Det var sprøytehuset i Nedre Bakklandet 26 som sto på tvers i forhold til de andre gårdene, med sin skjeve gavl ut mot gata.

Sprøytehusene var lenge en viktig del av brannberedskapen i Trondheim. I slike hus ble det lagret brannsprøyter, slanger, stiger og annet slukningsutstyr. Det siste som sto av disse nyttige lagrene var sprøytehuset på Bakklandet. Til slutt ble det selv indirekte offer for en brann i nabogårdene Nedre Bakklandet 24 og Nygata 1 våren 1974 og revet til fordel for ny bebyggelse i «nygammel» stil.

Se mange Før og nå her

I overbrannmester Johan Daniel Berlins liste over byens sprøytehus i 1764 står Baklandets Sprøyte-Huus som nummer 7 av i alt 14 hus av denne typen. Alle var bygd noe tidligere på 1700-tallet. Altmuligmannen Berlin, med

tilleggsoppgaver som Domkirkens organist, vannverkssjef og så videre, hadde god kontroll på brannberedskapen og registrerte alt innhold i sprøytehusene til minste detalj, ned til økser, kniver og hakker. Dette utstyret ble det ofte bruk for, både i Berlins og etterfølgernes tid. Men når noen av redskapene tok skade under en brann, ble de ikke alltid reparert eller

erstattet, slik at det i flere sprøytehus etter hvert sto både gammelt og nedslitt utstyr.

I Frederik Georg Gades periode som sjef for byens brannkorps i første del av 1800-tallet, hadde sprøytehuset på Bakklandet to sprøyter. To rødmalte stiger var ellers noe av det som ble registrert i 1822. Bakklandet var forskånet for de store brannene, i motsetning til byens sentrale deler, der først hele den nordøstre del, deretter mye av den vestre del, med kort mellomrom strøk med, henholdsvis våren 1841 og vinteren 1842. I den siste brannen gikk blant annet det store sprøytehuset ved Hospitalskirka tapt.

Da brannkorpset i 1863 ble reorganisert som et nytt, profesjonelt kommunalt brannvesen, inngikk fortsatt sprøytehusene som en del av reserveberedskapen, mens det tyngre utstyret ble oppbevart på hovedbrannstasjonen ved det daværende rådhuset i Kongens gate, samt på bydelsstasjonene i Ila og på Lademoen.

Omkring 1900 var sprøytehuset på Bakklandet et av fem gjenværende, før alle gradvis gikk ut av bruk, ble glemt og forsvant. Ett er imidlertid tatt vare på, sprøytehuset fra Erling Skakkes gate 11, som med tiden skal gjenreises/rekonstrueres på Sverresborg Trøndelag Folkemuseum.