Utmerkelse: Arvid Skogseth ble kåret til Årets kjøkkensjef i 1985. En av mange utmerkelser gjennom et langt liv. Foto: Monrad Kjellby

Nå har han feiret 60 års vennskap med kameraten Peter Neuenschwander (84) på Hurtigruta. De møttes som unge kokker på The Savoy i London i 1956.

Skogseth, mannen bak Bryggen, Trondheims første gourmetrestaurant, ser bort på sin gamle kamerat. Han er evig takknemlig for hjelpen han fikk på det velrenommerte kjøkkenet der arbeidsspråket var fransk.

– Jeg kunne ikke språket og i tillegg kom ordrene fra en høyttaler med skrapende lyd. Ofte visste jeg ikke hva jeg skulle lage. Men Peter hjalp meg på veien. En av de første dagene ropte han plutselig til meg på svensk. Da skjønte jeg at her kunne jeg få hjelp, og det fikk jeg hele tiden, sier Skogseth.

Siden har de vært venner. Tirsdag morgen kom kameratene med MS «Trollfjord» til i Trondheim. Da hadde de reist fra fra Bergen til Kirkenes, og gikk ombord på en ventende buss hjem til Oslo. En «en-gang-i-livet-opplevelse», ifølge sveitsamerikaneren.

Kona døde

Men tilbake til 50-tallet: Neuenschwander, opprinnelig fra Thun i Sveits, hadde jobbet noen år på et feriested i Strømstad i Sverige før han kom til London. Skogseth hadde vært til sjøs, som salonggutt på tankeren «Hegra», og hadde tatt kokkeutdanning i Norge.

Etter 1,5 år i London, hvor de også delte en enkel kjellerleilighet, dro Neuenschwander til Wisconsin i USA, mens Skogseth dro hjem. I Trondheim prøvde han seg som kjøkkensjef ved Hotell Astoria, før han 1. mai i 1960 dro over til USA. Tilbake i Norge igjen, i 1966, startet han og kona Turid etter hvert 3 kokker i Oslo, Norges første gourmetrestaurant, sammen med ekteparet Line og Hroar Dege. Senere kom de til Trondheim hvor de var vertskap ved Handelsstandens Restaurant før de startet Bryggen i 1983. Den drev de til 1991, da Abdul Basit tok over. Samtidig flyttet de til Oslo. For to og et halvt år siden døde kona.

– Nå er jeg litt «confused», men det er nå sånn det er. Vi levde og jobbet i sammen i 42 år, sier Skogseth.

Han legger ikke skjul på at det har vært ensomt de siste årene. Men han skriver fremdeles mye og deltar i aktuelle kjøkkenfaglige diskusjoner.

– Det er mye diskusjon rundt eldrehjem og kosthold og jeg har deltatt nokså mye der, sier han.

Kona Turid var i mange år aktiv medlem av Trondhjem Hotelleieres og Restauratørers Dameforening. Nylig markerte foreningen 85-årsjubileum.

Hyllet av kolleger

Han har vært opptatt av kokkefaget hele livet, av å videreformidle de kunnskapene han tilegnet seg gjennom de mange utenlandsoppholdene. Og mange er takknemlige for hans innsats som lærer og inspirator. Da han i 2009 lanserte «Fra det norske kjøkkens historie» var det med festmiddag hvor tv-kokk Ingrid Espelid Hovig takket for maten, mens mesterkokkene Harald Osa, Eyvind Hellstrøm, Bent Stiansen, Terje Ness, Tom Victor Gausdal og mange flere sørget for matlagingen. Tore Namstad, som startet sin kokkekarriere på Bryggen, hadde regien for det hele.

– Jeg satte stor pris på det, sier 88-åringen.

Skogseth gleder seg over det norske kokkeeventyret, og at mange norske restauranter er oppe på internasjonalt nivå. Han har også fått med seg restaruantboomen i Trondheim. Få oversikten over hvilke trondheimsrestauranter som er verdt å besøke i Smakspolitiets oversikt.

– Det er tiden som gjør det. De har forstått at de må følge med og at det norske kjøkken er ålreit det, men at man må lære seg litt internasjonalt også. Vi kan ikke presentere norsk mat i dag som vi gjorde for 50 år siden. Den må tilpasses folket som lever her. Vi trenger ikke så mye fett og sånne ting i dag. Vi trenger helsemessig riktig og god mat, presentert på en internasjonal måte, sier Skogseth.

Se Skogseth i aksjon som gjestekokk hos Ingrid Espelid Hovig i «Fjernsynskjøkkenet» på NRK i 1986.

Besøkte graven

– Hvordan er det å være tilbake i Trondheim?

– Jeg er født på Byneset og opptatt av hvordan det var på mine foreldres tid. Ellers er jeg ikke veldig tiltrukket av Trondheim. Jeg vet ikke, Trondheim har ikke vært så veldig vennlig mot meg. Det kan være min egen skyld også. Så jeg har valgt Oslo som mitt hovedsted resten av mitt liv. Men jeg synes det er greit å komme hit, og jeg skal tilbake, sier han.

Kona Turid er gravlagt på Havstein kirkegård. På vei opp fra Bergen stoppet han og kameraten for å besøke graven og plante blomster. Han satte pris på å få skyss og god hjelp fra sin gamle kollega Svein Magnus Gjønvik. I august skal han tilbake for å besøke hjemtraktene på Byneset.

– Det var veldig tøft for Arvid å miste kona si. Han lever alene og takler det veldig bra, det er flott å se. Jeg vet ikke hvordan jeg ville takle det i den alderen, sier kameraten, som selv mistet den yngste av sine tre sønner for to år siden. Han døde av en hjernesvulst.

– Det var veldig tungt å miste et barn, sier 84-åringen, tydelig rørt.

Jenter og gamle dager

Da hjelper det med en stor familie rundt seg – og en ekte venn. Som Arvid Skogseth.

– Hva snakker dere om når dere møtes?

– Gamle dager og noen jenter. Sånne ting som det, sier Arvid Skogseth, til hjertelig latter fra kameraten.

Kraftpar: Turid og Arvid Skogseth overtok resturantdriften i Trondhjems Handelstands forenings resturant i 1974. Foto: ARKIV
På hjemmebane: «Mesterkokken i sitt rette miljø» het det i Adresseavisen. Her er Arvid Skogseth i full gang med tilbredningen av en av «Bryggens beste menyer» i september 1987. Foto: Gøril Klemetsen
På tur: – Arvid er den mest generøse personen jeg kjenner. Jeg husker han inviterte kona, meg og barna våre til 50-årsdagen sin i Trondheim i 1978. Vi hadde et fantastisk opphold, sier Peter Neuenschwander (bak i blå jakke). Han er strålende fornøyd med Hurtigruteturen han og kameraten har tilbakelagt. Foto: Bård Sande