Nordic noir eller Scandinavian noir er den heteste poteten både i TV, film og bøker for tiden. Amerikanere, engelskmenn, tyskere, italienere og vi selv får liksom ikke nok av denne sjangeren.

Men hva er nordic noir og hva kjennetenger egentlig denne særegne sjangeren der alkoholiserte etterforskere subber rundt i snøstormen på jakt etter seriemordere?

Vel, på mange måter fikk du svaret i setningen du nettopp leste. For nordic noir er i bunn og grunn klassisk krim sett fra politiet eller etterforskerens synsvinkel. Kriminalromaner skrevet på et direkte språk, gjerne helt uten metaforer og satt til et mørkt nordisk landskap der moralen til karakterene er like tvilsom som etterforskerens egen.

Kan spores helt tilbake til 1965

De lærde strides om hvor denne særegne skandinaviska sjangeren startet, men Maj Sjöwall og Per Wahlöös romaner om Martin Beck fra 1965 og fram til 1975 kan betegnes som en prototype på nordic noir.

Sjangeren fikk fart på seg og fikk internasjonal oppmerksomhet og annerkjennelse i stor skala først med Stieg Larssons Millennium-trilogi, men det var danske Peter Høegs «Frøken Smillas fornemmelse for snø» fra 1992 som de fleste litteraturkritikere regner som starten på sjangeren.

Her er Norge er kanskje vår største eksponent for nordic noir Jo Nesbø. Hans bøker om Harry Hole har blitt oversatt til over 40 språk og ligger stadig høyt opp på bestselgerlistene i de landene der bøkene kommer ut.

Med denne populariteten til sjangeren ( som ser ut til å øke fra år til år) så kommer selvsagt TV-kanalene og filmselskapene etter. I løpet av de siste årene har det kommet en rekke filmer og TV-serier både basert på og inspirert av nordic noir. Vi har satt og ned og laget et utvalg av det vi mener er de beste av de beste.

1. Millennium-trilogien

Det blir ikke stort mer nordic og noir enn den svenske orginalversjonen av Stieg Larssons tre romaner. Både Noomi Rapace og Michael Nyqvist ble internasjonal filmstjerner på bakgrunn av disse tre filmene. Og du kan se alle på Netflix.

2. Broen

Dansk-svensk kriminalserie i fire sesonger hvorav den første er best. Kun sesong 2 av Broen er for tiden tilgjengelig på Netflix. Let heller opp første sesong på en butikk som selger DVD nær deg. Den tåles å sees om og om igjen.

3. Trapped

Kun én sesong så langt, men for en sesong! Island opplever mindre enn to drap per år, men det har ikke forhindret skaperne av denne TV-serien fra å lage en av de mørkeste, kaldeste og mest skremmende historiene du kan se i denne sjangeren. Tilgjenglig på Netflix.

4. Midnattssol

Svensk-fransk TV-serie i èn sesong med bl.a. Peter Stormare. Denne serien inkluderer samisk kultur på en måte som sjelden blir sett i denne sjangeren. Neglebitende spennende og tidvis hysterisk morsom på grunn av kulturforskjellene mellom den erke-svenske statsadvokaten Gustav Hammarsten og franske Leila Behkti. Tilgjengelig på Netflix.

5. Solstorm

Denne filmen er fra 2007 og er på mange måter forøper for den store bølgen med filmer og TV-serier i sjangeren som har dukket opp siden da. Men den er også en av de beste. Med Mikael Persbrandt, Jakob Eklund og Izabella Scorupco. Tilgjengelig på Netflix.

6. Hodejegerne

Det eneste norske innslaget på denne listen, men til gjengjeld så er den knakende god. Basert på Jo Nesbøs roman med samme navn.  Med Aksel Hennie, Nikolaj Coster-Waldau og Synnøve Macody Lund. Se heller denne i stedet for Tage Alfredsons mislykkede filmatisering av Nesbøs «Snømannen» med Michael Fassbender som Harry Hole.

7. Jegerne

Denne gripende svenske filmen fra 1996 byr på Rolf Lassgård i kanskje hans beste rolle noensinne. Denne er desverre ikke tilgjengelig på de norske strømmetjenestene, men TV-kanalene sender den rett som det er, dessuten kan du kjøpe den billig både på DVD og Blu-ray. Den fyller ikke alle nordic noir -kriteriene fullstendig, men er såpass essensiell at vi tar den med åkke som.

8. Beck

Peter Haber som Martin Beck og Mikael Persbrandt som Gunvald er selvsagte på en slik liste. Siden starten i 1997 har det blitt laget 38 filmer med Stockholms-polisen Beck. En drøss av disse ligger til enhver tid tilgjengelig på C More Film. Og her har det liksom ikke noe å si hvor du starter. Alle filmene er av skyhøy kvalitet.

9. Retribution

Britisk nordic noir satt til det skotske høylandet. Denne mini-serien fra 2016 passer perfekt inn i sjangeren. Serien heter opprinnelig «One of Us», men har av grunne vi ikke vet fått navnet «Retribution» på norske Netflix.

10. Sorjonen

Det blir feil å avslutte en slik liste med en positiv tone, så det skal vi heller ikke. Denne finske serien byr på så mye død og djevelskap i en kald, finsk vinternatt at det nesten blir for mye, men bare nesten. Ypperlig krimdrama av den bekmørke sorten. Anbefales på det sterkeste. Tilgjengelig på Netflix.