- Det har blitt en film som forteller om Trondheim og menneskenes skiftende forutsetninger, om hvordan ting har endret seg gjennom tidene. En film med mye kjærlighet, og en film om noen vanskelige dilemmaer.

Det sier Dag Hoel som er produsent for dokumentarfilmen «Trondheimsreisen» som har premiere på Kosmoramas åpningsdag, tirsdag 6. mars.

Han beskriver filmen som en reise gjennom byen, fra kroningen av Kong Haakon og Dronning Maud i Nidarosdomen i 1906, og hvordan Trondheim utviklet seg som by i tiårene fram til 1980-tallet.

Utsikt mot Munkholmen. Ukjent årstall. «Trondheimsreisen» har premiere på Kosmoramas åpningsdag 6. mars.

Også for 80 år siden kranglet vi om byutvikling i Trondheim.

- Filmen berører flere tema som har vært utfordrende for trondhjemmere, som det å bygge en by eller å bli okkupert av tyskerne. Det er ikke utelukkende en hyllest til en flott by, men også en film som utfordrer, sier han.

Far og barn på Bakke bru i 1950, med Nidarosdomen i bakgrunnen.

- Et åpent sår

Bakteppet for dokumentaren er Trondheim kinos 100-årsjubileum i 2018, og mye av arkivmaterialet som brukes er nettopp fra kinoens arkiver. Kosmorama har også vært en viktig samarbeidspartner i prosessen.

- Vi har fulgt den kunstneriske prosessen tett. Det er en film med sterke følelser og mye nostalgi, men som samtidig retter blikket fremover. Når vi ser oss tilbake er det rart å tenke på at de vurderte å rive Bakklandet. Og for mange er nedleggelsen av trikken ennå et åpent sår, spesielt nå med vårt fokus på miljøvennlig transport, sier direktør Silje Engeness.

Snart premiere: Produsent Dag Hoel og Kosmorama-direktør Silje Engeness gleder seg til å vise fram «Trondheimsreisen».

Engeness sier det har vært en enorm interesse for filmen. Sist helg hadde mer enn 45 000 sett teaseren på Kosmoramas nettsider.

- Jeg tror dette er en film som vil fenge, med mange sterke historier. Den inneholder barndomsbilder fra flere generasjoner. Jeg testet traileren på mine egne barn på fem og sju år, de syntes det var spennende å se hvordan Trondheim så ut før. Og så gjorde det inntrykk med barn som leker i snøen midt i Trondheim sentrum.

BILDESERIE: Se bilder fra den gangen hele Trondheim var en trikkeby

Færre landskap, flere selskap

Et av de mest sentrale temaene i filmen er byutvikling.

- Men også hvordan vi som mennesker har utviklet oss i takt med byen. Og så er det noen ting som er uforanderlig. Et eksempel er dette med basse. Det er fremdeles en del av den trondhjemske identiteten, slik det var for 50 år siden, sier Dag Hoel.

- Er det noe vi kan lære av filmen?

- Det må i så fall være at det er påfallende at vi snakker om de samme tingene i dag som vi gjorde for 70 år si den. Vi står overfor mange like problemstillinger, og samtalene er til forveksling like.

Mange private husholdninger har bidratt med film til «Trondheimsreisen». Her et stillbilde fra filmen fra 1950.

Den ene kvelden spiller han med Roger Daltrey, den andre med gamle Prudence-medlemmer

Hoel fikk mye respons etter at han gjennom Adresseavisen etterlyste film fra private husholdninger. Flere av disse brukes i den ferdige dokumentaren.

- Det har betydd mye for hvordan filmen til slutt blir. Vi fikk en annen type materiale, og kommer nærmere på trondhjemmeren. Det er blitt færre landskaper og flere juleselskaper, det har tilført filmen mer nærhet. Mange vil kunne se moren eller bestemoren sin, sier Hoel.

Musikk av Kristoffer Lo

Mange av klippene i filmen er uten lyd, men den vil bli alt annet enn stum. Ambolt Audio har gjort et omfattende lyddesign, og trondheimsmusikeren Kristoffer Lo har bidratt med nykomponert musikk. En del av musikken er innspilt sammen med Trondheim Symfoniorkester.

- Trondheim er en slags musikkhovedstad, og det ville vi synliggjøre. I tillegg har flere kjente trondheimsmusikere stilt sin musikk til rådighet for oss. Det vil være en del kjent musikk, så jeg tror mange vil trampe takta når de ser filmen, sier Hoel.

Gutt og trikk, 1910.

I tillegg har filmskaperne intervjuet et tjuetalls mennesker som forteller om byen sin.

- Noen av disse rappkjefta stemmene vil man kjenne igjen, andre er helt ukjente. Man får ikke vite hvem det er før helt til slutt. Det har vært et fantastisk bidrag til filmfortellingen, og vi skylder dem en stor takk, sier Hoel.

Selv om klagesaken fra naboene fortsatt er under behandling hos Fylkesmannen, er arbeidet med nye Rosendal Teater godt i gang

Travel innspurt

Premieren feires med stor fest på Prinsen kinosenter 6. mars, der man samtidig markerer 100-årsjubileet for Trondheim Kino og åpningen av Kosmorama. Det vil bli muligheter til å se filmen også etter Kosmorama, forsikrer Hoel.

- Etter festivalen er det kinolansering. Selv om den forteller om mange allmenngyldige problemstillinger som er like viktig i Tromsø som i Trondheim vil den nok ikke bli vist over hele landet. Jeg regner også med at den kommer til å få en fin internasjonal festivaldistribusjon. Når den er ferdig på kino vil den bli tilgjengelig på DVD og strømmetjenester, og jeg forventer at vi gjør et salg til TV, sier Hoel.

Men først må filmen gjøres ferdig, og som vanlig er det travelt fram mot premieren.

- Jeg tror dette er en film som vil slå an på tvers av generasjoner, sier Hoel.