetegnene på kobbermangel og denne sykdomstilstanden er noe som gjerne kalles Kinky Hair-syndromet. Mennesker med denne lidelsen opplever gjerne å få grått, strittende hår og lettere faller av. I tillegg kommer blekhet i huden, blodmangel og i visse tilfeller, mentale problemer.

Dette skyldes at kroppens mekanismer for å regulere opptak av kobber har gått i stykker, slik at kroppen ikke tar opp kobber i det hele tatt.

Kobberforgiftning

Forgiftning ved for mye kobber kan også skje. Om kobberinntaket er så høyt at kroppens naturlige rensesystem ikke klarer å ta unna det overflødige, så får man kobberforgiftning.

– Normalt blir overskuddet av kobber lagret i tarmcellene og kommer ut med avføringen når disse dør. Hvis disse mekanismene ikke fungerer på grunn av en genetisk sykdom, oppstår problemene, sier Susanne Gjedsted Bügel.

Sjekk gamle vannrør

Personer med diagnosen Wilsons sykdom klarer ikke å regulere kobberinntaket selv. Her må en omlegging til et kobberfattig kosthold til. Også vannrør (spesielt i eldre boliger) kan utgjøre en fare for for høyt kobberinntak.

– Det kommer også an på om man bor i et område med mykt eller hardt vann. Er vannet hardt, dannes en barriere av kalk som gjør at det ikke avgis kobber til vannet, sier Bügel.

Kilder:

forskning.no

ncbi.nlm.nih.gov

Essentiality of copper in humans

Mechanism of copper-activated transcription: activation of AP-1, and the JNK/SAPK and p38 signal transduction pathways

Cellular copper content modulates differentiation and self-renewal in cultures of cord blood-derived CD34+ cells

vitenskap.dk