I vår skrev Adresseavisen en sak, som konkluderte med at Trondheim falt fra andre til sjuende plass på rankingen ove Norges beste kulturkommunen. Dette ble forklart med en betydelig nedgang i antall konserter og nedgang i biillettsalget, ifølge den årlige undersøkelsen «Norsk kulturindeks 2017» utført av Telemarksforskning.

Glemte Hoopla

Nå viser det seg at rapportene er skrevet på feil grunnlag, fordi billettsalget fra Hoopla, som har 25 prosent markedsandel i Trondheim, ikke er tatt med i regnskapet.

- I 2017 hadde vi ca 25 prosent av markedet. Vi vokser med mellom 30 og 40 prosent årlig, så jeg håper derfor at vi blir husket ved neste korsvei, sier Tommy Andersen, daglig leder i Hoopla.

- Uheldig med feil

Kommunaldirektør for kultur og idrett, Ola By Rise, er overrasket over at Telemarksforskning har levert rapporter med feil.

- Etter at vi fikk den nasjonale rapporten, bestilte vi en ny rapport for å få grundigere underlagsmateriale om Trondheim. Vi fikk ikke tallene til å stemme, og nå vet vi at de ikke gjør det. At Trondheim ender på fjerde plass i stedet for sjuende blant 426 kommuner er ikke avgjørende, men det er uheldig at det forekommer feil i nasjonal statistikk, sier By Rise.

Trenger presise tall

Han legger til at det er vanskelig å måle kultur, og at det derfor er viktig at det som faktisk blir målt er riktig.

- Dette er viktige rapporter for oss. Vi vil vise at Trondheim er en god kulturby, og ønsker oss blant annet flere små og store konsertarenaer. Dette jobber vi med, men vi trenger presise tall. Dette var overraskende og uheldig. Når Kulturindeksen offentliggjøres og presenteres nasjonalt må vi kunne stole 100 prosent på konklusjonene, sier kommunaldirektøren.

- Sterkt beklagelig

Seniorforsker Bård Kleppe ved Telemarksforskning sier at han ble oppmerksom på feilen etter at Telemarksforskning hadde laget en ny rapport til kulturetaten i Trondheim kommune.

- Da fant vi ut av vi hadde kommet i skade for å utelate et billettselskap, som er mye benyttet i Trondheim. Når vi inkluderte tall derfra, ble situasjonen en litt annen. Trondheim steg til en fjerdeplass på kulturindeksen totalt, og til en 38. plass i konsertkategorien.

Det er selvsagt sterkt beklagelig at slike feil oppstår, men det skjer av og til når vi skal behandle over femti ulike datakilder og 426 ulike kommuner.

- Hvordan ble feilen oppdaga?

- Vi så at antall konserter hadde sunket veldig fra året før, og oppdaget at billettselskapet (Hoopla) hadde større markedsandeler i Trondheim enn andre steder.

- Er det grunn til bekymring?

- Vi har høye ambisjoner, det gjør at vi får større fallhøyde når feil blir oppdaget. Så må jeg si at det produseres mye statistikk, blant annet fra SSB, hvor slike ting skjer og hvor usikkerheten blir like stor.

- Så feil får større konsekvenser for dere?

- Ja. Lager man en statistikk for et stort område, eller hele landet, gjelder store talls lov. Det betyr at små feil forsvinner når det navigeres opp på et høyere nivå. Men jeg er absolutt ikke tilfreds med slike feil, så vi må skjerpe inn rutinene våre, slik at alle kilder blir med, sier Kleppe.

- Så kan man også vende det rundt, og si at når vi jobber som vi gjør , så er det lettere å avdekke feil. I større undersøkelser, blir ikke slik feil oppdaget, legger han til.

- At Trondheim ender på fjerde plass i stedet for sjuende blant 426 kommuner er ikke avgjørende, men det er uheldig at det forekommer feil i nasjonal statistikk, sier kommunaldirektør for kultur og idrett, Ola By Rise. Foto: Morten Antonsen