I anledning 100-årsjubileet for Agnar Mykles fødsel, uttalte Anne B. Ragde til Adresseavisen at Trondheim har glemt sin store forfatter – Mykle merkes ikke i det daglige i bybildet. Vi som by er ikke flinke til å ta vare på størrelser som Mykle, mente hun i tirsdagens avis. Ordfører Rita Ottervik er glad for å få innspill til hvordan byen bedre kan fremheve forfatteren.

– Mykle har fått en flott park til ære for seg, men det at den er for dårlig merket, skal jeg ta med meg videre, sier Ottervik. Hun viser til «Agnar Mykles plass» på Øya, som er umerket slik at det er vanskelig å vite hvem den hedrer.

– Kan kommunen gjøre mer for at Mykle skal bli synlig i Trondheim?

– Jeg vil snu på det, og heller si at jeg er åpen for forslag til hvordan vi kan bli bedre på å formidle Mykle, sier Ottervik.

Les også: – Det er rett og slett ikke plass til Mykle i Trondheim

Skal merkes at Mykle var trondhjemmer

Biblioteksjef Berit Skillingsaas Nygård ved Trondheim folkebibliotek forteller at bortsett fra at Mykle er en del av den litterære samlingen, så har ikke biblioteket noe særlig fokus på ham til vanlig. På grunn av hundreårsjubileet i år, er det derimot et ekstra fokus på den berømte forfatteren. Mykle skal være et tema under Trondheim Litteraturfest 20. til 24. oktober, som biblioteket er med på å arrangere.

Les også: Mykle skal hedres i 2015

– Vi er ikke ferdig med programmet for festivalen ennå, men flere arrangement kommer til å handle om Mykle. Blant annet blir det fokus på ham under litterær festaften på fredag og et eget seminar på lørdag. Da skal byens innbyggere få merke at Mykle var trondhjemmer! sier Skillingsaas Nygård. Utenom arrangementene under litteraturfestivalen, markerer biblioteket hundreårsjubileet med en utstilling bestående av plakater og Mykles bøker.

– Det å fremheve Mykle på en litteraturfestival, må vel være den beste måten å hedre ham på, mener Ottervik. Hennes inntrykk er at en festival er en fin måte å få mange til å bli med på markeringen.

– Ellers er det sikkert flere mindre Mykle-arrangement som jeg ikke er kjent med, sier hun.

Jevnt og trutt salg

Biblioteksjefen er enig i viktigheten av at Mykle er til stede i bybildet i Trondheim. Hun mener at bibliotekets primæroppgave er å ha litteraturen hans tilgjengelig.

– Formidling av litteraturen skjer stadig vekk. Vi har en stor fysisk samling av Mykle i tillegg til et digitalt arkiv, sier Skillingsaas Nygård og forteller at det lånes mer av Mykle i disse tider. Det tror hun er på grunn av mediedekningen i forbindelse med hundreårsjubileet. Hittil i år har det vært utlånt 171 bøker av Mykle, 17 av disse er utlånt den siste uken.

Både bokansvarlig i Norli, Marianne Westerlund, og butikksjef i Ark, Laila Sundli Barø, forteller at de til vanlig selger jevnt og trutt av Mykles bøker, og at de tar inn flere av dem nå i forbindelse med jubileet. Westerlund og Sundli Barø forteller at det er «Lasso rundt fru Luna» og «Sangen om den røde rubin» som flest kunder kjøper. Imidlertid er det ikke salg av Mykle-bøker som får butikken til å gå rundt.

Les også: Bedre boksalg enn noen gang

– Han er nok ingen hyllevelter, selv om det er Mykle-år. Vi opplever høyere etterspørsel når det gjelder nyheter, enn klassikere, sier Westerlund. Sundli Barø håper jubileet bidrar til ekstra blest rundt forfatteren, og at de nyankomne studentene vil fatte interesse.

– Blant dem som kjøper Mykle nå, er det en del eldre mennesker. De turte nok ikke lese Mykle i ung alder, men i dag er det greit, sier Sundli Barø.

Ordfører Rita Ottervik vil gjerne få innspill til hvordan Trondheim bedre kan fremheve sin kjente forfatter, Agnar Mykle. Foto: Javad Montazeri
Biblioteksjef Berit Skillingsaas Nygård ved Trondheim folkebibliotek vil gi Mykle stor plass under Trondheim Litteraturfest i oktober. Foto: VEGARD EGGEN, Adresseavisen