Samme kveld som terroren rammet København, der to personer ble drept i angrepene mot en synagoge og et seminar om ytringsfrihet, ble det feiret en 30-årsdag i synagogen i Trondheim.

I København ble det feiret bar mitsva, en jødisk konfirmasjon, mens det i Trondheim altså var bursdagsfest. Hendelsene i København gjorde at terroren rykket nærmere.

– Jeg føler at angrepet mot andre jøder angår meg, sier Komissar.

31-åringen er musikkprodusent i NRK P3 og har sitt eget, ukentlige radioprogram - «Marie Komissar». Hun sitter også i juryen som plukker ut finalister til Melodi Grand Prix.

Tidligere har hun takket nei til å uttale seg offentlig om det å være jøde i dag, men hun føler at den økende antisemittismen, som den siste tiden har gjort seg synlig, gjør det nødvendig å bidra til bevisstgjøring.

Omtales i negative ordelag

– Når historien gjentar seg gang på gang, føles det riktig å snakke om jødehets. Jeg er ikke noen representant for jøder i Trondheim, men for at bildet skal bli helt og sammensatt er det viktig at flere unge, norske jøder snakker om hvordan det oppleves.

70 år etter andre verdenskrig og holocaust, finnes det forsatt utbredt hat og fordommer mot jøder, også i Norge. I 2012 presenterte Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter (HL-senteret) en undersøkelse som viste at 12,5 prosent av befolkningen har utpregede fordommer mot jøder. Hele 26 prosent mente at «jøder ser på seg selv som bedre enn andre».

– Jeg er forskånet mot hets og fordommer selv, men har jo vært i forretningsmiddager der andre har omtalt jøder i negative ordelag. De fleste gjør nok ikke dette bevisst eller for å såre, men det er et nedarvet tankesett som er skremmende og ødeleggende. Det er viktig å røske opp i slike holdninger, sier trondhjemmeren, som nå er bosatt i Oslo.

Redde slektninger

Aftenposten skrev før jul om skolebarn i Brussel som må skjule at de er jøder, mens jødiske skolebarn i Oslo er redde på grunn av sin trostilhørighet. I Malmø i Sverige har politiet frarådet jøder å gå med det jødiske hodeplagget kippa, på grunn av antisemittiske krefter blant muslimer i byen. Komissar har selv slekt som bor utenfor Paris, og som har vurdert å flytte til Israel.

Ikke til å tro

– Det er nesten ikke til å tro at en slik stemning får lov til å vokse fram.

Med drapene i Paris og København i år, føler europeiske jøder seg enda mer utrygge.

– Kanskje dette har sammenheng med Israels politikk, men det har ikke noe med meg å gjøre. Jeg har vært der en gang, men har ingen tilknytning til landet. Jeg er norsk, født i Trondheim av foreldre som også er født her. Fordommer mot jøder er uansett noe som har fått gro fram lenge før Israel ble etablert som stat.

Selv om hun er engstelig, er hun ikke direkte redd.

– Det blir ulevelig hvis man skal gå rundt og være redd. Det er i større grad stemningen og tanken på at andre jøder er redde, som opprører meg. Det er urovekkende at også antisemittisme eksisterer i Trondheim, sier Komissar.

Ikke religiøs

Blant annet risset noen et hakekors inn i døren på Trøndelag Teater i forbindelse med Jødisk kulturfestival i fjor. Etter angrepet på en koscherbutikk i Paris i etterkant av terroraksjonen mot satiremagasinet Charlie Hebdo, har det vært høynet sikkerhet rundt det mosaiske trossamfunn i Trondheim.

Marie Komissar peker på det problematiske ved å behandle en hel, religiøs og kulturell gruppe under ett.

– I likhet med muslimer eller kristne, er det som jøde vanskelig å skulle representere én gruppe. Hver enkelt av oss er sammensatt. Eksempelvis er jeg overhodet ikke religiøs, og det å være jøde definerer meg ikke. Samtidig er det en del av min identitet, på samme måte som den norske, kristne kulturarven er en del av meg.