Et streif gjennom arkivet viser litt av det offentlige livet Joralf Gjerstad har levd. Snåsakallen, Snåsamannen – og nå Mannen fra Snåsa har satt spor i nasjonen. Regionavisa har fulgt sporadisk med.

Første treff i arkivet er tilbake i 1953 – da har Gjerstad begynt som lokalpolitiker på Snåsa. Han er valgt inn for Arbeiderpartiet - som 12. varamann, men lar seg ikke kue av partipisken når viktige prinsipper og verdier sto på spill.

«Snåsaordførerens egen partifelle veltet sjåføraksjonen!» var overskriften i en ganske fyldig sak om drama i kommunepolitikken i Snåsa. Ingressen slo fast: «Jeg lar meg ikke diktere av noen klikk!». Stridens kjerne var en ansettelse av sjåfør der en mann ved navn Bjarne Brøndbo (!) hadde fått jobben foran en som tidligere var innstilt til jobben. Det saftige var at Aps 12. vara, Joralf Gjerstad, gikk ut mot sitt eget parti ved ordføreren som hadde besørget jobben til en annen enn Brøndbo.

«Likevel har det kanskje vakt mest oppsikt at en av Arbeiderpartiets egne representanter talte Roma midt imot, og i virkeligheten hindret ordføreren og hans partifeller i å gjennomføre sitt forsett. Adresseavisens medarbeider spurte Gjerstad hvordan han kunne våge å gå imot sine egne par tilfeller. –Jeg har ikke gått mot mitt parti, sier Gjerstad, men jeg har fulgt min egen samvittighets stemme, og det burde alle ha gjort. Jeg lar meg ikke diktere av noen klikk. Sakligheten og rettferdigheten som må gå foran alt, sier Gjerstad.

På 50-tallet og 70-tallet er Gjerstad omtalt flere ganger som kommunepolitiker med en sentral posisjon i utbyggingen av syke- og aldershjem i Snåsa.

Første bilde vi finner er fra 1976 der Gjerstad poserer sammen med ny sogneprest Stein Finstad. Gjerstad da i rollen som klokker i Snåsa.

Første tegn til Gjerstads «varme hender» finner vi i 1989 i en reportasje med adjunkten Brit Anna Susegg som skulle opp til eksamen, men som ikke kan sitte etter en stygg ryggskade. At hun i det hele tatt kunne stå opp og ta eksamen var nettopp Gjerstads helbredende hender, refererte avisen:

«Takket være de legende hendene til Joralf Gjerstad på Snåsa kom hun seg imidlertid opp fra horisontalen og har stort sett siden stått og gått i oppreist tilstand», formidlet avisen.

Vi formoder hun sto til eksamen.

I tiden fram mot det store gjennombruddet som nasjonalikon for om lag ti år siden er det forbløffende liten dekning i Adresseavisen. Tv-oversikten bakerst i avisa viser at NRK har fulgt Gjerstad tettere. Flere bokannonser viser «Snåsamannens» posisjon i folket, uten at avisen kastet seg over fenomenet.

Skikkelig sus over regionavisens dekning ble det først i 2006 – da med hovedintervju i Uke-Adressa.

Gjerstad åpner seg til journalist og fotograf og forteller om den voldsomme responsen etter tv-programmet «Kjenner du varmen». Han er avbildet med en haug av brev fra plagede mennesker med håp om helbred på Snåsa.

Til sist i intervjuet intervjues kommunelegen Olgeir Haug om fenomenet Snåsakallen.

–Han gir aldri folk falske forhåpninger. Han ber dem heller aldri om å forlate andre behandlingsopplegg. Det gjør at leger føler seg trygge på Joralf, sier Olgeir Haug.

Haug har selv fått hjelp av Snåsamennen:

- Hvorfor det fungerte, vet jeg ikke, avsluttet kommunelegen treffende.

Tett på dramaet i Snåsa Arbeiderparti. Foto: Faksimile Adresseavisen 1953
Joralf Gjerstads «varme hender» fra portrettintervju i 2006. Foto: LEIF ARNE HOLME