Ei håndkjerre og ei barnevogn er eneste tegn til trafikk, og husene står tilsynelatende godt og trygt på sine små tomter. Husrekkene i gata rakk så langt øyet kunne se, også på vestsiden, der den først stoppet med Finne & Kvenilds høye murbygg med kaffebrenneri nede ved Verftstomta.

I det nærmeste huset til høyre, nr. 51 på hjørnet mot Asylbakken, holdt Andresens fiskutsalg til i kjelleren. To hus nedenfor solgte skomaker Isaksen egne produkter. Teglsteinsgården i nr. 40, nærmest til venstre, var en del av Baklandet skole, som hadde sin toetasjes hovedbygning på baksiden, mot Nygata. Fra 1866 var dette Baklandet pikeskole, mens guttene i bydelen hadde Gråmølna i Innherredsveien som sitt skolelokale. Da Bispehaugen skole åpnet i 1898, ble elevene flyttet dit, mens Baklandet skole fortsatte som «særskole» for elever med ulike lærevansker. Gutter fikk blant annet undervisning i skomakerfaget her. I bygningen mot Nedre Bakklandet hadde Trondheim kommune i mange år dessuten skoletannklinikk.

Da spesialskolen på Bakklandet ble nedlagt omkring 1970, var det planer om å bygge om Øvre og Nedre Bakklandet til hovedvei, og en stor del av den gamle bebyggelsen var truet. Et stykke nedenfor skolen var en stor del av den vestre husrekken revet i 30-årene til fordel for Ancos bilverksted, i dag erstattet av et nytt boligkompleks, Nedre Bakklandet 56. Gjennom beboeraksjoner og stort folkelig engasjement ble Bakklandet reddet, slik at idyllen langt på vei er beholdt – selv om bilen, som det nye bildet viser, krever sin plass.