– Dæven. Jeg holdt egentlig en knapp på Mads Bones.

Skjalg Raaens avslørte en ydmyk holdning til eget talent i sin umiddelbare reaksjon etter å ha mottatt den gjeve leserprisen Årets kulturpersonlighet ved Ut-Awards 2014. Selv trodde musikeren fra Bangsund at skuespiller Mads Bones skulle ta hjem sin tredje pris for kvelden da det til sist på kvelden sto om kulturpersonlighet-tittelen, delt ut av kulturredaktør i Adresseavisen, Stian Wallum.

16 priser delt ut

Foran en fullsatt sal på Rockheim, med trønderske kulturpersonligheter innen musikk, teater, uteliv, littertaur og en og annen RBK-er foran scenen, ble årets 16 Ut-Awards delt ut.

5000 av Adresseavisens lesere har stemt. De fleste av dem mente Sambandet-gitarist Skjalg Raaen, fortjente hedersutmerkelsen Årets kulturpersonlighet. Særlig for støttekonserten «The Last Waltz» han tok initiativet til og arrangerte for Sorgenfri.

–«The Last Waltz» var en kjempehøydare for meg, et kick. Vi lurte på om vi ville få dette til, for vi kunne ikke gjøre det halvvegs. Men vi klarte å samle mye folk og fikk et artistløft, sier Raaen om støttekonserten på Clarion Brattøra i november.

Og samarbeid, mer samarbeid, mellom ulike grupperinger av musikere og i kulturlivet, er noe han tror vil kunne ta trøndersk musikkliv til nye høyder.

–Det er utrolig mye flinke folk og det lages så mye bra. Men trønderne bør bli flinkere til å samarbeide, for vi blir litt «klikkete». Vi må tørre å spørre og unne hverandre å gjøre det bra, sier han.

Opptrådte under utdelingen

Selv har Raaen gjort sterk musikkarriere på samarbeid med en rekke ulike artister, men er vel ennå best kjent som gitaristen til Åge Aleksandersens band, Sambandet. På scenen under Ut-Awards i går, fikk han åpne showet sammen med Trondheims-artisten Charlotte Audestad med «Vilt forelska» fra Audestads plate «Livet e for kort te å ha det greit». Så tok han scenen sammen med jazzvokalist Kirsti Huke og multiinstrumentalist Ola Kvernberg og med tittellåten fra «Jag etter vind».

En annen mann var opp og ned fra scenen mer enn én gang.

–Nå rødmer jeg litt, sa skuespiller og spelskaper Mads Bones da han kom opp for å motta sin andre pris for kvelden.

Han var nominert til fire priser og tok hjem havparten: Årets trønderske skuespiller og Årets forestilling med «Slaget på Testiklestad».

–Et spørsmål vi stilte oss da vi startet dette historisk ukorrekte spelet, var om Trondheim var sulteforet på underholdning utenfor boksen. Det har vi vel fått et «ja» på nå, sier en veldig glad Bones etter utdelingen. Han lover å spikre prisen opp på en «veldig verneverdig vegg på Sverresborg» som en takk til museet for å ha satt opp det uhøytidelige og svært godt besøkte spelet sommeren 2014.

Setter opp spelet igjen

Og gjengen bak «Spelet på Testiklestad» var vel de eneste som kom med et skikkelig jubebrøl på scenen på Rockheim.

Blant de nominerte var også en rekke internasjonale storstjerner som, hvis de hadde tatt turen til Trondheim denne kvekden, kunne fått den aller første billetten til 2015-utgaven av Testiklestad-spelet. For...

–Vi håpet så gæli at vi vant så vi har en overraskelse: Akkurat i dag blir billettene til Slaget på Testiklestad 2015 lagt ut for salg. Ville dele ut den til Sia, men hun kom ikke. Da blir det neste på lista Matthew Mcconoheeeyy. Nei? Boyhood? Er det noen som har sett Interstellar? spurte Olve Løseth fra scenen og fikk fatt i en glad publikummer som meldte sin interesse og fikk overrakt billetten.

Trøndere tok store priser

Adresseavisen har delt ut leserpriser i over 40 år, de 14 siste årene som Ut-Awards. Og kulturredaktør Stian Wallum i Adresseavisen, roser et sterkt trøndersk kulturår.

–Trøndelag har vunnet to av de nasjonale prisene når Carl Frode Tiller i tillegg til å få årets trønderske forfatter, også vinner årets norske bok, og Highasakite vinner for årets norske album. De kunne ha vunnet også om kåringen skjedde fra Oslo eller Bergen og de er med på å gi et bilde av et sterkt kulturår i Trøndelag, sier han.