Onsdag vedtok fylkestinget å bevilge fem millioner kroner til spleisedugnaden. Kulturdepartementet ved tidligere kulturminister Linda Hofstad Helleland har allerede lovet ti millioner, men trondheimspolitikerne har så langt ikke klart å stå samlet om lysprosjektet, med unntak av Høyres Ingrid Skjøtskift.

- Pinlig og trist

- Det er pinlig og trist at jeg ikke fikk støtte fra de andre på dette, sier Skjøtskift.

I tirsdagens formannskapsmøte la hun fram forslag om å bevilge fem millioner kroner til spleiselaget i årsregnskapet for 2017.

- Nidarosdomen er ikke bare nasjonalhelligdom. Den ligger i Trondheim og er kanskje det viktigste utstillingsvinduet vårt. Når stat og fylkeskommune, lokalt næringsliv og private bidrar i et spleiselag for å sikre ny lyssetting, er det en selvfølge at også kommunen bidrar. Jeg hadde ønsket at vi hadde dette på plass til Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeiders, NDRs, 150-års jubileum neste år, sier Skjøtskift.

Enstemmig i fylkestinget

Fylkesvaraordfører Tomas Iver Hallem (Sp) fremmet fellesforslaget som ble enstemmig vedtatt av fylkestinget onsdag ettermiddag. Fylkesrådmannen hadde innstilt på å avslå søknaden om fem millioner kroner.

- Jeg er glad for at vi enstemmig gikk inn for å støtte NDRs 150 årsjubileum neste år. Lyssetting av Nidarosdomen er spesielt viktig for å vise de arkitektoniske detaljene og gjøre Domen mer tilgjengelig, sier Hallem.

Han peker på at dette også vil gjøre det enklere for ulike former for konsert- og tv-produksjoner i domen, fordi det ikke vil være like stort behov for rigging av lys. Prosjektet bidrar derfor også til at Nidarosdomen blir mer synlig i Norge og i Trøndelag.

- Det er jo dronningen av arkitektur i Norge. Det er den eneste bygningen som er nevnt i Norges grunnlov, og vi i fylkeskommunen har et spesielt ansvar for å bygge opp under posisjonen, sier Hallem.

Han er ikke kjent med behandlingen i Trondheim tidligere i uka.

- Jeg tenker at det er opp til politikerne i Trondheim å ta sin beslutning, vi må bidra ut fra de mulighetene vi har. Litt er bedre enn ingenting, sier Hallem.

- Dette skal vi fikse

Ingen av partiene i koalisjonen la inn forslag om penger til Nidarosdomen i sine forslag til årsregnskap for 2017, under formannskapsmøtet tirsdag. Men på rådmannens bord ligger en søknad fra NDR om fem millioner til nytt lys i Domen, som snart kommer i retur til formannskapet.

- Venstre hadde ikke foreslått penger til Nidarosdomen i årsoppgjøret for 2017. Men i samme møte fikk vi vite at rådmannen har mottatt en søknad fra NDR på fem millioner kroner, og har bedt om at det forberedes en sak til behandling i formannskapet på dette.

- Kan man forvente et ja fra kommunen?

- Dette skal vi fikse. Det er en selvfølge at kommunen bidrar til spleiselaget, og flere av oss i formannskapet ga uttrykk for at vi ser velvillig på saken. Jeg håper og tror at dette er løst før sommeren, sier Moe.

- Flott med fem millioner

- Det er flott at fylkeskommunen går inn med fem millioner. Vi kommer til å arbeide for en tilsvarende bevilgning fra kommunen, sier KrFs Geirmund Lykke, og signaliserer at han ser lyst på å komme til en slik avklaring med samarbeidspartiene foran neste formannskapsmøte.

MDGs Ola Lund Renolen kommenterer slik:

- Det kom ikke opp i vår budsjettdiskusjon nå, men vi synes det er naturlig at kommunen bidrar sammen med de andre i spleiselaget. Men når og hvordan, og hvor mye vi skal bidra med må vi komme tilbake til, sier han.

Ap avgjør for kommunen

Ap har så langt ikke prioritert penger til nytt lys i Nidarosdomen.

- Det er fordi vi har bevilget penger til veldig mange andre formål, til sammen 100 millioner kroner, sier gruppeleder Sissel Trønsdal.

- Kan man forvente et ja fra Ap når søknaden fra NDR behandles i formannskapet?

- Først må vi få saken på bordet. Jeg kan ikke forskuttere noe som helst før vi har behandlet saken, sier Trønsdal.

Enstemmig i fylkestinget: Fylkesvaraordfører Tomas Hallem foreslo 5 millioner kroner til spleiselaget. Forslaget ble enstemmig vedtatt onsdag denne uka. Foto: Richard Sagen