- Dette er min store sjanse. Jeg håper hele familien min i Trondheim vil stemme på meg, sier Tedros Ermias (38).

Han er en av seks menn som kjemper om prisen «beste mannlige østafrikanske artist» under Kora Awards i Namibia 20. mars. 700 millioner mennesker omkring i verden pleier å se prisutdelingen på TV. Den blir kalt Afrikas Grammy og er en stor begivenhet i afrikanske land.

Norge har tatt imot flyktninger og asylsøkere fra Eritrea i mange år. Ni av 75 personer som søkte asyl i Norge første uka i februar kom fra Eritrea.

Når Ermias snakker om sin store familie i Trondheim, tenker han på byens befolkning. Han håper mange vil støtte ham under avstemningen som pågår fram til prisutdelingen.

Publikum avgjør hvem som vinner

- Det er fantastisk bare å bli nominert. Men det er klart jeg håper å vinne. Mens Kora Awards har en egen komité som velger ut de nominerte blant mange tusen innsendte bidrag, er det vanlige publikummere over hele verden som avgjør hvem som vinner, ved at de stemmer på sine favoritter på telefon eller nettet.

Kora Awards har en liste over alle nominerte på sine hjemmesider.

Tedros Ermias er avhengig av at folk som liker musikken hans og eritreere som bor utenfor Eritrea, stemmer på ham. Han er den første eritreeren som er nominert til Kora Awards, men de som bor i landet han flyktet fra, kan ikke stemme på telefon. Det er umulig å sende sms ut av Eritrea.

Glad for å bli kjent med Norge

Ermias kom til Trondheim i 2010 og har ingen egen familie, men han er blitt kjent med mange, blant annet gjennom jobben som bygningsarbeider i Bioconsult. Firmaets daglige leder, Bård Strømgren, omtaler han som en farsfigur.

- Bård har hjulpet meg på mange måter de siste årene. Han er som en far for meg. Nå har jeg ferie en periode fram til Kora Awards er ferdig. Da skal jeg tilbake til Bioconsult og fortsette restaureringsarbeidet i Vardø kirke som firmaet er i gang med. Jeg trives i jobben og får sett mye av Norge. Vi jobber over store deler av landet fra Molde til Finnmark, forteller Ermias.

380 personer søkte asyl i Norge i januar i år. I januar 2015 var tallet 601.

Musikk hele livet

Han har holdt på med musikk siden tenårene, men har aldri gjort det til en levevei. Også sangen som førte til at han ble nominert til Kora Awards, har han laget på fritiden.

- Jeg utga en CD da jeg var 15, 16 år gammel, i 1994. Den solgte 5000 eksemplarer den gangen, og jeg tjente godt med penger. Men det er ikke lett å leve av å være musiker i Eritrea, forteller Ermias.

Han og familien fikk store problemer under den lange borgerkrigen i Etiopia og måtte flykte fra den eritreiske hovedstaden Asmara, der han ble født. Da Eritrea ble selvstendig i 1993, flyttet de tilbake. Ermias tok en teknisk utdannelse og arbeidet deretter som journalist i flere år.

Problemer med myndighetene

- Jeg laget underholdningsprogrammer for unge, med musikk, noveller og poesi. Som programleder ga jeg også uttrykk for egne meninger. Da fikk jeg problemer med myndighetene og måtte flykte, først til Sudan, før jeg klarte å ta meg til Norge.

I Trondheim har han arbeidet med musikk ved siden av full jobb, og han har skrevet flere sanger som han har gitt til andre eritreiske artister.

Han arbeider innenfor den tradisjonelle eritreiske sjangeren gaila, men låten han er nominert til Kora Awards for, har sterke elementer av vestlig pop og dance. Den heter «Dagmay Ngset» og forteller en historie om kjærlighet, sjalusi og tilgivelse. Videoen er sett 50 000 ganger på Youtube.

Pop, dance og tradisjon

- Selve innspillingen har jeg gjort over nettet sammen med min eritreisk-japanske kollega Abegaz K. Shiota, som bor i Eritrea. Men jeg vil gjerne samarbeide med musikere i Trondheim. Det har vært vanskelig å få kontakt med dem. De vet jo ikke hvem jeg er. Kanskje det blir lettere nå, etter at jeg er nominert til denne prisen, sier Tedros Ermias.

Kora Awards har flere klasser, blant annet for beste kvinnelige og mannlige artist fra Øst-, Vest-, Sentral- og Sør-Afrika. For et vestlig publikum er Tinariwen fra Mali antakelig det mest kjente navnet blant de nominerte. De kjemper om å få prisen for årets beste album.

De som vil stemme på Tedros Ermias, kan gå inn på koraawards.com eller sende koden KORA 16 til telefon +24 89 84 000.

Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen