Det er svært sjelden disse to korene synger sammen. I høst holder konsert sammen

Planleggingen av jubileet ble alt annet enn normal for Trondheim kammermusikkfestival. De satser likevel friskt mot festival i høst.

Saken oppdateres.

Festivalsjef Sigmund Tvete Vik presenterte programmet på Dokkhuset onsdag og dette er noen av stikkordene for festivalen som arrangeres i Trondheim mellom 20- 27. september.

  • Fargespill og Luftforsvarets musikkorps sørger for frisk festivalåpning i Olavshallens store sal.
  • Nidarosdomens jentekor og Nidarsdomens guttekor synger sammen i Domen.
  • Forhåpentligvis får den britiske festivalkomponisten komme.
  • Hjemme hos-konsertene fortsetter.

Sigmund Tvete Vik og Trondheim kammermusikkfestival er klare med høstens festivalprogram.  Foto: Kim_Nygaard

Mens koronaviruset - og tilhørende bekymringer - har preget Norge og verden de siste månedene, har festivalsjef Sigmund Tvete Vik forsøkt å planlegge kammermusikkfestivalen som feirer 25 år i år.

- Det har vært veldig spesielt. Vi har siktet oss inn mot jubileet en stund, med flere store prosjekter som har vært planlagt i god tid. Jeg har hele tiden tenkt at vi er heldig som har festival i slutten av september, og at samfunnet forhåpentligvis har åpnet opp enda mer da, sier festivalsjefen.

LES OGSÅ: Neste år blir det lov å arrangere konsert for 60 000 på denne sletta i Trondheim

Ideell kammermusikk

- Noen vil si det er risikabelt å sette et festivalprogram noen måneder frem i tid i den situasjonen verden er i?

- Joda, vi er klar over det og det har vært mange diskusjoner. Vi har fått gjennom både plan B og C. Men vi tror folk er veldig sugne på festival i september. Vi må satse rett og slett, sier festivalsjefen.

Sigmund Tvete Vik presenterte festivalprogrammet på Dokkhuset onsdag.  Foto: Kim_Nygaard

Han mener kammermusikken i sin natur, med få musikere på scenen og uten store publikumsmasser, er smittevennlig.

- For oss er det en fordel nå, og vi skal legge til rette for trygge og gode arrangementer etter de smittevernreglene som måtte gjelde når vi kommer dit, sier Tvete Vik.

LES OGSÅ: Adressa-sjef ny styreleder i symfoniorkesteret

Hjemme hos

Han er lei for at det storslåtte «Driv»-prosjektet med Cirka Teater må utsettes til neste år.

- Det er det kjipeste. Men det blir en liten smakebit nede i den ene dokken på Solsiden, som vi håper skal skape litt nysgjerrighet til neste år, sier han.

Hjemme hos-konsert i stua til Anne-Karin og Bjørn Baggerud på Flatåstoppen i 2018 med Maxwell Quartet. Slike arrangement blir det flere av, også i år.  Foto: Roar Blåsmo-Falnes

Siden 2014 har festivalen arrangert hjemme hos-konserter i alt fra små blokkleiligheter til fornemme stuer rundt om i Trondheim. Den tradisjonen fortsetter. Blant annet skal Vertavokvartetten, som var med på den aller første festivalen, spille hjemme hos kulturskolerektor Vegar Snøfugl i boligen på Ferstad på Byåsen. Snøfugl startet kammermusikkfestivalen sammen med Tvete Vik i 1995.

Sigmund Tvete Vik har planlagt festival midt i koronasituasjonen, men håper å få gjennomført jubileumsfestivalen i slutten av september.  Foto: Kim_Nygaard

Et annet spesielt hjemme hos-møte blir med den britiske gitaristen Sean Shibe hjemme hos gitarmaker og gitarist Arnt Rian på Flatåsen.

LES OGSÅ: Folk fant veien til Sluppen da åtte nye spisesteder åpnet lørdag

Fargespill og kormøte

Tvete Vik gleder seg også til å løfte Fargespill, som har vært et fast innslag på festivalen de siste ni årene, opp i Store sal i Olavshallen, sammen med Luftforsvarets musikkorps. Forhåpentligvis blir det lovlig med opptil 500 publikummere, men arrangementet vil uansett kunne gå med 200 publikummere i den romslige salen.

En annen storsatsing er å føre Nidarosdomens to meritterte kor sammen.

Nidarosdomens jentekor under ledelse av Anita Brevik.  Foto: Håvard Jensen

- De har sunget litt sammen tidligere, under gudstjenester og store begivenheter. Men de har aldri hatt en felles konsert. Det blir en begivenhet, sier Tvete Vik.

Nidarosdomens guttekor, under ledelse av Bjørn Moe.  Foto: Vegard Eggen

Korene har med seg hver sin håndplukkede solist som har tilknytning til hvert sitt kor: Mezzosopran Astrid Nordstad og fiolinist Viktor Stenhjem.

Festivalkomponist fra England

Foreløpig legges det ut til sammen 400 billetter til to konserter. Så vil det vise seg om det er mulig å oppskalere billettsalget dersom det blir lov med større ansamlinger.

Et møte mellom to de sentrale barnekulturformidlere Rasmus Rohde og Øistein "Øisteins blyant" Kristiansen står også på programmet.

Årets festivalkomponist er britiske Mark Simpson. I tillegg til å skrive musikk, er han også anerkjent klarinettist. Etter planen skal han bidra på flere konserter gjennom uka. Hvis han kommer seg til Trondheim da.

Årets festivalkomponist: Mark Simpson.  Foto: Bo Lutoslawski

- Vi vet jo ennå ingenting om hvilke regler som gjelder for reiser i slutten av september, men vi håper det lar seg gjøre. Hvis han ikke kan komme, vil vi prøve å til en løsning med at han er digitalt tilstede sammen med lokale musikere på scenen her i Trondheim, sier Tvete Vik.

LES OGSÅ: – Du trenger ikke stå i kø i Amsterdam eller London for å komme inn på store museer i sommer

Flygel-handel

Festivalen har lagt opp til konserter med maks 200 publikummere i de største konsertsalene..

- Dersom det blir slik, taper vi rundt 40 prosent av de budsjetterte inntektene, sier Tvete Vik, og legger til at de regner med å få dekt deler av den tapte inntekten dersom det fortsatt er restriksjoner som begrenser det planlagte programmet.

Årets festival skal også gi et musikalsk løft til en viktig kammermusikkarena i Trondheim. Festivalen har, med hjelp av flere sponsorer, kjøpt et brukt Steinway flygel, type D, som har stått i Berlinerfilharmonien. Nå byttes innmaten i flygelet i Tyskland, før det forhåpentligvis ankommer Trondheim i august.

- Dette er et enda bedre flygel enn det som står i Frimurerlogen i dag, med en rikere klang. Det vil komme byens musikkliv til nytte i mange år fremover, sier Tvete Vik.

På forsiden nå