Statsråden kom til Stiklestad mandag for å møte gründere som har utviklet kulturbasert næringsvirksomhet og skapt nye arbeidsplasser. Innherred har en av de største næringsklyngene for kultur i landet.

- Når velferden øker vil folk bruke pengene på noe annet. Konsumet av kultur bare øker fordi tilgangen er blitt så mye større. Kultur er en verdens mest voksende næringer, men vi har ikke fått ut dette potensialet fordi vi har lenet oss på en oljeindustri som har tatt kreativitets-gutsen litt fra oss, mener Skei Grande.

Les også: - Håper KrF følger hjertet, og ikke den røde delen av partiet

Spøkte med egen skjebne

Kulturministeren unngikk selvsagt ikke å kommentere det politiske dramaet som pågikk da hun entret talerstolen på historiske Stiklestad.

- Jeg tenkte at hvis jeg skulle avslutte dette oppdraget så skulle jeg i hvert fall avslutte med en dag i Trøndelag. Vi får se hva dagen bringer, sa hun, og understreket at hun var klar på at hun slettes ikke ønsket noen regjeringskrise. Skei Grande var tydelig på at ønsket å være kulturminister og at hun hadde mye ugjort .

-Nei, jeg håper jo virkelig intenst at vi får fortsette, sa hun.

- Ingen ting varer evig

Det var Verdal næringsforum som arrangerte møtet på Stiklestad. NHOs regiondirektør i Trøndelag, Tord Lien, innledet, og flere gründere fikk komme til orde og fortelle om egen virksomhet og hva de hadde fått til.

Temaet var hva kulturnæringen betyr for resten av næringslivet, hvilke rammebetingelser trenger næringen for å vokse og hva er det med Verdal som gjør at kulturnæringen er så fremtredende?

Skei Grande synes det var stas å få møte gründere som jobber med noe hun har stor tro på.

- Vi skal ikke være så redde for endringer. Vi skal løse klimautfordringer, omstille Norge, omstille velferdsstaten, og vi skal få til en inkluderings og integreringsdugnad slik at alle kan blir deltakere i samfunnet. Og kultur og gründerskap er selve nøkkelen for å få dette til, sa Grande, som etterlyste mer innovasjon, mer forskning og mer kreativitet.

- Norge skal gjennom en svær omstilling, derfor passer det ekstra godt å snakke om dette i Verdal. Veldig mye av inntjeningen i Norge har kommet fra en oljeindustri vi vet ikke blir med inn i evigheten. Det er ingenting som varer evig, sa hun.

Les også: Grande taus om Listhaugs framtid

God gründerpolitikk er bra kulturpolitikk

Skei Grande mente det var viktig å slippe løs skaperkraften.

- Vi må finne nye måter å jobbe på. Hvis vi ikke slipper løs skaperkraften så greier vi ikke å løse utfordringene i fremtiden.

Skei Grande mente det ikke finnes noe bedre i hele verden for fellesskapet enn å skape en jobb for seg selv og noen andre.

- Derfor må vi legge til rette for gründerskap også for kulturnæringen. God gründerpolitikk er bra kulturpolitikk.

Skei Grande mener store ideologiske grøfter har ødelagt mye for kreativiteten.

- Enten har man vært sosialist der man mener at all kultur skal støttes offentlig. Kunstnere som faktisk tjener penger er bare blitt plassert i båsen for kommers, noe som har vært negativt ladet.

Og så har vi en andre siden, de som jeg sitter i regjering med, som går i den andre grøfta og hevder at det bare er det som er lønnsomt som er verd noe. Men kulturpolitikk handler om begge deler. Det handler både om børs og katedral. Det er det som gjør denne jobben så spennende og veldig artig – og det må Knut Arild Hareide skjønne i dag.

Les også: Norge kan få en bedre og mer aktiv kulturpolitikk med Trine Skei Grande (V) som kulturminister

Må snu mot mer gründerskap

Skei Grande er overbevist om at man må snu utviklingen mye mer mot gründerskap og kreativitet.

- Vi skal gjennom den store endringen og kulturnæringen må være en av drivkreftene for å få det til. Nå kan ideen fly rett fra Stiklestad til Tokyo uten omveien om Oslo. Derfor blir også den regionale utviklingen mye viktigere. Det er fantastisk at Trøndelag klarer å gå med ansiktet først inn i slike endringer, og ikke med baken, som enkelte andre regioner gjør, sa Trine Skei Grande, som mandag ettermiddag fortsatt var kulturminister.

- Kultur er en av verdens mest voksende næringer, sier Trine Skei Grande, og mener gründere som satser på kultur vil ha gode muligheter i fremtiden. Foto: Leif Arne Holme
- Det finnes ikke noe bedre i hele verden for fellesskapet enn å skape en jobb for seg selv og noen andre, mener Trine Skei Grande. Foto: Leif Arne Holme