Dette er andre sesong i denne BBC-serien, som også var påskekrim på NRK i fjor. Den var ikke like sterk som årets utgave.

Serien vises i Norge i tre deler, hver i spillefilmlengde. Konseptet er tydelig og gjenkjennelig. Restene av et menneske blir funnet. Hvilke hemmeligheter skjuler funnet? Hvem er dette? Hva skjedde?

I tillegg til etterforskningsarbeidet følger vi et knippe enkeltstående personer i deres hverdagsliv i forskjellige miljøer, men vi skjønner de har noe til felles og at de vil bli involvert i handlingen.

«Årets lik» viser seg å være David Walker, myrdet i 1990. Vi følger fire personer som etter hvert blir å regne som mistenkte i denne ugjerningen.

Enken Tessa lever nå i et nytt forhold, David og Tessas nå voksne sønn sliter i livet sitt.

PÅSKEKRIM PÅ TV: Apple tree yard

Colin levde et utsvevende liv i London på den tiden, men nå er i et stabilt homofilt forhold i Brighton, og prøver å få adoptere et barn han og partneren har fosteransvar for.

Marion jobber som hjelpepleier i London og har ifølge sin familie «vært sint hele livet».

Sara drev i en kort periode som prostituert i London, og har holdt denne bakgrunnen hemmelig etter at hun etablerte seg som troende muslim, familiemor og respektert skolelærer i Salisbury.

Duoen Cassie Stuart (Nicola Walker) og Sunny Khan (Sanjeev Bhaskar) er et av de fineste etterforskningsparene i moderne Tv-krim, og i serien legges det inn akkurat passe doser privat drama. For selv om de har sine problemer, blekner dette totalt med det som etter hvert avdekkes blant ofre og gjerningspersoner her. Vi går inn i komplekse familieforhold og møter en rekke sterkt traumatiserte personer, og deres nærmeste, som strever for å beholde verdigheten i livene sine. Det er tårer, men også latter, sterke konflikter, men også rørende lojalitet.

Det blir tidlig antydet at overgrep er et sentralt element i denne historien, og at myrdede David Walker var et offer, men sannsynligvis ingen engel.

Sterke, rørende og troverdige enkelthistorier bindes sammen til en velfungerende helhet, og med et klassisk krimplott som får en god og for de fleste svært overraskende løsning. Dette er håndverk av høy klasse.

Nedgravde hemmeligheter starter på NRK 1 mandag kveld.