- Kunstnerordninga hadde pågått i fire år, men så sa kommunen nei til å videreføre den. Da gikk det en liten faen i oss, sier Ola Flyum, leder av Stiftelsen Sula fyr.

Siden Stiftelsen Sula fyr kjøpte fyrvokterboligen og tilhørende bygninger i 2004, er bygningene blitt renovert for rundt fire millioner kroner.

Et viktig bidrag til vedlikeholdet og driften av fyret, har vært et såkalt «artist in residency»-program som gir gratis opphold til kunstnere fra hele verden. Dette er et samarbeid mellom fylkeskommunen, Frøya kommune, Lademoen kunstnerverksteder og Sula fyr.

Overnatting og arbeidssted

Stiftelsen søkte i 2017 om 125 000 kroner fordelt på to år for å videreføre prosjektet, men et flertall i Frøya kommunestyre kuttet støtten.

- Fylkeskommunen, Lademoen kunstnerverksteder og kommunen var med på den gamle ordninga. Vi mener kulturopplevelsen er noe man ikke kan skjære ned på, så nå har vi rett og slett gjort om dette til et Sula-stipend.

Ola Flyum er leder i Stiftelsen Sula fyr.

Det nye stipendet skal dekke et månedslangt opphold for to kunstnere mellom september i år og utgangen av mai 2019. I tillegg til overnatting og arbeidssted, vil stiftelsen bidra med utstillingsplass og pressehjelp.

Viser frem øykultur

- Vår ambisjon har vært både å redde de vernede fyrbygningene samt å fylle dem innhold. Da redningsaksjonen startet, var bygningene nærmest en ruin. Hele øya gikk sammen - arkitekter, snekkere, rørleggere, elektrikere - for å få satt dem i stand, sier Flyum.

Fyrvokterboligen og bygningene rundt har 16 sengeplasser som leies ut om sommeren. To personer er engasjert som fyrverter, og vil ta vare på kunstnerne som får godkjent søknaden om stipend.

- Utleiedelen av fyrvokterboligen er ganske populær, men for oss er det viktig at rommene brukes resten av året også. Vi prøver å dra inn aktivitet som kan sysselsette folk.

Gjennom den tidligere ordningen har rundt 40 kunstnere hatt Sula som arbeidssted. Ola Flyum forteller at flere av dem har vist frem den trønderske øykulturen i utstillinger i etterkant.

- I 2015 bodde den portugisiske billedkunstneren Patricia de Heredia her. Hun lagde utstillingen «Forget me not», som blant annet har vært vist i Lisboa, New York og Washington. Noen av dem som ble portrettert til utstillingen var eldre mennesker som er døde i dag, og som lever videre gjennom hennes kunst. Den anerkjente russiske kunstnergruppen Chto Delat laget også en film om Sula, som ble vist i Berlin i fjor.

Åpner nytt museum

I tillegg til stipendet, har Stiftelsen Sula fyr flere andre prosjekter på gang.

- Stipendet er del av en betydelig satsing på Sula, der vi ønsker å fremme Sula-kultur ved å tilgjengeliggjøre spennende bygninger på øya. I tillegg til kapellet og kunstgalleriet, er det også en egen flaskepost- og rakutstilling som er åpen om sommeren. Deler av kaia har også den lokale restauranten Terna brygge bygd om til et konsertlokale.

Det foreløpig siste kulturtilbudet man har satt i gang på øya er det kommende fiskeværsmuseet og en rekke informasjonstavler for besøkende rundt om på været.

- Dette tilbudet vil bli åpnet på Sula festival 29. juni. Besøkende skal få ta del i den lokale historien gjennom informasjonstavler som er plassert i skikkelige stålmontre. I museet skal man få en opplevelse av lokal historie og kultur, sier Ola Flyum.