Super Mario Odyssey

Nintendo Switch

Nå er jeg lei. Lei av å gi terningkast seks til Nintendo-spill. For etter en kjapp oppsummering av alle anmeldelser undertegnede har skrevet for Adresseavisen, så er det Nintendo som med soleklar ledelse har blitt tildelt flest seksere på terningen.

Se bare på denne listen her:

The Legend of Zelda: Breath of the Wild (Switch)

The Legend of Zelda: A Link Between Worlds (3DS)

The Legend of Zelda: Skyward Sword (Wii)

The Legend of Zelda: Twilight Princess (GameCube / Wii U)

The Legend of Zelda: The Wind Waker (GameCube / Wii U)

Super Mario 3D World (Wii U)

Super Mario 3D Land (3DS)

Super Mario Galaxy 2 (Wii)

Super Mario Galaxy (Wii)

Super Mario Sunshine (GameCube)

New Super Mario Bros (DS)

New Super Mario Bros Wii (Wii)

New Super Mario Bros Wii U (Wii U)

Super Smash Bros Melee (GameCube)

Super Smash Bros Brawl (Wii)

Super Smash Bros Wii U (Wii U)

Alle disse (og garantert en håndfull til som arkivet vårt har slukt rått etter diverse oppgraderinger) har alle fått soleklare seksere. Nesten litt komisk, ikke sant? Men hva skal en stakkar gjøre da når Nintendo gang på gang på gang lager nesten feilfri digital underholdning.

Jeg våger å komme med en påstand. Om Disney er verdens største underholdningsprodusent av film for barn i alle aldre fra 1923 og fram til i dag, så er Nintendo verdens største underholdningsprodusent for videospill. Og dette har pågått siden 1985 da det aller første spillet med Super Mario ble sluppet for Nintendo Entertainment System.

New Donk City: Er selvsagt Nintendo-universets tolkning av New York City.

Så hva skal jeg da gjøre med Super Mario Odyssey? Gi det terningkast én bare for å være kjerringa mot strømmen? Nei, det blir bare dumt. Og jeg kan jo heller ikke overse det faktum at Super Mario Odyssey er det beste Mario-spillet siden ... vel, siden noensinne. For dette er gull. Nintendo-gull. Og det kommer vel neppe som noen bombe. Men terningen har nå engang bare seks sider. Kanskje det er på tide å ta i bruk en av de mangesidede terningene som brukes i Dungeons & Dragons? Terninger som gjerne går opp til 20.

Nå bare babler jeg. La oss heller snakke om Super Mario Odyssey. Dette er det første Mario-spillet for Nintendo Switch og det første i hovedserien siden Super Mario 3D World for Nintendo Wii U i 2013.

Båthatt? Dennne båthatten ( hattbåt?) bruker du til å fly mellom planetene med.

Inspirasjonen for Super Mario Odyssey er åpenbar. Her har Nintendo forsynt seg rikelig med inspirasjon fra både Super Mario Sunshine (GameCube 2002) og Super Mario Galaxy (Wii 2007). Resultatet har blitt et spill der du flyr fra planet til planet ( i en flyvende mekanisk topphatt, vel og merke) og utforsker forskjellige «soner» i disse. Hver planet har sin egen «hub» som fungerer som navet i et hjul. Ut fra dette utgangspunktet kan du utforske de mange mikro-verdener innenfor samme tematiske sammensatte planet.

Men ikke gå i den fella å tro at du er ferdig med å utforske disse planetene bare fordi du har samlet nok måner (dette spillets versjon av stjernene fra Super Mario Galaxy). Å, nei da. Etter å ha «fullført» en verden, eller planet om du vil, så åpnes ytterligere nye områder som igjen fører til nye steder.

Utgangspunkt: De fleste planetene eller verdenen har en «hub», altså et utgangspunkt der du kan velge å gå i flere retninger.

Super Mario Odyssey er et overflødighetshorn av stadig nye hemmeligheter og steder.

Og selvfølgelig så ser det hele fantastisk lekkert ut. Nintendo Switch er den første Nintendo-konsollen som kan konkurrere med PS4 og Xbox One hva grafikk gjelder. Og aldri før har Super Mario sett bedre ut. Å spille dette på en stor tv-skjerm er en fryd for øyet.

Super Mario Odyssey er en «greatest hits» hva Mario gjelder. Her har Nintendo tatt i bruk all sin erfaring fra arbeidet med de to Galaxy-spillene og den friheten du fikk i Super Mario Sunshine til å lage det som etter undertegnedes mening er det beste Mario-spillet noensinne. Et slags «Grand Theft Mario» om du vil. En stor, åpen verden, nei forresten, stryk det. Et stort åpent universt, tenker jeg vi sier der du aldri slutter å begeistres over hva du finner bak neste sving.

Rett og slett et mesterverk.

Og nå, kjære Nintendo, får det sannelig være nok. Jeg har ikke flere seksere igjen. Terningen er så blankslitt at det knapt er mulig å se hva det står på den.

Men altså, om det skulle være noen tvil, terningkast seks - igjen.