Gammeldags og langsomt om Gerhardsen

Erling Borgens fire timer lange dokumentarserie om Einar Gerhardsen, Arbeiderpartiet og byggingen av Norge er interessant som folkeopplysning, men litt skuffende som dokumentar.

Gerhardsen-ungdommen: Einar og hustruen Werna elsket å dra på friluftsturer. Da samlet de familien, laget bål, sang arbeidersanger og danset, kommer det fram i TV-serien «Einar» som starter på NRK1 søndag.  Foto: Gerhardsen-familiens arkiv

Hadde NRKs store dokumentarserie «Einar» som har premiere på søndag blitt sendt fram mot valget og ikke etterpå, kan det godt hende Arbeiderpartiet hadde gjort et bedre valg. Da ville nok også den gamle visa om NRK som ARK blitt sunget igjen. Serien er en patosfylt blanding av folkeopplysning og portrett av det forrige århundrets viktigste norske politiker. Samtidig er «Einar» også historien om Arbeiderpartiets vekst, dominans og begynnende fall gjennom Gerhardsens 90-årige liv.