Ung Kultur Møtes (UKM) samler denne uka 455 ungdommer fra hele landet til kulturfestival med base i Olavshallen.

Torunn Skaug, som var en av finalistene i MGPjr. i 2015, deltar med sangen «Pretend», og står selv bak både tekst og melodi.

- Sangen er blant annet inspirert av våre holdninger til minoriteter og innvandringspolitikk – og generelt hvordan vi styrer samfunnet, forteller trondheimsjenta.

Les også: Torunn er trønderhåpet

Hun forklarer at låten handler om den politiske situasjonen i verden. Engasjementet for enkeltmennesket kommer tydelig frem i teksten.

- Sangen handler om menneskene som står i det og hvordan de blir oversett og dårlig behandlet.

Budskap: UKM-deltaker Torunn Skaug blir fotografert med en selvskreven plakat etter endt opptreden.

Ikke første gang

Skaug har deltatt på UKM to ganger tidligere, og spilt piano i elleve år.

- Sang er noe jeg har holdt på med hele livet. Jeg tar sangundervisning og går nå musikklinja på videregående, sier hun.

Les også: Hun lager kunst av glemte historier, og stiller ut over hele verden

I tillegg til verdifull sceneerfaring håper hun å knytte kontakter med likesinnede. 17-åringen forteller at noen av de musikalske forbildene er U2, Adam Douglas og Highasakite.

«Pretend»: Torunn Skaug på scenen med sin egen låt.

«Du må fortsatt ikke sove»

Eline Ruud Kristiansen fra Flatanger opptrer på årets UKM med et egenskrevet dikt inspirert av Arnulf Øverlands «Du må ikke sove» (1937). Diktet handler om nazismens og fascismens fremmarsj i Europa.

- Det er et dikt mange kjenner, og man tenker kanskje ikke over at det fortsatt kan være relevant i dagens samfunn. Mange tenker at det er lenge siden, men jeg synes det er viktig å se paralleller, for eksempel til høyreekstremismen ute i Europa og Norge i dag, forteller 19-åringen.

Dikt: Eline Ruud Kristiansens bruker diktet til å sette ord på det som irriterer henne med dagens politikk.

Inspirert av slampoesi

Diktet er det første selvskrevne hun opptrer med offentlig, og Kristiansen forteller at hun har hentet inspirasjon fra slampoesi med rytme, tempo og en litt moderne stil.

- Jeg vil at skrivinga mi skal ha en mening, at det skal ha et dypere budskap. Jeg er veldig politisk engasjert og føler det er en fin måte å mikse interessene på, sier hun.

Les også: Stor sommersuksess i grått vær

Kristiansen forteller at hun ønsker å få folk til å tenke, og at diktet skal bety noe for flere enn bare hun selv. Festivaldeltakeren mener at dikt er en fin måte å presentere en sak på en alternativ måte.

UKM-miljøet

Begge deltakerne opplever at det er en helt egen stemning på festivalen, og Skaug beskriver miljøet som veldig åpent.

- Det er mye gøy som skjer. Det å møte nye folk er en viktig del av festivalen. Det er deilig å vite at det er mange som har like interesser som deg. Det er ikke konkurranse – vi er på festival, sier hun.

Rap: Martin Fredriksen fra Vest-Agder fremførte en rap om barndommen sett fra et barns perspektiv.

Kristiansen, som har deltatt på UKM hele åtte ganger, forteller at hun ikke hadde vært den samme uten festivalen.

- Jeg hadde heller ikke holdt på med det samme. Det er vanskelig å holde på med noe uten et mål. Diktet skrev jeg uavhengig av UKM, men det er jo en motivasjon å tenke at det kan bli fremført på en scene. Alle har engasjement for et eller annet. Det er så mange flinke folk, og gøy å være en del av det, sier hun.

Les også: Lyden av lave trehus i 30 år

Konferansier: Elin Lislevand Pavljuk (17) fra Vest-Agder ledet forestillingen sammen med Hallgeir M. Ørstensen (17) fra Buskerud.

Ungdom opptatt av politikk

Ny festivalleder Eli Krogstad har jobbet med festivalen siden september, og beskriver sine første festivaldøgn slik:

- Dagene før festivalen ble jeg spurt flere ganger om jeg kjente på UKM-følelsen som alle har snakket om. Jeg visste ikke helt hva jeg skulle si, siden jeg aldri har vært med tidligere. Første kveld hadde vi åpningsshow i deltakerlandsbyen på Charlottenlund, da kjente jeg fort den følelsen, forklarer 28-åringen.

Festivalleder: Eli Krogstad blir engasjert da hun snakker om miljøet og stemningen på festivalen.

Krogstad opplever at ungdom i dag er opptatt av politikk og samfunnsspørsmål, men synes det blir vanskelig å generalisere alle deltakerne.

- Ungdommene som deltar i år er en del av en generasjon som er flinke til å ta opp viktige samfunnsspørsmål. Samtidig vil jeg presisere at hvem som helst kan delta på UKM med hva de ønsker – enten du er politisk engasjert eller bare vil framføre noe du selv synes er moro, sier hun.

Torsdag går de to siste UKM-forestillingene i Olavshallen, klokken 12.30 og 18.00.

Lysende publikum: Under Sara Rose Zadigs opptreden slo publikum på lommelyktene på mobiltelefonene.
Piano og sang: Sara Rose Zadig opptrådte med Birdys «People Help the People».

Les også: Netflix redder djevelen selv