- Dette er ikke sånn man kan drømme om engang. Det har vært stort. Enestående, sier Grøvlen med et bredt smil og fortsatt smått undrende over å måtte forholde seg til en helt ny tilværelse. Den glamorøse delen av filmbransjen. Årene før var langt fra gylne. Det var ikke sånn at han vasset i tilbud, men plutselig var det noen som ga ham en sjanse.

- Jeg har jo hatt flaks også, at de filmene jeg har fått tilbud om har endt opp med å bli en suksess.

Barndomsdrøm

Talent, hard jobbing og flaks har det vært. Ingen snarveier for trønderen som i dag bor og jobber i København. Filminteressen startet med at han sammen med noen kompiser lånte videokamera og hadde film som valgfag på ungdomsskolen. Deretter ble det medielinje på Ringve videregående, mediefolkehøgskole, kunsthøgskolen i Bergen, og til slutt Den Danske Filmskole i København.

- Jeg har lang utdannelse, gått mye på skole, og i Bergen jobbet jeg litt som kameraassistent på Varg Veum-filmene ved siden av studiet. I Danmark ble vi frarådet å jobbe ved siden av, men du blir raskt en del av filmmiljøet likevel fordi gjestelærerne jobber i miljøet, sier Grøvlen og bekrefter at Lars von Trier var en av regissørene som var innom filmskolen. Filmbransjen handler om å skaffe seg kontakter, jobbe ulønnet ved siden studiene, og samle erfaring. Etter studieslutt var han som de fleste andre bekymret for hvordan dette skulle gå.

Det ene tar det andre

- Det er tungt i starten, og det er ikke sånn at folk bare ringer med en gang. Det nettverket man har er jo også ganske ungt med folk uten mye erfaring. Derfor ble det en del gratisprosjekter i starten for å møte nye folk og få mer erfaring. Og plutselig en dag er det noen som gir deg en sjanse til å få prøve noe mer, forteller Grøvlen som fikk henvendelse fra den danske regissøren Anders Morgenthaler fordi han var ute etter en norsk filmfotograf med musikkbakgrunn. Dette førte til et filmprosjekt i Tyskland der han møtte regissøren Sebastian Schipper. Og slik fikk han jobben som fotograf på «Victoria», filmen som ga ham «sølvbjørnen» i hovedkonkurransen i Berlin.

Til sommeren skal han i gang med et nytt filmprosjekt, men ellers har han tenkt til å ta det litt med ro, selv om tilbudene strømmer inn, også fra Hollywood.

- Jeg har fått en del tilbud og lest masse manus. I USA er film mer en industri, mens det i Europa er mer en kunstform, men begge deler er spennende, sier filmfotografen som ikke har tenkt til å rushe av gårde, suksessen og mulighetene til tross.

Film best på kino

Han har tro på film som medium. Også på kino.

- Det å oppleve en film sammen med andre i en kinosal gir en samlingsfølelse som vi tiltrekkes av. Jeg tror kanskje tv-seriene, det lange formatet, er noe vi gjerne koser oss med i sofaen, men en vanlig spillefilm vil vi helst se på kino. Det utvikles nye underholdningsplattformer hele tiden og jeg var nylig på et møte med to filmskapere som har kastet seg på virtual reality-opplevelser, og som er i gang med å utvikle en virtual reality-film. Det blir jo en annen måte å oppleve film på.

Selv har han funnet sin retning som filmfotograf. Og skulle han bli lei av det, tenker han at det aldri er for sent å gjøre noe annet.

Satser på filmbransjen

- Mange har en idé om at man må finne ut hva man skal være og så må man holde på med det resten av livet. Jeg ser ingen grunn til å ikke hoppe på en ny utdannelse som 40-åring hvis jeg får lyst til det. Akkurat nå går det jo veldig bra, men det er ikke dermed sagt at jeg skal være filmfotograf for alltid. Jeg kunne jo godt ha pensjonert meg med god samvittighet, flirer Grøvlen som også vant en pris på «Camerimage», en filmfestival for filmfotografer. Å vinne der er blant de største hedersbevisene en filmfotograf kan få.

- Det har blitt mange peaks i år, jeg har rykket noen divisjoner opp, så nå må jeg få jordforbindelse igjen, smiler suksessfotografen som tror han må ha en fem-seks filmer til i «ryggsekken» før han er i filmbransjens «eliteserie». Drømmen er å utvikle et tett samarbeid med to-tre regissører over flere år.

- Litt som Ingmar Bergman og Sven Nykvist?

- Ja, litt sånn.

Kjempesuksess: Filmfotograf Sturla Brandth Grøvlen fra Trondheim kan se tilbake på et suksessår der han blant vant sølvbjørnen i Berlin for fremragende kunstnerisk prestasjon. Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN