En diskusjon under et bokbad i Trondheim endte opp som hovedspor i Jørgen Brekkes nye krimroman «Alle kan drepe».

LES ANMELDELSE: Ikke Brekkes beste krim

Det hele skjedde under lanseringen av «Paradisplaneten», og for en gangs skyld var det Trondheim folkebibliotek som var åsted for lanseringsfesten, og Baklandet Skydsstation – stamstedet til hovedperson og førstebetjent Odd Singsaker fra trondheimspolitiet. Tradisjonen tro ble han likevel intervjuet av Adresseavisens litteraturanmelder Ørjan Greiff Johnsen.

Krimbok om krimbok

- Da har vi en fast greie, og har gjerne noen diskusjoner som går igjen fra gang til gang. Vi snakker ofte om krimsjangeren og annen litteratur, alltid veldig spennende, forteller Brekke.

- Vi fortsetter gjerne også diskusjonen i etterkant, og denne gangen handlet det om forholdet mellom krim- og annen litteratur, om hvordan krimlitteraturen leses annerledes. Det var da jeg fikk ideen om å gjøre en krimroman sentral i min egen krimroman, utdyper forfatteren.

«Alle kan drepe» starter nemlig også med et bokbad i Trondheim. Der bokbades den skjønnlitterære forfatteren Anthon Bruun i forbindelse med sin Riverton-vinnende krimdebut som også heter «Alle kan drepe». Samtidig drepes forfatterens venn i sitt hjem. Brekkes roman følger dessuten handlingen i Bruuns krim, om en gjeng studievenner i Sverige som diskuterer livets eksistensielle spørsmål – og der en av jentene hevder hun kommer til å ende opp drept av en av de andre.

Forfatteren blir mistenkt

Brekke forteller at han har lekt med sjangeren også tidligere, men tatt det mer ut denne gangen. Med meta-romaner, litteraturviter som offer og forfatter som mistenkt.

- I en spenningsroman kan du ikke gå i dybden av diskusjonen. Men boka inneholder mange hint og pek mot annen litteratur, og forholdet diskuteres hele veien – selv om krimgåten selvsagt er hovedpoenget, forklarer Brekke. Han forteller at han også forsøker å variere den språklige stilen, mellom den tradisjonelle krimgåten og det konkrete innholdet i Bruuns fiktive bok.

- Spørsmålet er jo også om alt i Bruuns bok er sant – forfatteren er jo noe av en lystløgner, lokker Brekke.

- Moro å skrive

Nå går han rundt og venter på dommen fra lesere og anmeldere, den foreløpige dommen fra litteraturbloggerne har vært positiv.

-Det er en litt innfløkt fortelling med mange tolkningsmuligheter, så det er umulig å si hvordan leserne vil reagere. Ønsket er at leseren skal gå inn i boka med et åpent sinn, være med på leken og spillet. Men ventetiden før utgivelsesdate er alltid grusom. Bare spør kona mi, jeg er nok ikke den enkleste å leve med i disse dager, ler han.

-Men jeg er fornøyd selv, jeg hadde det veldig gøy da jeg skrev. Erfaringsmessig er det sånn at det som er moro å skrive, også oppleves av mange som moro å lese.

Sild, akevitt og quiz

Jørgen Brekke kommer opprinnelig fra Horten, men startet sitt forfatterskap da han var bosatt i Trondheim mellom 1997 og 2014. Nå har han flyttet tilbake til barndomsbyen, men vender ofte tilbake til Trondheim for å drive research. Og i neste uke er han tilbake for å bli noen dager – blant annet for å feire sin 50-årsdag med gamle venner. Men først, onsdag 11. april, blir det lanseringsfest på Baklandet Skydsstation, tradisjonen tro med både sild, øl, akevitt, quiz – og bokbad, selvfølgelig.

- Det betyr mye å treffe leserne, og det viktigste er ikke selve intervjuet, men det å møte dem etterpå og lytte til deres. Det er både lærerikt og interessant, jeg liker det veldig godt, sier Brekke, som for tiden allerede jobber med et plott til neste bok.

- Det begynner å falle på plass. Det blir en ny trondheimskrim med Odd Singsaker – denne gangen med røtter til middelalderen – og denne gangen blir det verken avstikkere til Sverige eller London, lover Brekke.

Så får den som får plass på Skydsstationen se, om også dette bokbadet føder ideer som finner veien til neste Brekke-roman.