Olavsfestdagene

En kroppsløs kropp

Buxtehude fortjener bedre. Musikerne og sopran Gunhild Lang-Alsvik redder midnattsfremføringen av Membra Jesu Nostri, men vi løftes ikke opp i domens spissbuer.

NATTKONSERT: Buxtehude: "Membra Jesu Nostri" i Nidarosdomen under Olavsfestdagene. Foto: Marthe Amanda Vannebo  Foto: Marthe Amanda Vannebo

Når man legger et vokalverk som kalles det første lutherske oratorium til selveste sølvalteret kreves det klare stemmer som treffer, og som kan uttale latin på en måte som tilfredsstiller halvstuderte teologer. Teksten er krevende – dikteren har plassert seg ved den korsfestedes føtter, men det ser ikke ut til at noen av sangerne er seg dette særlig bevisst. Den eneste som ivaretar tekstens innhold, og er til stede i kroppen gjennom hele verket, er domprost Ragnhild Jepsen som deler opp hvert dikt med tekstlesning på nynorsk kledd i tettsittende sort bomull.