Fredag var Haugan i Trøndelag for å besøke både Kværner Verdal og Det norske-topp Rolf Jarle Brøskes «Kraftsamling for Trøndelag» på Frosta.

I vår varslet Kværner at mellom 250 og 500 av totalt 2800 ansatte på landsbasis vil miste jobben. Allerede har de gjort avtale med 100 som skal slutte. På verftet i Verdal har det vært høy aktivitet gjennom sommeren. Men i høst er det varslet at rundt 50 av de 700 ansatte kan bli permittert. Aktiviteten vil ta seg opp igjen ved årsskiftet.

Denne uka falt oljeprisen ned mot 44 dollar fatet, samtidig som børsene raste over hele verden. Kværner-sjef Jan Arve Haugan tror olje- og oljeservicebransjen er blitt fartsblinde av gode tider.

«Fartsblinde»

–Utviklingen i oljeprisen forsterker bare problemet, som er det høye kostnadsnivået. Vi har brukt en del tid på dette internt. Bransjen er blitt litt fartsblinde av en oljepris opp mot 115 dollar fatet, sier Haugan.

–Kostnadene har ikke vært viktige, fordi pengene har strømmet inn uansett?

–På en måte. Men allerede før oljeprisen falt, så vi at flere oljeselskaper var tydelige på at kostnadene måtte ned. Inntektene fra industrien går jo rett inn i nye investeringer eller utbytte, svarer Haugan.

Han sier imidlertid at Kværner har en «robust finansiell stilling», og at de i tillegg fikk fornyet sin finansiering før sommeren.

–Trenger nye jobber

–Samtidig har vi en relativt bra ordrebok. Teamene som jobber med Johan Sverdrup-prosjektet er allerede godt i gang med prosjektering. Stålet til det første understellet ble kuttet 26. juni i år, og i disse dager begynner vi prefabrikasjoner, sier Haugan.

Det er Kværners verft i Verdal som skal levere to stålunderstell til Johan Sverdrup. I juni vant Kværner og selskapet KBR en ny kontrakt for levering av plattformdekket til bolig- og utstyrsplattformen ved samme felt. Dekket skal bygges på Stord.

På spørsmål om han likevel forventer at aktiviteten for Kværner vil gå ned i årene som kommer, svarer Haugan følgende:

–Vi trenger fortsatt nye jobber. Baksiden ved å bli fartsblind, er at alle bremsene slås på når oljeprisen går ned. Det er en treghet i hele systemet, slik at det gjerne blir en periode med lite arbeid når dette slår ut hos leverandørindustrien. Derfor må vi jobbe for senke kostnadene, slik at kundene finner det lønnsomt å bygge ut for en lavere oljepris enn tidligere.

Tenker rundetider

For Kværner betyr dette å standardisere, industrialisere og lete etter nye teknologiske løsninger. Arbeidet har allerede pågått i noen år, forteller Haugan.

–Vi forsøker å gjenta måten vi gjør ting på, og deretter gjøre dem enda bedre i morgen. Produksjonsenheter ved for eksempel anlegget i Verdal skal repetere prosesser og gjøre det stadig bedre. Samtidig skal vi måle forbedringene. Jeg er litt opptatt av rundetider, som på 10 000 meter, sier han.

Han peker på hvordan for eksempel Nidar produserer sjokolade, der hele prosessen er industrialisert. Utfordringen for Kværner er at hver jacket er unik. Løsningen blir da å dele opp byggingen i enkeltkomponenter og gå «så langt i retning masseproduksjon vi kan komme», sier han.

–Det handler om å finne enklere løsninger. Det er ikke oljeprisen som er problemet, men den forsterker problemet, sier Haugan.