Og prisvinneren takket juryen, Kosmorama og NTNU før han også takket kona som lar ham holde på med film. Deretter fortalte han at han hadde kuttet hovedfaget i film for 18 år siden for å jobbe med film i stedet. Fra scenen, og med NTNU-rektor Bovim ved siden av seg, rådet han andre til å gjøre ferdig studiene.

Stor ære

- Fantastisk, morsomt og en stor ære, er reaksjonen til Håvard Bustnes når han har fått summet seg.

- Det er veldig gøy. Jeg er veldig glad for prisen, sier han.

- Håvard Bustnes har holdt på lenge, er en tydelig stemme, men er bare i starten av 40-årene og vi kommer til å se mye fra ham framover, sier juryleder Silje Engeness. Hun er også festivaldirektør for Kosmorama og veldig glad for at samarbeidet med NTNU nå har resultert i en filmpris.

- Det bidrar til at Kosmorama kan fortsette å skape morgendagens filmer, sier festivalsjefen og jurylederen.

Første NTNU-pris i film

Onsdag ble historiens aller første NTNUs filmpris delt ut i forkant av festvisningen av den delvis trønderske spillefilmen «Welcome to Norway» av Rune Langlo. Prisen skal gå til en aktør i trøndersk filmproduksjon som ved hjelp av sine egne aktiviteter er med på å synliggjøre og utvikle det filmfaglige miljøet i Trondheim- og Trøndelagsregionen, og er på 20 000 kroner.

Selv hadde ikke Håvard Bustnes fått med seg at prisen også inneholder en pengepremie.

- Det er hyggelig det, men det aller viktigste er æren, sier han.

- Når man jobber og sliter er det veldig hyggelig å se at folk setter pris på det jeg gjør.

«NTNUs Filmpris går til en person med en etablert og unik stemme som lever og ånder film, og som har vært en viktig bidragsyter for å fremme filmmiljøet og sette Trøndersk film på kartet. Han er også en lagspiller som er opptatt av å hjelpe frem nye og yngre krefter, både i NTNUs studentmiljø og blant nye etablerte talent.», skriver juryen i sin begrunnelse for å gi prisen til Bustnes.

«Opprørske oldemødre»

Filmregissøren Håvard Bustnes kom til Trondheim som åtteåring og har bodd her siden, med unntak fra årene han studerte på Lillehammer. Han har blant annet laget filmen «Opprørske oldemødre» som handler om to aldrende amerikanske aktivister i 80- og 90-åra og deres iherdige forsøk på å forstå og bekjempe ideologien som ligger bak mye av verdensøkonomien. Adresseavisens anmelder mente at det var en sjarmerende dokumentar med brodd om gamle opprørske damer i kamp mot vekstideologi. I 2008 mottok han Amanda-pris for dokumentarfilmen «Blod & Ære» om bokseren Ole Klemetsen og hans far. Gripende Amanda-vinner, skrev vår anmelder om den filmen. «Nærgående dokumentar om en bokser og hans far lykkes fordi den tegner et gripende familieportrett og beveger seg enda bedre utenfor ringen».

14 forslag til prisvinnere

Til sammen var det sendt inn 14 forslag til filmprisen. Bustnes var nominert sammen med «Klipp og lim» og Øystein Moe fra Helmet som blant annet har laget musikkvideo for Highasakite og nobelfilmen til Moser.

Prisen ble delt ut av juryleder og Kosmorama-direktør Silje Engeness og NTNU-rektor Gunnar Bovim.

Bovim sier at NTNU med denne prisen håper å synliggjøre filmmiljøet både i Trondheim og på NTNU.

Filmmiljø i sterk utvikling

- Filmmiljøet på NTNU er ekstremt vitalt. Mange derfra jobber aktivt med film, sa rektor Bovim i talen sin.

- NTNU har et filmstudium i sterk utvikling og Trondheim har et spennende filmmiljø som også er i sterk utvikling. Med prisen håper vi å lage blest og være med på å stimulere filmmiljøet på en god måte.

Bovim er stolt av at masterstudiet i film ved NTNU så langt har resultert i en spillefilm, grøsseren «Utburd», og at det er en ny på gang.

Foto: Frank Lervik