- Han har beklaget det veldig, både på Instagram og på melding til meg på Facebook. Det var ikke hans intensjon i det hele tatt å skulle ta livet av meg, han ville bare hærverk på bygninger til livs og forsto nok ikke effekten av det han skrev på sosiale medier, sier kunstneren og designeren Ståle Gerhardsen.

Snakket sammen på telefon

Adresseavisen skrev om veggmaleriet «Mere fart» på Bakklandet for et par uker siden, og saken ble omtalt på Adresseavisens Instagram-konto. I kommentarfeltet under hadde en mann skrevet: «idiotisk og håpløst. Slå fyren i hjel». Gerhardsen politianmeldte drapstrusselen, og i dag ringte mannen og ba om unnskyldning.

- Vi har snakket sammen en drøy halvtime på telefon der han forklarte hvem han var og hvorfor han hadde reagert som han gjorde. Han var i harnisk og kom med et utbrudd som var veldig uheldig, og det var tydelig at han ikke mente det han skrev bokstavelig, sier Gerhardsen og understreker at han ikke ble redd som følge av trusselen, men at det for ham ble en prinsippsak.

- Det å true noen på den måten må ikke stå uimotsagt. Det handler om at folk må veie sine ord litt mer når de poster noe på Facebook eller Instagram. Og det fine er at denne problematikken nå blir belyst igjen. Det er noe annet å skrive trusler på sosiale medier, fremfor å banne til tv`n og bli ferdig med harmen der og da, sier Gerhardsen. Han har forståelse for at enkelte kan bli opprørt over tagging og hærverk, og syntes det var tøft av mannen å beklage det han skrev.

Signert-skribent Ståle Gerhardsen opplever at mandag kommer som en kraftig high five. Rett i trynet.

Ønsket å skvære opp

- Jeg er veldig fornøyd med utfallet, han har bedt om unnskyldning, så jeg har trukket anmeldelsen. Han var veldig gira på å skvære opp, og forsto nok ikke omfanget av det han skrev. Nå har han skjønt at det han skriver på slike steder faktisk blir lest.

Mannen som skrev trusselen ønsker ikke å stå frem med navn, men sier at han først trodde det dreide seg om ulovlig tagging og ikke et lovlig veggmaleri. Han har selv blitt utsatt for hærverk i form for tagging.

-Jeg har hatt lastebiler som har blitt tagget og vet hvor kostbart det er å få bukt med den type hærverk. Det var ikke min intensjon å true noen, og jeg forstår godt at Gerhardsen opplevde det som ubehagelig. Jeg var litt for drøy i ordbruken.

Kampanje mot netthat

Dirigenten Torodd Wigum har drevet en slags kampanje mot nett-troll med det han har kalt sniksymfonisering. Han legger inn litt vakker musikk i kommentarfeltene på nettet som en slags motvekt til aggressive og hatske innlegg.

- Det er fortsatt så mange som ikke forstår forskjellen på å slarve på en bar eller i en vennegjeng, og det å skrive noe i et kommentarfelt. Kommentarfeltet bør brukes til noe positivt, et sted der vi sprer kunnskap og ikke hat, sier Wigum.

Trondheim 11. oktober 2016 Skjermdump fra mobiltelefon, kommentarer etter at Ståle Gerhardsen har laget gatekunst på vegg og beklagelse fra mannen som skrev trusselen. Foto: Morten Antonsen