Onsdag kveld markeres startskuddet for Uka med promenadekonsert i Dødens dal. I tiden framover er over 60 frivillige i sving hver kveld for å sørge for at publikumsopplevelsen blir trygg og god når det avholdes konsert i teltet. For at det skal gå så smertefritt som mulig, gjennomførte kulturfestivalen evakueringsøvelse med frivillige, sikkerhetsvakter og nødetatene mandag kveld.

- Dette er en slags generalprøve for oss, sier konsertsjef Herman Biørn Amundsen i Uka-17.

Scenario med store konsekvenser

Eivind Palm er leder for vertskapet, gjengen som har ansvar for sikkerhet under Ukefestivalen. De utgjør om lag 200 av Ukas 1700 frivillige. Han sier at vertskapet jobber tett mot de andre frivillige i Uka og mot Samfundets sertifiserte vakter, som også er engasjert for å ivareta publikums sikkerhet under arrangementene.

- Scenarioene vi jobber med under beredskapsøvelser er scenarioer med stor risiko. Vi jobber både med forebyggende tiltak, og korrektive tiltak hvis en alvorlige hendelse er i ferd med å utvikle seg, forteller Palm, som er ansvarlig for gjennomføring av evakueringsøvelsen.

Han forteller at mandagens øvelse gikk gjennom flere slike scenario.

- Først har vi allmøte med alle Ukefunkene, og deretter skal de fungere som statister i de ulike evakueringsøvelsene.

Blant scenarioene som ble gjennomgått, er alt fra utsettelse av konsertene til brann i konsertteltet.

Samarbeider med nødetater

I løpet av de fire ukene som Uka varer, vil Palm og resten av de som jobber med sikkerhet under festivalens arrangementer ha tett kontakt med nødetatene.

- Vi varsler på forhånd slik at nødetatene vet hva som skal skje i Dødens dal. I tillegg får de oversikt over kritiske punkter, veier inn til området, og lignende.

Nødetatene deltok også på evakueringsøvelsen mandag. Med utrykningskjøretøy, brannslanger og bårer tar de del i øvelser som simulerer brann, skadede publikummere, og annet.

Fokus på belysning

I tillegg til fokus på sikkerhet inne på festivalområdet, forteller Palm at det har blitt gjort befaringer på nattetid inne og rundt festivalplassen for å kartlegge hvilke områder som kan trenge mer opplysning.

- Vi forsøker også å belyse området ned mot Samfundet så godt som mulig av sikkerhetsmessige hensyn.

Utover det har festivalen streifvakter som skal oppholde seg i området, egne natteravner kalt «Uke-ravner» og tett samarbeid med Natteravnene.

Kan ta inn færre publikummere

Konsertsjef Herman Biørn Amundsen forteller mandag kveld at konsertområdet begynner å bli klart for å ta imot folk.

- Arbeidet med å gjøre området klart for konsert er en prosess som har vart i flere måneder allerede, sier Amundsen.

Blant de sikkerhetsmessige tiltakene som er innført på konsertområdet, er barrikader som skal forhindre for mye press på publikummere som står nærme scenen.

- Et typisk scenario under en konsert er at det oppstår høyt press som gjør at noen kan besvime. Da må de tas ut av folkemengden og få hjelp. I tillegg til barrikadene må vi fortløpende vurdere andre tiltak for å forhindre at det skjer, for eksempel å stoppe konserten.

I tillegg vurderes kapasiteten under hvert enkelt arrangement ut fra hvordan man anslår at publikum vil oppføre seg.

- Selv om Dødens dal rommer 7000 mennesker, hender det at vi senker maksgrensa. Det gjelder typisk de arrangementene med yngre publikum, sier Amundsen.

LES DEBATTINNLEGG: Pstereofestivalen får lov til å terrorisere mange hundre mennesker i tre døgn

Har dialog med beboere i området

Uka har, i likhet med flere andre kulturarrangement i byen, vært gjenstand for irritasjon fra naboer og andre beboere i Trondheim. I 2007 gikk en rekke naboer sammen for å anmelde kulturfestivalen. Tidligere i år ble det kjent at rådmannen ikke ville at festivalen skulle få skjenkebevilling under oktoberfesten som arrangeres i Dødens dal, etter mye fyll og bråk under tidligere år.

Vertskapssjef Eivind Palm forteller at festivalen jobber målrettet for å unngå problemer for beboere i området.

- Vi har en konsulent som skal sørge for at vi ikke overskrider lydnivået. Vi har hatt en del møter med naboer, der de får komme med innspill.

De fleste innspillene fra beboerne i området går på nettopp det tidvis høye lydnivået.

- Det oppleves nok ekstra ille hvis man ikke vet når man kan forvente bråk. Vi forsøker derfor å komme med så god informasjon som mulig.

Andre tiltak som gjennomføres for å skjerme beboere er inngjerding av de nærmeste naboene, samt streifvakter som skal oppholde seg i området.

Vertskapssjef Eivind Palm har ansvar for sikkerhet og gjennomføring av evakueringsøvelse i Dødens dal. Han sier at Uka prøver å forberede seg på både scenario de anser som sannsynlige og scenario de anser som mindre sannsynlige, men som vil ha store konsekvenser. Foto: Sebastian S. Bjerkvik
Nødetatene er også involvert i evakueringsøvelsene i Dødens dal i forkant av Uka. Oppstår det brann i konsertteltet, skal nødetatene være klare og publikum evakueres på kort tid. Foto: Sebastian S. Bjerkvik
Konsertsjef Herman Biørn Amundsen forteller at konsertene i Dødens dal utgjør det vanskeligste sikkerhetsaspektet under Uka på grunn av mengden mennesker på området. Foto: Sebastian S. Bjerkvik