Praten har høyere volum enn kaffeslurpinga innerst i bakgården nede på Nordre.

– Her snakker vi om damer, svarer eiendomsmegler Rune Øverlie overilt på åpningsspørsmålet. Han skynder seg å legge til «biler, unger og hverdagen generelt».

Noen ler høyt, andre begynner å bla i avisa.

– Nei da! Vi går igjennom denne, sier Rune Øverlie og vifter med Adresseavisen, som ligger på toppen av bunken.

– Den går jo bare fortere og fortere, for den blir tynnere og tynnere!

Slutt på kaffen

Etter 16 år legger den siste Choco Boco-en i byen ned. Først forsvant kafeen på Bakklandet til fordel for nye drivere på Kalas og Canasta. I sommer stengte kafeen på Solsiden.

Kort tid etter startet driverne Lars Lian og Roger Torgersen sin nye hamburgerrestaurant, Sot.

– Hvorfor legger dere ned?

– Kaffebarkonseptet med kaffe og enkel servering er og vil bli i økende grad konkurranseutsatt. På grunnlag av dette vil vi se på nye muligheter når vi likevel må ruste opp lokalet, sier Lars Lian.

Nytt i oktober

Og trolig blir det ikke morgenåpen kaffebar her når Lian reåpner i oktober.

– Hva kommer i stedet?

– Før vi går ut med hva det endelige konseptet er, så trenger vi noe mer tid til å utredet alle utfordringene en ombygging vil medføre. Vi tenker å åpne opp i oktober. Og vi vil, etter all sannsynlighet, ha et serveringssted som skal holde åpent både dag og kveld.

Hver kafé har sine stamgjester. Grupper av mennesker har fast tilhold til ulike tider i løpet av en dag.

– Vi diskuterer jo business og butikk, sier Terje Olsen, som jobber med it i Cisco.

– Og egentlig alt som rører seg i byen, legger Øverlie til.

I starten satt de på litt ulike steder inne på kafeen. Ved ett bord drakk fire eiendomsmeglere kaffen sin og diskuterte høylytt i munnen på konfeksjonsselgerne, som satt ved et annet. Skofolket holdt til langs sin vegg, og etterhvert kom jentene som jobber på Carma til. Alene ved et annet bord satt en av byens frisører, alene.

– Men så snakker vi jo så høyt i den gjengen her, at alle andre hører hva vi sier. Og da blir man til slutt kjent, sier Hans Christian Møller. Han selger klær gjennom Marlboro Classics og Napapijri.

Skaper nettverk

Yrkesgruppene fusjonerte om morgenkaffen og samtalen utvidet seg. Noen er barndomsvenner, enkelte omgangsvenner, men de aller fleste har knyttet kontakt over kaffedampen.

– Det har store fordeler for oss alle å kunne orientere seg litt om hva som skjer i byen. Det skaper nettverk og vi kan rådføre oss med hverandre, helt uformelt.

De kjenner hverandre på kryss og tvers og har nytte av hverandre på kryss og tvers. Det har vært noen fester, julebord og påskelunsjer, men det er morgenkaffen som er oljen i maskineriet.

Hei, ny dag

Nå er de en gjeng på tolv mennesker som hver morgen, såfremt de skal på jobb i byen, har kommet på Choco Boco. De hadde et opphold på halvannet år, da den ene i gjengen, Helle Radmann Larsen, startet opp Bella Bulldog og tok med seg gjengen over dit. Da den epoken var over, kom de tilbake.

Hver morgen henter Rune Øverlie kompisen sin, Ronny Næss, urmakeren på Byhaven, kjører til byen og setter seg på Choco Boco.

– Det å være på jobb er en tilstand, ikke et sted man må befinne seg. Når du har møtt opp her: Ja, da er du på jobb, sier Terje Olsen.

Mail, sms og telefoner tas unna mellom snakk, slurker og slarv.

– Jeg for min del, har regnet ut at jeg må ha lagt ned godt over 90000 kroner her i kaffepenger, flirer Øverlie, mens han og flere andre klasker bonuskortene sine i bordet, hvor det mangler ett stempel på gratis bonuskaffe.

Nylig, da det ble kjent at stamstedet stenger dørene, ble klabblaget på kaffeslabberas med ett rådville om hvor de skulle tilbringe frokostkoppen. Ørkenvandringen ble kort.

– Torsdag går vi på Somma øverst i Nordre. De åpner jo egentlig ikke før ni da, men Antonio har lovet at de skal låse opp. Det er jo folk der, og vi skal jo bare ha kaffe, smiler Øverlie.

Vemodig: Kaffegjengen består når Choco Boco legger ned. Foto: KIM NYGÅRD
Stengt: Kaffebaren er pakket sammen og om et par måneder vil det vise seg hva Lars Lian og Roger Torgersen åpner til. Foto: KIM NYGÅRD
Tapt bonus: Kopper som ikke er svelget unna. Foto: KIM NYGÅRD