En mann i Trondheim med en sønn på to måneder er oppgitt over det han mener er for lang ventetid for omskjæring.

– Jeg har snakket med mange andre her som også er oppgitt. En del tar med sønnene sine til utlandet fordi det er mye raskere, sier mannen, som vurderer å gjøre det samme med sin sønn.

1. januar i år ble rituell omskjæring av guttebarn en lovfestet rettighet i Norge. I Trondheim kom de i gang i april, mens de i Oslo vil starte i høst. En av årsakene til at tilbudet er blitt lovfestet, er at man vil forhindre at omskjæring skjer under dårlige forhold. Adressa.no har tidligere skrevet om gutter som må hasteopereres i Trondheim etter at omskjæringer har gått galt.

LES OGSÅ: Omskjærer tre guttebarn på fredag

Stillstand om sommeren

Ved St. Olavs Hospital er det så langt gjennomført rundt ti inngrep, og at det anslagsvis 50 barn på venteliste.

– Omskjæring er ingen prioritert oppgave hos oss. Vi er lovpålagt å opprette et tilbud, og det har vi gjort. Men når vi har mye annet å gjøre, så tar vi de syke barna først. Nå i sommer har vi hatt stillstand i omskjæringer fordi vi er færre på jobb, sier leder for barnekirurgisk avdeling Øystein Drivenes.

– Noen familier mener det er blitt lenge å vente, en mann sier han er forespeilet opp mot ett år ventetid?

– Vi kan ikke utelukke at ventetiden kommer opp i ett år etter hvert, men per i dag er den ikke det. Vi tar de fortløpende, og nå står rundt 50 barn på venteliste. Når vi går i gang igjen i midten av august, kan vi ta fire til seks barn på én dag, så da minker køen, sier Drivenes.

Inngrepet gjøres kun på barn over ett år av medisinske årsaker, på grunn av narkosen.

LES OGSÅ: Barneombudet frykter flere vil velge omskjæring

LES OGSÅ: Gutter akuttoperert etter omskjæring

Tilbud over hele landet

I Oslo har de fått 55 barn henvist for omskjæring:

– Det har vært viktig for sykehuset at vi får laget et tilbud som ikke går på bekostning av annen kirurgisk behandling, og Oslo universitetssykehus vil fra høsten av komme i gang med å omskjære gutter. Per utgangen av juli har vi mottatt 55 henvisninger, skriver viseadministrerende direktør Terje Rootwelt i en e-post.

I Bergen har de behandlet to-tre gutter så langt og de har nå under ti guttebarn på ventelista:

– Vi hadde stor pågang rett etter nyttår, men da hadde vi ikke kommet i gang med tilbudet ennå. Vi startet før sommeren, og tar dem innimellom når vi har tid, sier avdelingssjef på akuttkirurgisk Janiche Buanes Heltne.

I dag skriver Dagsavisen at færre enn 50 barn er omskåret så langt i år. Dagsavisen melder i tillegg at 60 barn står på venteliste ved Ahus.

I Bergen tar de kun imot barn over to år.

Sykehuset i Østfold kjøper tjenesten fra en privat klinikk. Før sommeren gjennomførte de fire omskjæringer, mens to barn står nå på venteliste, opplyser sykehuset.

Tidligere i år ble det kjent at Helse Nord ikke klarte på stable et eget tilbud på bena fordi så mange leger reserverte seg. Derfor inngikk de en avtale om omskjæring ved St. Olavs Hospital. «Nordnorske barn havner i lang kø,» skrev avisa Helgelendingen tidligere i sommer om situasjonen ved St. Olavs Hospital. Nå planlegger imidlertid Helse Nord å kunne tilby inngrepet selv. De har et anbud ute med frist i september:

– Inngrepet vil i så fall bli gitt av private aktører, og da primært i Bodø, skriver kommunikasjonsavdelingen ved Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) i en e-post.

Imam glad for tilbudet

Abdinur Mohamed Mohamud er imam ved Dar el Eman Islamic Center i Trondheim, moskeen i Olav Tryggvasons gate.

– Det er et veldig godt tilbud vi har ved St. Olavs Hospital. Jeg oppfordrer alle til å være tålmodige og ikke ta med barna til utlandet, sier imamen.

Han sier det ikke er noe i islam som tilsier at omskjæringen absolutt må skje raskt etter fødsel:

– Det er vanlig å gjøre det når gutten er syv dager, men det ingen problem å vente til etter at han er ett år. Det er bedre å vente og gjøre det trygt, enn å gjøre det fort, sier imamen.

Trondheimsmannen som venter på omskjæring for sin to måneder gamle sønn, er ikke engstelig for å dra utenlands. Det er kjent at noen får inngrepet gjennomført for eksempel når de reiser på ferie til hjemlandet sitt.

– Er det ikke bra å få det gjort på sykehus her?

– I utlandet får du hjelp med en gang, det er ingen forskjell, sier han.

I dette rommet, eller i den litt større operasjonssalen vegg i vegg, skjer operasjonene. Foto: Kristine Lindebø
– Jeg oppfordrer alle til å være tålmodige og ikke ta med barna til utlandet. Det er bedre å vente og gjøre det trygt, enn å gjøre det fort, sier imam Abdinur Mohamed Mohamud. Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN
– Det har vært viktig for sykehuset at vi får laget et tilbud som ikke går på bekostning av annen kirurgisk behandling, sier viseadministrerende direktør Terje Rootwelt ved Universitetssykehuset i Oslo.