Tre år er gått siden Smakspolitiet sist gjestet Credo. Den gang ga vi et soleklart terningkast seks og konkluderte med at stedet fortsatt var best i byen.

Siden den gang har konkurransen i Trondheim hardnet til, kjøkkensjef Heidi Bjerkan har returnert til restauranten og de har pusset opp lokalet.

Les alle restaurantanmeldelsene her

Menyen følger samme formel som før. Intet spisekart, her får du det kokkene lager, og kan kun velge mellom «Credo meny» til 850 kroner og «Liten Credo meny» til 700 kroner. Oppvakte servitører tar seg av oss fra første steg inn i restauranten, hjelper oss av med jakkene og serverer vann og sjampanje.

Vi går for den største menyen med tilhørende vinpakke til 850 kroner (totalpris 1700) og får raskt servert tre små appetittvekkere. Rugchips med rømme fra Fannrem, sikrogn og tørket, raspet eggeplomme er en nydelig åpning. Mye smak, perfekt harmoni mellom den salte rogna og rømmen, og gode kontraster i teksturene. «Nordisk taco» med blant annet sylta sellerirot, bresert kalvekjake, løpstikkemajones, og tang er godt, men noe forvirrende og tørt.

Høydepunkt i blodpudding

En liten blodpudding, formet som en konfektbit, med tyttebær og gressløk på toppen, er nydelig både visuelt og i ganen.

- Helt fantastisk. En eksplosjon av smaker og deilig konsistens, sier kollega Mats.

Sjekk Adresseavisens nye Det skjer-guide

Deretter anbringes store mengder smør og rømme, sammen med noen skiver speket svinenakke og to små, nystekte potetlomper. Flere restauranter med nordisk profil velger å servere brød som egen rett. Men her er det noe rart med størrelsesforholdet mellom den tykke og velsmakende lompa av mandelpotet fra Kvikne, og de store mengdene smør og rømme fra Fannremsgården. Det er trist å la så godt smør og så god rømme stå igjen, men heller ikke fristende å spise det alene.

Artig kålrot

Første litt større rett har kålrot i hovedrollen. Kokt, i staver, servert i dyp skål sammen med myse, dillolje, bokhvete, saltet og tørket rødspetterogn og pepperrotsmør drysset som smuler oppå. Alle retter presentes med ærbødighet av stolte servitører og kokker, og alle hovedingrediensene har klar adresse. I dette tilfellet kålrot fra Skjølberg Søndre, og det er en veldig artig rett, om man kan skrive det. En klar og kjølig kålrotsmak løftes fram av overraskende, men logisk tilbehør.

- Veldig rent og smakfullt, istemmer Mats.

Sjømatretter på Credo har vi sterke, gode minner fra. Her kommer confitert skrei med lardo, mandelpotet, puffa svinesvor, gulrot og en smørsaus med fermentert nepejuice. Absolutt spennende og interessant. Men ikke helt der.

- Snodig nok minner det litt om fiskeboller i hvit saus, selv om dette er mye bedre. Sausen er litt kjedelig. Jeg savner mer syre som kan bryte fedmen i retten, sier Mats.

Litt det samme om neste rett, saltede og spekede anderhjerter med roasta buljong, luftig jordskokk-saus, grilla jordskokk og sprø flak med bygg smaksatt med tørket gjær og syltet steinsopp. En utfordrende og spennende rett, originale ingredienser, tilberedt med perfeksjon. Spørsmålet blir likevel – hvor godt er det egentlig? Mye jord- og røyksmaker, men jeg får ingen wow-følelse. Heller ikke Mats får den store smaksopplevelsen.

- Veldig interessant, og dette fungerer bra med den italienske «oransjevinen» fra La Stoppa. Men jeg klarer ikke å nyte dette til det ytterste, sier han.

Lucy fikser biffen

Kjøttretten kan vi takke den fem år gamle melkekua Lucy for, forteller servitøren. Entrecote med margsaus, skorsonnerot både bakt og som pure, og løk. Kjøttet er helt perfekt stekt, med mye dyp kjøttsmak og fett. Sausen er harmonisk og kraftfull. Og vinen, en luksuriøs Barolo «Bussia Vigna Munie» fra 1997, matcher perfekt.

Hør OmAdressert - podkast fra Adresseavisens kommentatorprofiler

En interessant «predessert» med gele av svart hvitløk, fennikel, tapioka med tindved og kombucha (gjæret te) smaksatt med hylleblomst følger, før punktum settes med iskrem av ferskmelk, marengs smaksatt med hibiskus og grønn te, og eggedosis av andeegg.

En frisk og god avslutning, spesielt eggedosisen smaker rikt, vi kan nesten fornemme andesmaken der.

Ingen «pangretter»

Det har vært en riktig spennende reise gjennom ti retter, med oppfinnsomme kombinasjoner og ingredienser. Den unge gjengen på kjøkkenet har tilberedt mat med millimeterpresisjon og omtanke. Vi har fått nyskapende retter med råvarer av klar, lokal adresse, som vi aldri har kunnet funne på å lage hjemme. Servicen har vært mesterlig, som den alltid har vært på Credo. Sitter vi her likevel ørlite skuffet?

- Det er ingen tvil om at dette har vært en særdeles god restaurantopplevelse. Men alltid når jeg har besøkt Credo før, har jeg fått minst en pangrett jeg har husket for livet. Det har jeg ikke fått nå, selv om appetittvekkeren med blodpudding var nær, sier Mats. Våre skyhøye forventninger til det nær sagt mytiske Credo-kjøkkenet har nok også spilt en rolle.

Åkke som: Credo har alltid vært en restaurant du må dra tilbake til. Det er det fortsatt.

Fakta

Totalkarakter: 5/6 – En helhetsopplevelse utenom det vanlige, med svært spennende retter og topp service.

Mat og drikke: 5/6 – Et selvsikkert, fremoverlent kjøkken som utfordrer smaksløkene, med gode vinmatcher.

Service: 6/6 – Du blir ivaretatt fra første sekund, og følges opp av ekstremt kunnskapsrike kokker og kelnere.

Pris: 4/6 – Kroner 1700,- for fem retter med vin, pluss appetittvekkere, brød og predessert, er i eliteklassen prismessig.

Atmosfære: 5/6 – Spenstig kunst på veggene, uformell følelse med innsyn til kjøkkenet, gir en levende opplevelse.

Anmeldt av Audun H. M. Hagen og Mats Paulsen.