Ramberg har skrevet et portrett av sin far med biografien «Streiftog gjennom et liv». Her forteller hun om oppveksten med visedikteren og radiopersonligheten, og hans liv som en av våre første «popstjerner».

Les også: Strid om plassering av Otto Nielsen

En stor entertainer

- Han var jo en del av «Gerd og Otto» og konstant på turne. Og jeg tror det er vanskelig å forstå i dag hvor populære de var, nærmest popstjerner. Pappa var en stor entertainer, minnes Ramberg, som vokste opp i to storfamilier i Oslo.

- Foreldrene mine ble skilt da jeg var fem år, men jeg hadde en klok mor som mente at barn ikke skulle blandes inn i dette, og at jeg skulle gå fritt imellom disse familiene, forteller hun og understreker at faren var en familiemann. Da andre dro ut på byen, gikk han hjem.

Otto Nielsen (t.v) sammen med datteren Ann-Cathrin Ramberg og Mentz Schulerud Jr. Bildet er tatt på Speilen i 1976.

- Han var veldig glad i familien sin, utrolig stolt av barna sine, og pleide å si: «Jeg har fått tre barn, jeg har ikke oppdratt noen av dem, og det har gått helt utmerket».

Les også: Skam om vi får ny fadese rundt minnesmerke

Boken satt langt inne

Ramberg har brukt sju år på å skrive boken. Den satt langt inne. I 2002 kom hun ut med en visebok om faren sin, men den er det kun få eksemplarer igjen av.

- Når den boken forsvinner ut av markedet vil det ikke stå noe om Otto Nielsen noe sted, så jeg tenkte at det må jeg gjøre noe med. Denne boken er skrevet primært for at han ikke skal bli glemt. Dessuten er det mange som har spurt meg om hvordan det var å vokse opp med Otto Nielsen som far, sier Ramberg. Hun beskriver faren som en sjenert mann og at han tidvis kunne være temmelig distré. Han holdt hele tiden på å skrive noe eller forberede et program, og var uhyre produktiv.

- Han var dessuten mye flinkere til å fremheve andre enn seg selv. Og han var virkelig veldig beskjeden, men ikke når han sto på scenen. Straks han fikk en mikrofon i hånda på en eller annen scene, var det liksom der han skulle være, sier Ramberg og fortsetter:

Rikstrønderen

- Han regnet seg som trønder hele livet og var fryktelig mye i Trondheim, også etter at han flyttet til Oslo i 1933, 24 år gammel. Og han ble jo kalt rikstrønderen. For det var Trondheim for alle pengene for ham, det var det som var byen hans. Men i og med at NRK lå i Oslo den gangen, måtte han bli boende der, sier Ramberg.

Og nettopp med tanke på farens nære og hjertelige forhold til hjembyen, har hun engasjert seg i debatten om hvor minnesmerke for Otto Nielsen skal stå. Hun blir litt oppgitt over hvor lang tid det har tatt, og at det ennå ikke er tatt noen beslutning i saken.

- Jeg har jo vært gjennom dette en gang før også, og da det var snakk om å få Nils Aas til å lage en statue av pappa som skulle stå ved Nidelven. Men det prosjektet ble jo skrinlagt da Aas døde. Og da denne diskusjonen satte i gang igjen nå ble jeg helt satt ut. Vær så snill, ikke la det bli utsatt en gang til, sier Ramberg oppgitt.

Les også: Dette tyder på vi tåler mye mer Otto Nielsen

- Bør stå på Bakklandstorget

Hun har sett utkastet for minnesmerke, og har vært på Bakklandstorget. Hele familien mener bestemt at dette er det riktige stedet.

- Det er klart det er der minnesmerke skal stå, det er alle vi tre søsknene enige om, og jeg håper virkelig de nå bestemmer seg for dette. Jeg har jo vært og sett bak, ved Gåsaparken, men der tror jeg den vil forsvinne. På Bakklandstorget vil folk kunne gå forbi minnesmerket hver eneste dag, ta seg en is, og sette seg ned, sier Ramberg som er glad for at faren ikke fikk oppleve diskusjonene og uenighetene om plasseringen.

- Det tror jeg han ville ha syntes var pinlig, sier Ramberg.

Boken «Streiftog gjennom et liv» lanseres 5.juni på Trondheim folkebibliotek.

Fikk du med deg denne?: Grethe var på søndagstur, kom hjem med fire kunstverk